Партнер рубрики Події

На Тернопільщині вже набирають добровольців у «Гвардію наступу». Хто і як може долучитися?

На Тернопільщині вже набирають добровольців у «Гвардію наступу». Хто і як може долучитися?
  • У Тернопільській області розпочався проєкт зі створення додаткових штурмових бригад під назвою «Гвардія наступу». Головна мета – звільнення всіх українських земель від російських загарбників.
  • Чим відрізняється кожна бригада і як долучитися тернополянам до проєкту – далі у нашому матеріалі.

«Гвардія наступу» – це професійні штурмові бригади Міністерства внутрішніх справ України. Або, як ще кажуть, команди бійців-патріотів, які прагнуть винищити ворога та звільнити окуповані землі України. Бригади з добровольців формуються на базі Нацполіції, Держприкордонслужби та Нацгвардії.

Чим відрізняються бригади?

Під час брифінгу голова Тернопільської обласної військової адміністрації Володимир Труш наголосив, запис до бригад проводять добровільно. Станом на 3 лютого, в області вже є охочі, серед яких не лише чоловіки, а й жінки.

Відео дня

— Ми бачимо, що за рік війни ворог лютує, він не збавляє темпів та оборотів. Тому ми всі розуміємо, є потреба у добровольцях. Добровольці мають бути вмотивовані нести службу і захищати Україну. Вони мають самостійно прийти до Центрів надання адміністративних послуг і записатися в одну з восьми вищевказаних бригад. Я хочу закцентувати увагу на тому, що це не є мобілізація. Це все добровільно. Ніхто нікого не примушує, — каже Володимир Труш.

Всього створять вісім бригад з різними назвами: «Лють», «Рубіж», «Кара-даг», «Буревій», «Азов», «Червона калина», «Сталевий кордон» та «Спартан». Основа нових бригад – офіцери та солдати, які мають чималий бойовий досвід. Кожна бригада матиме свій напрямок і своє завдання.

Наприклад, якщо хтось мріє першим встановити український прапор на території тимчасово окупованого Криму, тоді для вас ідеально підійде бригада «Кара-даг». Якщо ви мрієте звільнити від окупантів Маріуполь, тоді вам в команду «Азов» чи «Спартан». Детальніше про кожну бригаду можна прочитати на офіційному сайті «Гвардії наступу».

— Ми радимо всім ознайомлюватися з кожною бригадою, консультуватися з представниками. Щоб ви потрапили саме в ту бригаду, в якій ви найбільше себе відчуваєте. Тому що під час мобілізації формуються інші бригади, інші загони, батальйони. І можливо вони не підійдуть вам по духу. Ми розуміємо, що є люди, які хочуть відбити Крим, то записуйтеся. І пам’ятайте, що все це робиться добровільно. Ви самі обираєте для себе, де вам бути, — додав Володимир Труш.

Зокрема, про бригаду «Лють» — унікальний воєнізований підрозділ поліції нового зразка, розповів під час брифінгу начальник головного управління Національної поліції в Тернопільській області Олександр Богомол. До завдань бійців належить проведення штурмових дій, знешкодження диверсійно-розвідувальних груп тощо.

— Ми маємо серед свого колективу вже 60 чоловік добровольців, які наразі несуть службу у Нацполіції. А також понад 250 добровольців з цивільного населення, колишніх працівників. Мета цієї бригади – звільнення територій та захист нашої України. У цій бригаді ми поєднаємо людей, які вже мають бойовий досвід, і нових. І повірте, це буде сильний структурний підрозділ, який якісно виконуватиме завдання, — наголосив Олександр Богомол.

Які умови для добровольців?

До бригад прийматимуть людей віком від 18 до 60 років. Жодних обмежень щодо статі немає, тобто це можуть бути як жінки, так і чоловіки. З акцентували увагу і на тому, що серед добровольців раді будуть бачити не лише жителів Тернополя та області, а й переселенців. Які через війну, окупацію їх рідної землі змушені переїхати на західну частину України.

