На випадок радіаційної загрози: куди ховатися? Ми перевірили укриття в Тернополі

На випадок радіаційної загрози: куди ховатися? Ми перевірили укриття в Тернополі

Впродовж останніх днів ситуація в Україні залишається напруженою через погрози російських окупантів підірвати заміновану Запорізьку атомну електростанцію. Ми радимо не панікувати та перевірили, у якому стані укриття, які можуть захистити від радіації.

У Тернополі збільшують кількість укриттів у житлових будинках та закладах торгівлі. Щоб місцевим та переселенцям було простіше знайти безпечне місце під час тривоги – встановлюють спеціальні вказівники та малюють написи «Укриття» на фасадах. Однак деякі не можуть захистити від усіх видів загроз. 

Які укриття врятують від радіації

Якщо від прильотів ракет та вибухової хвилі може врятувати і найпростіше укриття у підвалі житлового будинку, то з радіаційною загрозою все куди складніше. Далеко не всі підійдуть для того, аби перечекати небезпеку. 

– Нині в пресі та виступах публічних осіб часто звучить слово «Бомбосховище», – пояснює речниця головного управління ДСНС у Тернопільській області Ірина Крупа. – Такого поняття немає. Згідно із статтею Кодексу цивільного захисту України, захисні споруди цивільного захисту – це інженерні споруди, призначені для захисту населення від впливу небезпечних факторів, що виникають внаслідок надзвичайних ситуацій, воєнних дій або терористичних актів. До захисних споруд цивільного захисту належать – сховища та протирадіаційні укриття. Також існують споруди подвійного призначення (наземні або підземні чи їх окремі частини, що спроектовані або пристосовані для використання за основним функціональним призначенням, у тому числі для захисту населення, та в яких створені умови для тимчасового перебування людей) та найпростіші укриття складають фонд захисних споруд цивільного захисту і належать до засобів колективного захисту.

Відео дня

Від радіаційної загрози захистити може не лише протирадіаційні укриття. У «Порядку використання захисних споруд цивільного захисту для господарських, культурних та побутових потреб», затвердженим Кабміном, чітко визначено особливості різних типів укриттів.

Так, протирадіаційними укриттями можуть бути негерметичні захисні споруди, які забезпечують захист населення від іонізуючого випромінювання у разі радіоактивного забруднення місцевості впродовж кількох годин. 

Більш надійними для того, аби врятуватися від радіації, є сховища. Це вже герметичні споруди, які можуть захистити населення впродовж двох діб від радіоактивних речовин. 

Саме протирадіаційні укриття та сховища є основним засобом захисту населення від таких загроз. Тож у випадку радіоактивної небезпеки варто шукати саме такі. 

Переглянути місце розташування найближчого протирадіаційного укриття чи сховища можна на інтерактивній карті міської ради. Там вказана не лише адреса та тип укриття, а і вмістимість людей.

Переважна більшість таких укриттів у місті розрахована на 100–300 осіб. Загалом ми нарахували 28 протирадіаційних укриттів та 42 сховища. 

Де сховатися не вдасться 

Хоча різних захисних споруд у місті є багато, не всі вони доступні для тернополян. І це пов’язано не лише з тим, що деякі можуть бути закриті. 

До прикладу, укриття закладів освіти призначені лише для навчального колективу та учнів/вихованців закладу.

У лікарнях укриттям можуть скористатися лише медперсонал та пацієнти. Звичайні перехожі з вулиці мають знайти собі інше безпечне місце. Є шість укриттів у лікарнях – чотири протирадіаційних та два сховища. Мешканці прилеглих будинків йти туди не можуть.

У якому стані укриття

Журналісти «RIA плюс» перевірили, у якому стані протирадіаційні укриття у Тернополі. Чи є все необхідне для того, аби місцеві могли перечекати небезпеку?

Майдан Волі, 4

У цьому будинку розташована Тернопільська обласна спілка споживчих товариств. У підвалі – протирадіаційне укриття, розраховане на 170 осіб. На відміну від багатьох інших укриттів, це залишають відчиненим навіть тоді, коли повітряної тривоги немає. У разі загрози всередину можна швидко потрапити. 

Тут ми побачили лавки, де можна посидіти та перечекати небезпеку. Є запас питної та технічної води. Встановлено систему вентиляції повітря, кілька виходів із різних сторін приміщення та навіть санвузол! Є і туалет, і рукомийник – рідкість для багатьох укриттів, навіть у навчальних закладах! Підлога не бетонна чи засипана землею або піском – а укладена плитко! Це укриття, виявилось одним з найкращих, де ми побували. 

Біологічний корпус ТНМУ

Наступне протирадіаційне укриття знаходиться у самому центрі Тернополя. Вхід – з Театрального майдану. Його вмістимість теж 170 осіб, однак це укриття наразі планують розширити та довести до ладу ще частину підвальних приміщень. Але навіть зараз, у випадку небезпеки, можна зайти в ці приміщення та перечекати її. 

