Партнер рубрики Події

На Центральному ринку – розмаїття стрітенських свічок. Скільки коштують?

На Центральному ринку – розмаїття стрітенських свічок. Скільки коштують?
  • На Стрітення, яке цьогоріч відзначаємо 2 лютого, в храмах міста традиційно будуть освячувати воду і свічки. За тиждень до свята на Центральному ринку їх продають безліч – кожен знайде собі до душі. 
  • Журналісти «20 хвилин» дізнались у продавців ціни на свічки.

Одна з давніх традицій свята Стрітення – освячувати у церкві свічки. Це зазвичай відбувається перед початком літургії. Над свічками промовляють молитву, окроплюють їх святою водою та роздають віруючим. Однак, багато людей приносять у храм свої свічки, які придбали заздалегідь. Інколи навіть не одну, а кілька. Потім їх забирають додому і зберігають біля ікон впродовж року.

На Центральному ринку в Тернополі за тиждень до Стрітення Господнього продають велику кількість традиційних воскових атрибутів цього свята.

Відео дня

Проте, одна із продавчинь, до якої підійшла журналістка «20 хвилин», зауважила, що зараз свічок на ринку менше, ніж наприклад у минулі тижні. Їх всеодно можна тут знайти, але доведеться трішки походити рядами. Продавці стоять на кількох «точках» ринку і в кожного асортимент різний.

Знаходимо на ринку чимало кольорових свічок. Є навіть у кольорах національного прапора – синьо-жовті. Свічки прикрашені нитками, намистинами, стрічками і зіллям. До багатьох прикріплені гілочки лаванди. На деяких зображені лики святих. Загалом ціни в продавців не дуже відрізняються.

Найпростіші воскові свічки можна купити за 30-40 гривень, залежно від розміру.

Великі білі, з майже прозорого воску та красиво задекоровані – вартують від 100 до 120 гривень. «Патріотичні» свічки пропонують за 60 гривень, а коричневі або кольорові з вощини – за 60-90 грн.

– В мене свічки коштують від 30 до 150 гривень. Є дорожчі звичайно, але це вже ті, які виконують на замовлення. Вони горять дуже довго і їх не завжди використовують тільки на Стрітення. Люди беруть просто для себе. Свічка може коштувати навіть 350 гривень, але її термін горіння – до п’яти днів. Звичайні свічки можуть горіти 8-16 годин. Є у мене й ароматизовані, – говорить один із продавців.

За словами чоловіка, найчастіше тернополяни купують свічки з середньої цінової категорії. Загалом продавець має в асортименті як фабричні свічки, так і від майстрів з Тернопільщини. Наприклад, є воскові атрибути, які вилили в Тернополі і Підгайцях. Такі особливо популярні серед його покупців. 

Опитування

А Ви освячуєте свічки на Стрітення Господнє?

Довідка

​​​Свято Стрітення Господнє відзначають у пам’ять про те, як Діва Марія принесла до Єрусалимського Храму Ісуса Христа на 40-й день після Його народження.

Стрітення входить до дванадцяти найбільш шанованих церковних свят. «Стрітення» зі старослов’янської мови перекладається як «зустріч» або «радість».

Стрітенські свічки здавна шанують в народі. Чимало хто вірить, що вони здатні відганяти злих духів, оберігати будинок від блискавки, приносять господарям домівки заспокоєння та душевний мир. Дехто обкурює стрітенською свічкою хату і господарські споруди, щоб уберегти себе від нещасть.

Крім свічок, на Стрітення освячують воду. Її вважають цілющою, і, за повір’ями, вона допомагає від хвороб і пристріту. Раніше існував звичай опівночі на Стрітення набирати воду з трьох колодязів – нібито вона має чудодійні властивості. Цією водою окропляли хворих, в ній купали дітей.  

 

Читайте також:

Як тернополяни освячували свічки на Стрітення у храмах (РЕПОРТАЖ)

Стрітенські свічки мають цілющу силу та рятують від бід. Репортаж "20 хвилин" із місцевих храмів

У тернопільських церквах освячують стрітенські свічки. Фоторепортаж "20 хвилин"

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Мирослав Рудяк

    ВВ









    В. Твої. Голові. Дурдом. Подіум.
  • Pavl Rebrov

    дурдом.

keyboard_arrow_up