На Тернопільщині 30-річну жінку госпіталізували через отруєння грибами

На Тернопільщині 30-річну жінку госпіталізували через отруєння грибами
  • Гриби – це чудовий дарунок лісу, але водночас вони можуть привести до отруєння, а іноді й смерті.
  • Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду.

2 жовтня о 12:15 у Теребовлянську міську лікарню з діагнозом «Харчове отруєння грибами» госпіталізували жительку с. Іванівка Теребовлянської громади, 1992 року народження.

Про це повідомляє Головне управління ДСНС України в Тернопільській області.

Отруєння організму від грибів викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які в них містяться. 

Відео дня

Як запобігти отруєнню грибами

  • Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків;
  • Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні;
  • Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках — вони не завжди відповідають дійсності;
  • Не куштуйте сирі гриби на смак;
  • Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні — викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом — викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку;
  • Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута;
  • При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити;
  •  Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління — грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку;
  • Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок;
  • Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння;
  • Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд — також може статись отруєння;
  • Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання — ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.

Симптоми отруєння

  • нудота, блювота, біль у животі,
  • посилене потовиділення,
  • зниження артеріального тиску, судоми,
  • мимовільне сечовиділення, проноси,
  • розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) з’являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів. Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

Перша допомога при отруєнні грибами

  • Викличте «Швидку медичну допомогу»
  • Не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок:

— випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки;

— натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту;

— прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.

  • Після надання первинної допомоги:

— дайте випити потерпілому міцний чай, каву або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс;

— покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.

  • З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

Забороняється: вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж, алкогольні напої чи молоко – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up