На тернопільську суддю Любомиру Сливку хочуть скаржитись в Генпрокуратуру та Верховну Раду

На тернопільську суддю Любомиру Сливку хочуть скаржитись в Генпрокуратуру та Верховну Раду

Судовий розгляд щодо скасування рішення тернопільської міської ради, яким депутати скасували рішення виконавчого комітету щодо затвердження результатів інвестконкурсу на 13 сотих ринкової земл, присутнім нагадував «шоу ілюзіоністів».

Але все по порядку.

На серпневій сесії міської ради депутати після звернення півсотні підприємців з центрального ринку скасували рішення виконавчого комітету. Рішення виконкому стосувалось затвердження результатів інвестиційного конкурсу з пошуків інвестора на спорудження по Живова торгово-офісного комплексу. Мова про ділянку площею близько 13 сотих, яка тягнеться попри дорогу на Живова від зупинки громадського транспорту на ринку і до автовокзалу. Земля – комунальна, а її користувач КП «Підприємство матеріально-технічного забезпечення».
І все б нічого в рішенні виконавчого комітету та підписанні інвестиційної угоди з ТОВ «Спілка підприємців» (яке й перемогло в інвестконкурсі - авт.), якби не дві обставини.
Перша: на цій землі працюють майже півсотні підприємців, які мають діючі договори до 2017 року та справно сплачують кошти за свої місця. Вони й попросили депутатів скасувати рішення виконкому, бо ж воно порушує їх права та загрожує втратою робочих місць.
Друга обставина - сумнівна вигода міста від такої інвестиційної угоди та забудови, бо ж земля в центрі може приносити до бюджету - сотні тисяч гривень. Власне, цих дві причини й підштовхнули депутатів від різних політичних сил об’єднатись та скасувати рішення виконавчого комітету. Рішення було швидким, але не категоричним. Депутати після голосування зауважили, що всі сторони мають сісти за стіл перемовин, обговорити усі перспективи та загрози, а головне забезпечити вигоду Тернополя та громади. Та замість чекати і говорити фірма-інвестор й звернулась з позовом на скасування рішення сесії, яким скасоване рішення виконкому. Тобто ТОВ добивається відновлення дії рішення згідно з яким вони зможуть освоїти майже 13 сотих землі на ринку. Цей важливий для громади та депутатів судовий розгляд і відбувся, вірніше мав відбутися о 11 годині 22 вересня. Деякі підприємці, бо ж стосується це їх майбутнього, були в суді ще до 10.00. Близько 10.30 приїхали депутати різних політичних сил. Та до 11.30, чомусь, ніхто не оголошував про початок судового розгляду.
 - Суддя вже пішла в нарадчу кімнату, що ж це? - крикнув хтось з підприємців. - Щойно. По тому позові рішення приймати. Я щось пропустив? А де суд був? Як це? А ми? Ми ж написали клопотання і подали в канцелярію аби нас, підприємців, визнали третьою стороною у справі, бо поки там тільки інвестор і міська рада.
Згодом слова підприємця підтвердили й працівники апарату. Суддя пішла приймати рішення саме у цій справі. На питання, де відбувався розгляд, де оголошували суть справи, присутність сторін, клопотання (приблизно так відбуваються такі судові засідання - авт.) - працівниця не змогла відповісти. Після перебування в нарадчій кімнаті суддя вийшла та пішла в судову залу розглядати іншу справу. Хтось почав кричати, що згідно з законом має оголосити про прийняте рішення. «Оскільки дві сторони, міська рада (юридичний відділ міської ради - авт.) та Інвестор, надіслали заяви про розгляд справи без них, то прийняте рішення можна не оголошувати», - переповів хтось з присутніх почуте чи то від судді, чи то від працівників суду. Це обурило людей. Звучали слова і про «договорняки», і про хабарі, і про виконавчу владу, яка «зіграла в дурня». Зрештою, аби не відбулось неправомірних дій, ситуацію під контроль взяли депутати, які спільно з підприємцями вирішили діяти в юридичній площині. Присутні зійшлись на тому, що перш за все потрібно проаналізувати та оскаржити дії судді. Зараз юристи готують звернення до Генеральної прокуратури, Верховної Ради, профільних суддівських органів.
Важливим є й питання, яке рішення прийняла суддя. Людям, коли прийшли в судову залу, вона не відповіла, аргументуючи позицію тим, що слухає іншу справу. Проте, згідно з законом, суддя зобов’язана своє рішення розмістити в реєстрі, на що й чекаємо. Не менш важливим моментом є й дія юридичного відділу міської ради, який замість захищати рішення депутатів - просто не з’явилась... Продовження буде.

Цікаві факти:

Підприємці, які торгують на ринку, сплачують 160 гривень плати за 1 метр землі. Це 112 тисяч гривень на місяць чи майже 1 мільйон 300 тисяч в рік. Кошти йшли не в міський бюджет, а комунальному підприємству. Зараз ми з’ясовуємо, скільки КП приносило в міську казну.

ТОВ «Спілка підприємців» перемогла в інвестиційному конкурсі. Зареєстроване воно цьогоріч, а статутний капітал, зазначений в державному реєстрі юридичних осіб, 800 гривень. Засноване ТОВ Березовським Сергієм Станіславовичем та Сточанином Петром Михайловичем.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Читач72

    А судді то хто?????
  • Ольга Марчак

    написано: "Зараз ми з’ясовуємо, скільки КП приносило в міську казну."- а хіба КП ПОВИННО приносити щось в міську казну?

    Andriko Shkula reply Ольга Марчак

    Так, КП повинно приносити щось в міську казну))) Це "щось" це 30% свого прибутку-так визначили колись депутати ТМР. Не всі КП, звісно, можуть бути прибутковими, але ті КП, які лише з 42 підприємців (загалом ж їх набагато, набагато більше) збирають 1300000 в рік)))
  • Dmitriy Azimov

    Створено новий амбітний проект #Водавсело, метою якого є поширення отриманого досвіду серед усіх зацікавлених сторін із тим, щоб кількість систем водопостачання, створених за цією моделлю, збільшувалася, забезпечуючи доступ до якісного водопостачання більшій кількості сільського населення в Україні:



    http://vodavselo.info/

  • Piter Savka

    Сливку на КАМПОТ !!!!

keyboard_arrow_up