На випуcкний китайці кидають зошити з вікон, а молдовани танцюють

На випуcкний китайці кидають зошити з вікон, а молдовани танцюють

Якщо в нас на підготовку до шкільного випускного витрачають всі заощадження, а  то й позичають гроші. То за кордоном все інакше – на святкування вдягають зручний одяг, а замість ресторанів – влаштовують прості вечірки.

Випускний без помпезних гулянь та надзвичайно дорогих нарядів – так здебільшого святкують випускний в інших країнах. Тамтешні жителі дивуються: навіщо нам, українцям, увесь цей святковий фарс?

Олеся Хуторна разом із батькаи переїхала у Францію, коли їй було всього 12. Там навчалася у школі і там же  святкувала перший у житі випукний вечір. Хоча, зізнається, не зовсім то й відчувала, що подія настільки масштабна.

- У Франції зовсім інакший випускний, ніж в Україні. Тут б всі біли здивовані, якби хтось купив сукню за тисячу євро, - посміхаючись каже вона.

Відео дня

Випускний на даху з басейном

Ніяких пишних урочистостей, прогулянок на лімузині, довгих промов тощо… Проста вечірка в колі друзів-випускників.

- Ми орендували приміщення в готелі, це був верхній поверх, до якого можна було легко дістатись на дах. Там був басейн, уявіть, якби хто прийшов попірнати у довгій бальній сукні, - продовжує співрозмовниця.

Олеся додає, що увесь випускний вечір обійшовся їй у 20 євро.

- Ми зібрались з друзями, поїли, випили слабоалкогольні напої, потанцювали і порозходились по домівках, - каже вона. – На столі не було великих тарілок, м’яса, салатів, картоплі і так далі. Невеличкі канапки, міні-гамбургери, соки. От і все святкове меню.

Щодо одягу, то тут у кожного – вільний стиль: хто що мав, те і вдягнув.

- Я не розумію, навіщо в нас на Батьківщині витрачають купу грошей на речі, які не потрібні. Куди поті вдягнути дорогу сукню? На скільки я знаю, українці живуть бідно, тому краще б ці кошти витратили на подорожі тощо, - зауважує дівчина.

До речі, після святкування французи переймаються вступом у коледжі: спостерігають за результатами іспиті на онлайн-ресурсах, або ж переглядають оголошення в місцевих газетах.

Викидають зошити з вікон

Скромно по бюджету, але так, щоб запам’яталося на все життя. Саме так гуляють китайські випускники.

- Знаю, що тут відриваються на повну «катушку»: по закінченню школи учні викидають з вікон школи все, що може нагадувати про навчання: зошити, олівці, ручки, навіть пенали і щоденники, - розповідає Ліана Лі. – А ще, як і на весілля, дівчата люблять тут вдягати червоні сукні.

У Німеччині, за розповіддю Світлани, кожен клас сам назначає вій Abiball.

- У доньки випускний був у великому виставкому залі. Усі учні були красиві та гарно вдягнені. Щоправда ніхто не купував для цього спеціально суконь чи костюмів за шалено великі гроші, - каже вона. – Спочатку вчителі всіх привітали, поті був конкурс бальних танців, а поті дискотека. Бал тривав десь до першої ночі. Працював буфет, напої продавали окремо. Батьки після привітань пішли додому, а діти веселились. Деякі класи йшли на дискотеку, деякі – в ресторан.

 

Пишуть про себе книгу

Підготовка до випускного може тривати протягом року, продовжує пані Світлана.

- Однокласники пишуть книгу про себе та своїх друзів, називають її Абібух. Для кожного учні є своя сторінка, де вклеєні смішні фотографії із жартівливими оповідями . Там є різні цікаві опитування, самі діти дають один одному характеристику. Тут можуть бути спогади про поїздки і так далі. Оцей альбом вручають на Абібалі. Дуже весело всім подивитися! – зауважує жінка.

До слова, напередодні випускного в школах Німеччини учні можуть мінятися ролями із вчителями. І якщо порівнювати з нами, то в них більш демократичні стосунки викладачів і школярів.

Зустрічають схід Сонця

У молдован святкування проходить в схожому на український стилі. Після вручення атестатів усі учні ідуть в ресторан чи влаштовують веселощі в школі, розповідає Євген Бурлаку.

