Партнер рубрики Події

На Теребовлянщині встановили пам'ятник, створений відомими тернопільськими скульптором та архітектором

На Теребовлянщині встановили пам'ятник, створений відомими тернопільськими скульптором та архітектором
  • Погруддя відомого українського письменника, політика і громадського діяча Євгена Олесницького встановили у селі Великий Говилів, що на Теребовлянщині. 
  • Створили пам'ятник відомий тернопільський скульптор, народний художник України Роман Вільгушинський та заслужений архітектор України Іван Жовнич.
  • Як розповідає автор ініціативи встановлення пам'ятника Василь Балук, так земляки хотіли згадати видатного односельчанина. 

- Ми повинні пам'ятати людей, які зробили вагомий вклад у формування країни, у якій ми всі живемо, - розповідає староста села Великий Говилів Василь Балук. - Про когось з видатних відомо багато, про когось - зовсім мало. Але я розумію, що для тих, хто не шанує минулого, не може бути щасливого майбутнього.  Тому і вирішив, що потрібно увіковічнити таку важливу для українців особистість. 

Пан Балук розповідає, що ідея прославити видатного земляка з'явилась у нього ще у час, коли він працював за кордоном. Тоді він мав змогу поспілкуватись із людьми з містечка Стрий, що на Львівщині, де мешкав колись Євген Олесницький. 

- Діяльність Євгена Олесницького дуже актуальна в наш час. Він піднімав питання єдності України і зараз це питання є актуальне, як ніколи. Я поставив собі за мету встановити пам'ятний знак у селі, де народився визначний український діяч. Тривалий час я вивчав історичні відомості про нього. На регіональному рівні поширював відомості про Євгена Олесницького. Створив проєкт пам'ятного знака. Згодом його висунули на громадські слухання. Мешканці підтримали цю ініціативу, тож ми взялись за роботу, - говорить пан Балук. - Приємно те, що ідею підтримали дуже багато людей. До створення долучились чимало меценатів, підприємців. Допомагали і  місцеві мешканці.

Відео дня

Світлина від Великоговилівська сільська рада.

Пам'ятник визнали твором мистецтва

Автори пам'ятного знака - відомий тернопільський скульптор, народний художник України Роман Вільгушинський і заслужений архітектор України Іван Жовнич.

- Реалізувати проєкт взялись відомі та шановані люди. Для нас честь - мати роботу цих авторів у своєму селі, - продовжує Василь Балук. - Ці люди справді майстри своєї справи, у них талант від Бога. Варто зазначити, що цей постамент вже визнаний твором мистецтва. Хочу подякувати авторам за їх творчість, патріотизм та їх золоті руки.

Світлина від Великоговилівська сільська рада.

Урочисте відкриття пам'ятника відбулось 18 жовтня, символічно на вулиці імені Євгена Олесницького. Погруддя вдалось встановити за досить короткий термін. Від громадських обговорень до відкриття минуло 10 місяців. 

Після відкриття пам'ятного знака у Говилові відбулась просвітницько-наукова конференція "Роль і значення діяльності Євгена Олесницького у формуванні громадянського суспільства сучасної України". Участь у конференції взяли історики, науковці та гості з Тернополя і Львова, де жив та працював Євген Олесницький. 

- У день відкриття пам'ятного знака хочу висловити вдячність усім, хто долучився до його створення, - каже староста села. - Хочу подякувати голові Хоростківської ОТГ та усьому депутатському корпусу, що підтримували усі необхідні рішення для того, щоб ініціатива стала реальністю. Хочу подякувати меценатам і підприємцям, які долучились фінансово. Також висловлюю вдячність людям із села Великий Говилів, які долучились до облагородження території біля постаменту. І звісно, авторам роботи. Нехай за Вашу працю вам воздастся сторицею. 

Довідка 

Євген Олесницький (1860-1917), видатний галицький український громадсько-політичний діяч, адвокат, економіст, публіцист, перекладач, від 1899 р. дійсний член НТШ. Закінчив тернопільську гімназію, львівський університет. Народився у с. Великий Говилів. До 1891 р. мешкав у Львові, потім – у Стрию, де провадив адвокатську канцелярію. У 1900-1910 рр. був послом Крайового сейму, в 1909-1914 рр. мешкав у Львові, а також у Відні, оскільки в 1907-1917 рр. був послом австрійського парламенту. Багаторазово ініціював дискусії та розгляд питання відкриття українського університету у Львові. Організатор та засновник багатьох спілок і товариств у Стрию: Народного дому; філії "Просвіти"; мережі молочарських спілок, з яких згодом було утворено "Маслосоюз".

У 1909 р. був ініціатором організації Крайової Рільничої Виставки в Стрию; був співорганізатором потужних українських фінансових установ "Дністер", "Земельний банк", "Центробанк", співорганізатором і редактором  багатьох українських періодичних видань

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Pavel Orestovich

    Чудова новина
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:01 Тимчасове відключать газ в центральній частині Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up