Щоб потрапити сюди, потрібно зайти через головні двері і ми одразу побачимо спуск до підвального приміщення.  Вказівники «Укриття». Металевих масивних дверей до підвалу, чи принаймні яких-небудь дверей, немає. Але даний тип захисної споруди і не повинен бути герметично закритим. 

Тут комфортно та чисто, адже у підвалі облаштований гардероб та зала для хореографії. Є стільці, де можна присісти. В іншій частині приміщення є санвузол з рукомийниками та туалетом. Є вентиляція. Комендант корпусу розповіла – сюди пускають усіх охочих і вдень, і вночі, адже у корпусі завжди є черговий. І люди приходять, хоча й не так багато, як це було в перші тижні війни. 

Районна державна адміністрація

Протирадіаційне укриття розташоване на майдані Перемоги.  Розраховане на 100 осіб. Щоб потрапити до нього – потрібно зайти через головний вхід будівлі та спуститись сходами до підвалів. Вони зліва по коридору від входу. Як нам розповіли працівники райради, фактично все підвальне приміщення можна використати як укриття. Тут розташований клас захисту населення, архів, технічні приміщення, коридори. Всі вони можуть використовуватися для того, аби тернополяни могли перечекати загрозу. Є стільці, щоб можна було присісти. В шафах – протигази. Є вогнегасники. 

Школа №3

Це велике протирадіаційне укриття на 360 осіб, яке розташоване у приміщенні школи №3 на вулиці Грушевського. Однак воно в першу чергу розраховане на учнів та працівників закладу. На вході масивні металеві двері. Такі ж двері відділяють і різні приміщення укриття. Тут є фільтр повітря, він в робочому стані. Є місця для сидіння, лежаки, протигази – дорослі та дитячі. Є вбиральня та водопостачання. У приміщенні є хороше освітлення та досить просторо. Є кілька виходів. Тож це одне з кращих укриттів. 

Танцорова, 11

Протирадіаційне укриття на 150 осіб знаходиться неподалік КП «Тернопільводоканал». Сюди радять йти відвідувачам ТЦ «Орнава», оскільки у торговому центрі власного укриття немає. 

Вхід в укриття розташований на вулиці з підвального приміщення. Однак зазвичай на решітці висить замок. Інформації, у кого знаходяться ключі – немає. Працівники офісів біля укриття розповіли – під час тривог укриття відкривають. Є чергові, які це роблять і вдень, і вночі.

Всередині знаходиться кілька приміщень. В одному з них – студія звукозапису. Там також ховаються люди. До укриття приходять переважно працівники магазинів та компаній, які працюють поруч, а також мешканці прилеглих будинків.

Укриттів стає більше

У міській раді Тернополя запевняють – працюють над тим, щоб у місті було більше захисних споруд. У першу ж чергу збільшують кількість найпростіших укриттів у житлових будинках. 

Ми також звернулися до Обласної військової адміністрації з інформаційним запитом, щоб дізнатися, чи планують в області збільшити кількість протирадіаційних укриттів та сховищ? Чи всі вони відповідають вимогам та скільки коштів вже витратили на їх реконструкцію? Про це – згодом.

Тернополянам та жителям області ж варто пам’ятати, що російський окупант підступний і свої ракети запускає в цивільні об’єкти. «Прилетіти» може будь–де, тож не варто ігнорувати сигнал про повітряну небезпеку. Після того, як ви почули повідомлення про загрозу – використовуйте лише офіційні джерела інформації, де ви зможете дізнатися про подальші дії. 

Як діяти при оповіщенні про радіаційну аварію 

Найперше правило — слід слухати вказівки влади, ДСНС та інших установ, які координуватимуть на місцях. 

Нагадаємо, що основними факторами ураження радіаційних аварій є радіаційний вплив та радіоактивне забруднення. Аварії можуть супроводжуватися вибухами та пожежами. 

Через радіаційний вплив у людини можуть бути порушені життєві функції різних органів (органи кровотворення, нервової системи, шлунково-кишкового тракту тощо) та може розвиватися променева хвороба під впливом іонізувальних випромінювань. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (19)
  • waprolzz sas

    Був з дітьми неодноразово в одму з ядерних укриттів. То ви не повірте: здоровенні металеві,герметичні двері з засовами, заходиш...., а там в проході ВІКНО!!!!  ))) звичайне дерев'яне ) здоровенне.
  • Наташа Гурська

    Поки знайдете те сховище воно вже вам буде не потрібне
  • микола ніколаєнко

    Перше, що треба зробити, це взяти рискаль і йти на цвинтар.
  • Ирина

    Цікаво, скільки років тим протигазам?...)

keyboard_arrow_up