- Хлопці вдягають костюми, а дівчата – красиві сукні, або ж костюми, - каже він. – Не знаю, щоб хтогсь відавав на те шалені гроші. Що маємо, те і вдягаємо. Хтось купує щось спеціально для свята. Увечері всі обов’язково виконують традиційні молдавські танці. Яскраво виражені риси характеру народу у танці «Молдовеняска». Учасники його стають у коло і кладуть руки один одному на плечі. Під яскраву і темпераментну музику коло рухається то вправо, то вліво. А ще ми любимо «Букурію», що у перекладі означає «радість». Танець починається відразу з швидкого темпу, темпераментно і так витримується до кінця. Побудований на кружляннях, притупах і підскоках.

У США випускний вечір називають «Prom», що від слова Promenade - прогулянка.

- Тут всі гуляють так, щоб запам’яталось надовго, вдягають костюми, гарні сукні, замовляють лімузини, - каже Вікторія Горенко. – А потім всі їдуть на бал. За порядком на ньому стежать вчителі. Випускники розважаються, танцюють, беруть участь у конкурсах. Сцени з американських фільмів деколи нагадують картини в реальному житті. Хоча вживати алкоголь в навчальних закладах забороняють.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анонім

    Чомусь в інших країнах люди тверезо мислять щодо випускних , а у нас хоч кілок на голові теши ,але на випускний декілька десятків тисяч гривнів люди спускають за один день ,а потім в пяному угарі шукають гроші щоб в інститут зібрати дитину. На мою думку всі ці паради ,і традиції це ще той мараз і ідіотизм . Ну хтось всіх цих випускників штовхає до цих всіх дурнуватих традицій ,і святкувань у барах на кругленьку суму грошей з всякими ведучими ,котрі беруть гонорари в У.О, і тесаме стосується вручення атестатів в філармонії .На мою думку в усьому цьому бардаку винні в першу чергу вчителі ,котрі вічно хочуть щоб було по їхньому ,потім батьківський комітет котрий виконує всі забаганки вчителів ,ну і звичайні батьки, котрі ідуть на поводу у вчителів і батьківського комітету . Похерте на законодавчому рівні батьківські комітети ,а вчителів звільняйте за подібного роду забаганки і святкування у ресторанах ось тоді бистро пропадуть всі ці так звані традиції . А ще саме основне це видушити із себе того совка ,і мати свою чітку позицію і свою думку ,а також не давати усякому  би.....лу маніпулювати через всякі батьківські комітети.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 У Тернополі мають відремонтувати дорожнє покриття на шести вулицях 22:00 У Зарваниці відбудеться Хресна дорога 21:00 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому призначать автоматично, а кому — за заявою 20:00 У Тернополі ймовірно отруїли собаку: тварина померла дорогою до ветеринара Від читача 08:18 Ефективна співпраця на допомогу людям 19:00 Посмертні нагороди вручили рідним полеглих воїнів з Тернопільщини photo_camera 18:00 100-літній ювілей відзначила довгожителька з села Конюхи 17:05 На фронті загинув військовослужбовець з Великоберезовицької громади 16:50 Салон краси «RIDANA» – ваш незмінний бюті-помічник! (новини компаній) 16:20 У Тернополі відбудеться фестиваль «Великодні мотиви» 15:35 100 років виповнилося довгожительці з Тернопільщини 14:35 Військовий зробив символічний удар по мʼячу у матчі «Нива» Тернопіль — «Чернігів» 14:00 16 квітня не буде води на Подільській, а 18 квітня — на Новому Світі 13:25 Військова прокуратура розслідує напад з ножем у Бережанах — потерпілий у реанімації 12:50 У маршрутках Тернополя можна безоплатно зарядити гаджети: розповідаємо про умови 11:45 У школі №18 вшанували пам'ять випускників, які загинули у російсько-українській війні 10:57 В ДТП у Тернополі травмувався 62-річний велосипедист 10:30 Автосервіси та СТО Тернополя. Ваш автомобіль – наша турбота! (партнерський проєкт) 10:10 Знов курсує маршрутка №33 до дач біля Тернополя 09:30 Сьогодні, 15 квітня: перша письмова згадка про Тернопіль і день взяття міста радянськими військами
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up