— Переселенці можуть записатися до бригади і звільняти ту територію, яка для них рідна, де вони жили. Ми чекаємо і на таких людей. Більше того, кандидати вже такі є. Наголошую, всі бригади пройдуть відповідне навчання. Вони будуть забезпечені усією новітньою зброєю, що ми отримуємо від наших партнерів. Наявність зброї буде комплексна. Як протитанкова, так і стрілецька, окремі артилерійські установки. Це робиться для того, аби замінити ті структури поліції, прикордонників та нацгвардії, які зараз воюють. Ми маємо їм дати можливість відпочити, — додає пан Олександр.

Поцікавилися журналісти і тим, на яке фінансове забезпечення зможуть розраховувати добровольці. Чи отримуватимуть вони зарплату, яку саме і від чого вона залежатиме. 

— Якщо говорити за бригаду «Лють» Національної поліції, то мінімальна заробітна плата – 25 тисяч гривень. Плюс 30 тисяч гривень допомога, якщо добровольці тренуються і готуються до несення служб. У бойових умовах заробітна плата буде як у військовослужбовця. Це досить непогане грошове забезпечення. Адже наразі у поліцейського мінімальна заробітна плата – 11 тисяч гривень. Окрема допомога держави з лютого для працівників поліції буде зменшена, але загалом піднята зарплата, — каже начальник головного управління Національної поліції в Тернопільській області. 

Також кожен, хто несе службу у вищевказаних бригадах, після 30 днів отримує статус учасника бойових дій, а це відповідно знижки на комунальні послуги та інші привілеї. Крім того, по завершенню війни кожен бажаючий зможе продовжити військову службу і після 25 років роботи піти на пенсію. 

Куди звертатися на Тернопільщині

Вступити до лав Національної гвардії, Національної поліції чи Державної прикордонної служби можна у місцевих ЦНАПах, де добровольцям пропонуватимуть вісім бригад на вибір. У Тернопільській області це можна зробити у п’яти центрах надання адміністративних послуг:

  • Чортків (вулиця Тараса Шевченка, 21);
  • Бережани (вулиця Банкова, 3);
  • Кременець (вулиця Тараса Шевченка, 36);
  • Тернопіль (вулиця Князя Острозького, 6);
  • Теребовля (вулиця Князя Василька, 10-а).

У кожному з цих ЦНАПів біля входу є спеціальний пост, де сидітимуть представники служб. Ви можете звернутися до них, вони вас проконсультують і допоможуть визначитися.

Якщо не бажаєте шукати ЦНАПи, то ознайомитися з інформацією та подати заявку можна на офіційному сайті «Гвардії наступу». Після консультації та заповнення відповідної анкети, в обов’язковому порядку треба пройти військову медичну комісію та психологічне тестування. Крім того, процедура відбору передбачає проведення співбесіди.

Після відбору добровольців та формування штату штурмових бригад, триватиме вишкіл та бойове злагодження бійців. Фахівці профільних підрозділів зазначають, що бійців даних штурмових підрозділів забезпечуватимуть найновішим спорядженням та зброєю.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (53)
  • Людмила Вовк

    Бачили ми як ДОБРОВІЛЬНО набирають, пиняють маршрутки, викручують руки, забирають насильно у воєнкомат, б'ють поки не підпишеш повістку, це мрбілізація по Тернопільська, а синочки депутатів відпочивають за кордоном, вільно дихають на повні груди, за таку державу наші хлопці гинуть, люди треба щось робити!!!!
  • Читач63

    Курва,всі писаки. То не так то не сяк .ХТО буде ваших жінок,дітей ,батьків боронити?  Почніть з себе і не бризгайте соплями.

    А тепер до тих хто в законі прописав до 60 років.

    Мені 62, фзичний стан ..., можу ше і з молодшими позмагатись. Готовий боронити край.

    З початком війни був у ,,Карпатській січі" . Но вибачте, без фінансового підтримування і без соцпакета.не дуже повоюєш. Задумайтесь над цим...
  • Спісак Ярослав

    Можна номер телефону нема можливості приїхати)
  • Галина Томчишин

    Добровільно ! Але не виловлювати на вулицях.

keyboard_arrow_up