Партнер рубрики Події

На Тернопільщині депутатам та голові на сесії вручили повістки. До військкомату пішли не всі

На Тернопільщині депутатам  та голові на сесії вручили повістки. До військкомату пішли не всі
  • Як вдалось нам дізнатись, отримали повістки, за якими мали з’явитись до військкомату, четверо депутатів селищної ради. А також голова, який вже кілька років є учасником бойових дій.
  • Як з’ясували «20 хвилин», далеко не всі вони пішли до військкомату.
  • У центрі комплектування відмовились коментувати будь-що на цю тему. Причин не пояснювали.

 

Працівники військкомату, аби вручити повістки, чекали до кінця сесії майже 4 години. Врешті повістки отримали четверо чоловіків, а також і селищний голова Віталій Дацко, який є учасником бойових дій від 2015 року.

Ми поспілкувались зі всіма, кому того дня вручили повістки, — поцікавились, чи були вони у військкоматі та чи готові служити? Також намагались отримати коментар у центрі комплектування, проте традиційно нам відмовили у коментарі.

Відео дня
v class="video-block">

Вже у понеділок, 8 травня, — саме у день, коли всі мали з’явитись до військкомату, інформацію про вручення повісток під час сесії оприлюднив депутат селищної ради Петро Федорович.

— У пʼятницю, 5 травня, відбулась 41-а сесія Підволочиської селищної ради, — написав на власній сторінці у Фейсбук Петро Федорович. — Сесія розпочалась о 10:00, а десь за 25-30 хвилин від її початку до нас завітали представники ТЦК та СП. Все б нічого, однак вразив один момент. Голова ради Дацко В. Г. відмовився надати їм слово одразу та залишив їх в залі засідань, де проходила сесія, 4 год., чекати на її закінчення. Хоча була пропозиція надати їм слово одразу. Чому так поступив Дацко В. Г., залишається незрозумілим. Він голова, йому видніше.

Отож, прочекавши 4 години, представникам ТЦК та СП надали слово. Після невеликого вступу вручили повістки голові та усім присутнім чоловікам депутатам Підволочиської селищної ради, віком від 18 до 60 років, зазначив депутат у дописі.

«А у Верховній раді коли будуть роздавати?»

Позиції людей у коментарях під дописом депутата розділились.

«А у Верховній раді коли будуть роздавати? — написала Alessia Ale. — І, напевно, лідер мав би очолити своє військо. Чи почали з села, а до купола та й не дійдуть. Як гроші, то починають з столиці».

«А коли підуть з центру комплектації ті, що там позасідали, — написала Галина Копотілова. — Чи вони тільки вміють повістки роздавати? Мій чоловік загинув, але коли йшов в тер оборону, ніякої комісії не проходив, не треба було, хоча мав проблеми з ногами. Тепер дуже вже всі проходять медкомісію, і всі мають якісь проблеми, щоб не йти воювати, з 20 людей можуть забрати одного, решту як не група, то ще якась причина».

За офіційними даними сайту Підволочиської селищної ради, у складі ради є 26 депутатів, з них 15 чоловіки. 

За інформацією «20 хвилин», на сесії Підволочиської селищної ради 5 травня були присутніми ще 4 чоловіків-депутатів, які не отримали повістки. троє з них непризовного віку, а ще один нещодавно повернувся з передової.

Ще 7 депутатів-чоловіків не були присутніми на сесії. Один з них зараз на передовій.

Що кажуть депутати?

Ми запитали у селищного голови, а також чотирьох депутатів, чи пішли у військкомат за повісткою. Ось що нам відповіли.

Роман Слободян, ТОО ПП «Голос»:

— Я коментарі стосовно цього питання надавати не буду. Принаймні телефоном.  Кожен має своє бачення, своє право. Коментувати не буду.

Петро Федорович, ТОО ПП «Українська Галицька партія»:

— Нам вручили повістки, за якими ми мали з’явитись у військкомат у найближчий робочий день на 9 ранку. Оскільки я не проживаю в Підволочиську і приїжджаю туди лише на сесії та відвідати батьків, щоб не їхати зайвий раз, прийшов у військкомат раніше. Запитав, чи можна з’явитись раніше і вирішити всі питання, мені відповіли ствердно. Зрештою, я надав всі документи, які у мене запитували.

Олег Збрик, начальник управління ЖКГ селищної ради, ТТО ВО «Батьківщина»:

— Повістки дали, але я є начальником ЖКГ. Знаю, що організація подавала в область папери на бронь. Результату не знаю. О 9 ранку в понеділок до військкомату не ходив, бо в мене є робота, люди, комунальні питання, які потребували негайного вирішення. Знаю, що був у військкоматі мер.

У них у військкоматі має ж бути якась інформація… Як всіх заберуть депутатів, як проводити сесії, приймати нагальні рішення щодо життєдіяльності селища? Я розумію, що зараз головне – війна, але людям, селищу теж потрібно якось жити. Має бути порядок, вони прийшли на сесію — мали би зареєструватись, а не виписувати всім підряд…

Зіновій Масло, ТОО ПП «За майбутнє»:

— Був у військкоматі, і зараз тут є (розмовляли з депутатом 8 травня об 11.30 – прим. авт.). Зараз проходжу комісію. А за результатами медогляду і висновками комісії, якщо придатний і буде потреба, я готовий йти.

На сесії того доня був присутній ще один депутат призовного віку. Але він нещодавно повернувся з передової.

Чи пішов до військкомату голова?

Зателефонували «20 хвилин» і до селищного голови Віталія Дацка. Він є учасником бойових дій від 2015 року, і мав би бути резервістом І черги. Ми запитали, чи був він вже у центрі комплектування від 24 лютого 2022 року? І чому протримали на сесії представників військкомату 4 години?

— Так, я отримав повістку і від 24 лютого 2022 року вже був у військкоматі, — запевнив Віталій Дацко. — З’явився за повісткою і 8 травня 2023 року, хоча у мене, як голови, є бронь. Все нормально, звірили дані, і я повернувся до виконання своїх обов’язків.

З представниками місцевого центру комплектування спілкується часто, узгоджуючи робочі питання, запевнив селищний голова. Чому не дав одразу слово представникам військкомату на сесії, пояснив: вони прийшли вже коли робота сесії розпочалась, і не наполягали озвучити причини прибуття раніше. Тому голова запропонував залишитись двом особам та вручити повістки, коли буде можливість. Вони погодились почекати. Ніхто із зали в цей час не тікав, ніхто не намагався переховуватись. Натомість депутати проголосували порядок денний і працювали в штатному режимі, а після закінчення засідання отримали повістки.

— Вони (представники центру комплектування – прим. авт.) виконують свою роботу, і ми поставились до цього з розумінням, — зазначив Віталій Дацко у розмові із журналісткою «20 хвилин». — Наскільки я знаю, майже всі, кому вручили повістки, з’явились в понеділок до військкомату.  

За коментарями ми звернулись і до Тернопільського центру комплектування та соціальної підтримки. Але там відмовились коментувати будь-що на цю тему. Причин не пояснювали.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • andriy

    Тупий популіз
  • Паша Пашинський

    Трутні 😁
  • Читач46

    Давно пора всіх депутатів, усіх рівнів брати на війну, досить прикриватись мандатами і дерибанити землю на місцях. На війні від них буде більше користі.

keyboard_arrow_up