Партнер рубрики Події

На Тернопільщині вперше за кілька років побачили унікального птаха (ФОТО)

На Тернопільщині вперше за кілька років побачили унікального птаха (ФОТО)

Карлик з орлиного племені — так ще називають цього птаха.

Орел-карлик зафіксований в польоті над Мартинківським водосховищем.

Про це повідомляють на сторінці природного заповідника «Медобори».

Вид не відмічався впродовж останніх років на території заповідника та в околицях.

Відео дня

Орел-карлик (Hieraaetus pennatus) — нечисленний вид занесений до Червоної книги України, Конвенції з міжнародної торгівлі вимираючими видами дикої фауни і флори (CITES) (додаток І), Боннської (додаток ІІ) та Бернської (додаток ІІ) конвенцій. Для збереження популяції необхідно обмежувати вирубку старого лісу і охороняти місця гніздування виду.

Цікаво, що в англійській мові орла-карлика називають «орел у чоботях» — Вооted Еаgle, напевно, саме за чобіток із пір'я на нозі. Порівняно зі старшими братами він дійсно карлик. Поступається їм за розмірами в півтора-два рази. Це дуже вправний і верткий хижак, що має стрімкий політ. Добре ширяє, часом швидко ковзає в повітрі з нерухомими напівскладеними крилами.

Довідка

Орел-ка́рлик (Hieraaetus pennatus) — невеликий орел. В Україні гніздовий, перелітний птах. Птах світлої морфи у польоті.

Гніздиться головним чином у лісостеповій, степовій зонах. Полюбляє ділянки старих широколистяних та мішаних лісів, що межують з відкритими просторами.
Перелітний птах, весняний проліт починається у квітні. Летить поодинці або парами. З другої половини квітня займає гніздові ділянки і приступає до шлюбних ігор.

Живиться переважно гризунами і птахами дрібних та середніх розмірів.

Нагадаємо, що нещодавно чотири особини чорних лелек зафіксував орнітолог заповідника «Медобори» Арсен Капустинський. Під час харчових міграцій ці красені прилетіли на річку Голодні стави, що в Чортківському районі.

Читайте також:

На Чортківщині зафіксували червонокнижних чорних лелек (ФОТО)

Візитівка Ланівців: в райцентрі на Тернопільщині лелека «перевіряє» автівки

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up