На Тернопільщині 30-річну жінку госпіталізували через отруєння грибами
- Гриби – це чудовий дарунок лісу, але водночас вони можуть привести до отруєння, а іноді й смерті.
- Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду.
2 жовтня о 12:15 у Теребовлянську міську лікарню з діагнозом «Харчове отруєння грибами» госпіталізували жительку с. Іванівка Теребовлянської громади, 1992 року народження.
Про це повідомляє Головне управління ДСНС України в Тернопільській області.
Отруєння організму від грибів викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які в них містяться.
Як запобігти отруєнню грибами
- Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків;
- Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні;
- Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках — вони не завжди відповідають дійсності;
- Не куштуйте сирі гриби на смак;
- Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні — викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом — викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку;
- Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута;
- При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити;
- Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління — грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку;
- Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок;
- Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння;
- Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд — також може статись отруєння;
- Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання — ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.
Симптоми отруєння
- нудота, блювота, біль у животі,
- посилене потовиділення,
- зниження артеріального тиску, судоми,
- мимовільне сечовиділення, проноси,
- розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) з’являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів. Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.
Перша допомога при отруєнні грибами
- Викличте «Швидку медичну допомогу»
- Не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок:
— випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки;
— натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту;
— прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
- Після надання первинної допомоги:
— дайте випити потерпілому міцний чай, каву або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс;
— покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
- З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.
Забороняється: вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж, алкогольні напої чи молоко – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.