Партнер рубрики Події

На Тернопільщині прощаються з учасником Росохацької групи Володимиром Сеньківим

На Тернопільщині прощаються з учасником Росохацької групи Володимиром Сеньківим

Володимир Сеньків назавжди вписав своє ім’я у складну і болючу історію відновлення Незалежності України

7 вересня, на 69-у році життя перестало битись серце знаного громадсько-політичного діяча, активного члена Росохацької групи, співзасновника осередку Української Гельсінської спілки, товариства Меморіал та Народного Руху України на Чортківщині Сеньківа Володимира.

Про це повідомляє Чортківська міська рада.

Володимир Сеньків назавжди вписав своє ім’я у складну і болючу історію відновлення Незалежності України. Він – член підпільної патріотичної Росохацької групи, яка в ніч з 21 на 22 січня 1973 року розвісила в Чорткові українські національні прапори і розклеїла антирадянські листівки на честь 55-ї річниці проголошення незалежності УНР.

Відео дня

За цей вияв любові до рідної України у червні того ж року був заарештований у Тернополі. Засуджений 24 вересня 1973 року Тернопільським обласним судом в закритому засіданні на 4 роки таборів суворого режиму і 3 роки заслання. Покарання відбував в таборі особливого режиму ВС-389/36 в селі Кучино Пермської області, де був на той час наймолодшим в'язнем. Згодом перебував на засланні у селі Парабель Томської області. Звільнений 1980 року, реабілітований.

У 2006 році отримав державну нагороду – орден «За мужність» І ступеня. І ще зовсім нещодавно, минулого року влітку з нагоди відзначення 30-ї річниці відновлення Незалежності України отримував фундаментальну відзнаку від Чортківської міської ради за те, що безпосередньо був причетний до відновлення Незалежності, розбудови і творення міста та громади протягом тридцяти років.

Чин похорону Володимира Сеньківа — 8 вересня, у с. Сосулівка.

Керівництво та колектив Чортківської міської ради висловлюють найщиріші співчуття з приводу непоправної втрати всім рідним та близьким Володимира Йосафатовича. Світла пам’ять про нього завжди житиме в наших серцях…

Довідка

Росоха́цька гру́па — підпільна група молоді із села Росохач Чортківського району, що діяла на початку 1970-х років. У ніч проти 22 січня 1973 року у Чорткові група провела резонансну акцію: встановила чотири синьо-жовті прапори та розвішала 19 прокламацій до 55-ї річниці проголошення Четвертого Універсалу Української Центральної Ради в Києві. Уже 19 лютого 1973 року почалися арешти, а наприкінці 1973 року у Тернополі відбувся закритий суд.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up