На Тернопільщині  заберуть  на строкову службу ще 70  хлопців

На Тернопільщині  заберуть  на строкову службу ще 70  хлопців

Планове завдання з осіннього призову на Тернопільщині практично виконали. 270 призовників уже перебувають у війську, а ще 10  відправлять невдовзі. Окрім того, на Тернопільщині отримали додаткове завдання  на осінній призов – це ще 70 хлопців.

Про це розповіли  на брифінгу  в обласному військкоматі сьогодні, 22 листопада.

- Планове завдання, яке нам  встановили - призвати  до війська 280. Не дивлячись на  труднощі, вже 270  чоловік перебуває у війську, - розповідає новопризначений військовий комісар Тернопільського обласного військового комісаріату Леонід Нечипорук.  - Ще залишилось  відправити одну команду 23 листопада у кількості 10 чоловік  до військ державної служби спецтранспорту. Але Кабмін на прохання Генштабу  Збройних сил України встановив додаткове завдання щодо призову  на військову службу. Це власне стало причиною  нашої розмови сьогодні, оскільки додаткове завдання складає 70 чоловік , яких ми повинні оповістити, призвати, і відправити до війська протягом наступного тижня. Вони  почнуть   проходити  службу в нас тут в навчальному центрі  в Старичах. Цих людей будуть залучати до охорони баз, складів, арсеналів.

Правильно розуміють завдання і навіть виконали його понад план, за словами комісара, Борщівський, Гусятинський,  Зборівський, Заліщицький, Лановецький, Підволочиський, Теребовлянський. Гірше  справи ідуть у Чортківському, Тернопільському, Козівському, Збаразькому, Кременецькому районах.  

- Є  певні труднощі, - каже пан Нечипорук. - Але їх спільними зусиллями військові комісаріати, райдержадміністрації  вирішують,  проводять певну роботу щодо забезпечення призову. 

Відео дня

Окрім строкової служби, у військкоматі зайняті і відбором на службу за контрактом. Планове завдання із відбору на таку службу, за словами Леоніда Нечипорука, на сьогодні виконується  на 85-90%.

Не оминули під час брифінгу і питання про «ухилянтів». У військкоматі наголосили, що рано чи пізно такі хлопці відповідатимуть за свої дії. 

- Буває, що призовники заявляють, що їм не принесли повістки і так далі. Але  у законі чітко  написано, що на десятий  день з виходу указу президента, а це  було 10 жовтня, призовники  зобов’язані особисто з’явитись до військкомату, незалежно від того,  чи отримали повістку, чи ні, - каже заступник військового комісара Тернопільського обласного військкомату  Петро Сирко.


- Відповідно за неявку наступає адмінвідповідальність.  Вона на сьогодні дуже слабка. Тому треба вносити зміни в законодавство щодо неявки і ухилення від призову  на строкову службу.

Важливими причинами неявки призовника, за його словами, є хвороба призовника, підтверджена довідкою, стихійне лихо чи смерть близьких родичів. Все інше вважають  неявкою без поважної причини.

Про «ухилянтів», зокрема  з Тернополя, розповів військовий комісар Тернопільського об’єднаного міського  комісаріату Микола Бойко. Він наголосив, що не з’являючись у військкомат, деякі хлопці  просто втрачають своє право на відстрочку.

- У Тернополі  призову підлягає  6 тисяч 874 чоловіка, - каже він.  – Наразі  не з’явилось 4 тисячі 877. З цих 4 тисяч близько 800 чоловік – це юнаки віком від 18 до 20 років, які не підлягають відправці у Збройні сили України. Але в той же час вони повинні з’явитись до військкомату, щоб отримати відстрочку  до досягнення 20-річного віку. Однак ці юнаки бояться з’явитись у військкомат і скористатись своїм законним правом про надання відстрочки. 

Із цієї кількості, на думку Миколи Бойка, близько  50 % тих,  які  не підлягатимуть призову чи то за станом здоров’я,  чи матимуть право на відстрочку. Але  вони, не з’являючись, не знають про це.

- Відповідно рано чи пізно вони з’являться у військкомат, на них складуть адмінпротокол, - додає Микола Бойко. -  На тих, що  є злісними «ухилянтами»,  таких в мене є 28 чоловік , матеріали будуть передані в правоохоронні органи для притягнення до кримінальної відповідальності.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up