Партнер рубрики Події

На Тернопільщині від вогню врятували церкву, якій понад 100 років

На Тернопільщині від вогню врятували церкву, якій понад 100 років

Лише завдяки небайдужим жителям села, які помітили задимлення будівлі та вчасно сповістили про лихо Службу порятунку – вдалось швидко ліквідувати пожежу та врятувати будівлю.

 

5 грудня о 23:27 на пункт зв’язку 16-ї державної пожежно-рятувальної частини надійшло повідомлення про пожежу у церкві Покрови Божої Матері УПЦ МП в с. Боложівка Шумського району, повідомляє пресслужба управління ДСНС в Тернопільській області.

Будівля є пам’ятником архітектури місцевого значення, побудована у 1909 році. Пожежа виникла на покрівлі прибудови до церкви.

До ліквідації пожежі залучено черговий караул 16 ДПРЧ та оперативну групу Шумського районного відділу – 2 од. техніки та 6 чол. особового складу. На момент прибуття співробітників ДСНС площа пожежі становила близько 12 м.кв – вогонь охопив покрівлю та перекриття будівлі.

Відео дня

Всі сили та засоби рятувальники спрямували на боротьбу з вогнем. О 23:52 вони локалізували пожежу, а вже о 00:29 – повністю її ліквідували. Під час гасіння врятовано будівлю церкви. Потерпілих на місці події не виявлено.

Ймовірна причина виникнення пожежі – порушення правил пожежної безпеки при експлуатації пічного опалення, матеріальні збитки – встановлюється.

Внаслідок пожежі пошкоджено перекриття будівлі на загальній площі 12 м.кв.

Порушення правил пожежної безпеки при експлуатації твердопаливних котлів, пічного опалення та електронагрівальних приладів – поширена причина виникнення пожеж у побуті в холодну пору року. Яскравим приклад цього є пожежа, що виникла в ніч з 5 на 6 грудня в церкві Покрови Божої Матері УПЦ МП в с. Боложівка Шумського району, зазначають рятувальники.

Її ймовірною причиною стало порушення правил пожежної безпеки при експлуатації пічного опалення. Лише завдяки небайдужим жителям села, які помітили задимлення будівлі та вчасно сповістили про лихо Службу порятунку – вдалось швидко ліквідувати пожежу та врятувати будівлю.

Аби прилади опалення не стали причиною пожежі рятувальники закликають  дотримуватись ряду вимог.

Заходи безпеки при використанні печей:

Забороняється: використовувати для обігріву несправні та не відремонтовані опалювальні печі; розпалювати опалювальні печі легкозаймистими та горючими рідинами; залишати печі, в яких горить вогонь, без нагляду дорослих; доручати розпалювати печі та наглядати за ними дітям; використовувати дрова, довжина яких перевищує розміри топника; сушити та зберігати на поверхні нагрівання опалювальних печей горючі предмети; категорично забороняється закривати піддувало опалювальної печі, коли там ще горить вугілля або є жар - це може призвести до отруєння чадним газом; влаштовувати в якості димової труби металеві та азбестові труби.

В опалювальний сезон не забувайте очищати димарі від сажі хоча б один раз на два місяці.

Не залишайте без нагляду розпалену піч чи плиту. Палаючого вуглика, а інколи й іскри, досить для того, щоб скоїлося велике лихо.

Окрім того, слід бути обережними і під час використання електрообігрівачів. Пожежі можуть виникати і від несправної електромережі чи її неправильної експлуатації. Це може статися, наприклад, якщо в одну розетку ввімкнути декілька побутових приладів водночас. Виникає перевантаження, проводи можуть нагрітися, а ізоляція спалахнути. Проводи миттю нагріваються до такої температури, що металічні жили плавляться, інтенсивно виділяють іскри і велику кількість тепла. Якщо в місці короткого замикання є горючі матеріали й конструкції, вони миттєво спалахують. Тому необхідно стежити за справністю ізоляції проводів.

Основні запобіжні заходи і правила пожежної безпеки при експлуатації електричних та нагрівальних приладів, що використовуються у побуті:

нагрівальні прилади дозволяється встановлювати тільки на негорючі підставки; забороняється залишати без нагляду включені електроприлади; не варто вмикати в одну розетку одночасно декілька електроприладів; необхідно спостерігати за щільністю контактів у місцях приєднання проводів приладів до вилки, клем між собою тощо; користуватися саморобними нагрівальними приладами.

Якщо пожежі уникнути не вдалося, негайно повідомте про це пожежно-рятувальну службу за телефоном «101». При цьому вкажіть точну адресу об’єкта, місце виникнення пожежі, наявність осіб, а також повідомте своє прізвище та номер свого телефону. Якщо є можливість, евакуюйте людей та починайте гасити пожежу підручними засобами.

Дотримуйтесь правил пожежної безпеки! Бережіть своє життя та майно!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо потім він добровільно мобілізувався 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up