Партнер рубрики Події

Напад з боку Білорусі: наскільки він реальний і чи варто панікувати? Згадуємо, що потрібно знати, аби вціліти

Напад з боку Білорусі: наскільки він реальний і чи варто панікувати? Згадуємо, що потрібно знати, аби вціліти
  • Загроза відкриття нових ліній фронту зберігається з перших днів повномасштабного вторгнення росії в Україну. У тому числі й зі сторони Білорусі. Ця небезпека нікуди не зникає, каже Володимир Труш.
  • Тривога та паніка — реакція на невизначеність, на загрозу, кордони якої ще невідомі. Щоб взяти ситуацію під контроль, треба зосередитись на своїх реакціях, спробувати провести межу між реальною та уявною загрозою, а також максимально конкретизувати та «заземлити» загрози, які ви бачите для себе, радить психолог.
  • Як діяти, аби вижити і залишитись неушкодженим, якщо не дай Бог бої дістануться Тернопільщини, радить експерт.

Перші шпальти закордонних видань рясніють заголовками про запланований на початку липня напад з боку Білорусі. Сусідня з нами Львівщина готується до оборони, а у вузьких колах нашого краю подейкують, що частину правоохоронців та добробатів відправляють в бік «картопляного» сусіда. То чи висока ймовірність нападу ще й з боку Білорусі? Чи готується до нього Тернопільщина — що говорять в ОВА? Що робити, як це все ж станеться, радить військовий експерт. І як дати раду собі і близьким у таких випадках, — поради від психологині.

Загроза ніде не поділась, але…

— Загроза відкриття нових ліній фронту зберігається з перших днів повномасштабного вторгнення росії в Україну. У тому числі й зі сторони Білорусії. Ця небезпека нікуди не зникає, — каже голова Тернопільської ОВА Володимир Труш. — Наші військові прораховують можливі ризики і, відповідно до цього, вибудовують стратегію оборони.

Володимир Труш запевняє: щоразу на засіданні Ради оборони разом з військовими аналізують безпекову ситуацію в області. Тернопільщина – під надійним захистом, запевнив «20 хвилин» очільник ОВА.  

Відео дня

— Однак хочу наголосити на іншому важливому моменті – це загроза ракетних ударів, — наголошує Володимир Труш. — Останній тиждень їхня інтенсивність зросла. Бачимо, як ворог цілиться в житлові будинки, дитячі садочки, станції технічного обслуговування. Тому наполегливо прошу жителів області не нехтувати сигналами повітряної небезпеки, обов’язково переходити в укриття.

За можливості, допомагати зробити це людям похилого віку. Наші Сили Протиповітряної оборони – справжні профі. Завдяки цьому вдалося зберегти не одне людське життя. Але і кожен з нас має бути відповідальним щодо власної безпеки, наголошує Володимир Труш.

— Незважаючи на те, що частина наших спецпризначенців і добровольців перебуває зараз в зоні проведення бойових дій, поліція Тернопільщини має достатньо засобів і сил, щоб виконувати свої обов’язки і захищати нашу територію від можливого загарбника, — запевнив начальник головного управління Нацполіції в області Олександр Богомол. — Територія міста та області поділена на квадрати, чітко визначено, хто, де і яким чином там боронитиме край і людей.

Як дати раду своєму стану і тривожності

Ми вже 5 місяць у війні. Практично виробилася звичка жити в цих умовах. Але одна річ, коли ми звикли, що лінія фронту десь далеко, а зовсім інше, коли є ще загроза нової лінії фронту із боку білорусі, пояснила психологиня Тетяна Білінська.

— І в цих умовах люди знову поділилися на 2 категорії: перша категорія не вірить, а у другої категорії людей почався новий етап тривоги, паніки та «істерики» на кшталт « Куди бігти, куди втікати, що робити?» — каже психологиня. — І перший, і другий стан в теперішніх умовах – це нормально. Просто умови ненормальні — війна.

Щохвилини щось змінюється, і людина, яка звикла все контролювати, втрачає відчуття контролю. Тому перше, що треба запитати в нинішніх обставинах: «Що я можу контролювати?» Зважаючи на те, що більшість українців ніяк не можуть вплинути на подальші військові та політичні події, треба вчитися концентруватись на собі, своєму житті, емоціях і поведінці, радить психологиня.

— Тривога та паніка — реакція на невизначеність, на загрозу, кордони якої ще невідомі, — каже Тетяна Білінська. — Щоб взяти ситуацію під свій контроль, треба зосередитись на своїх реакціях, спробувати провести межу між реальною та уявною загрозою, а також постаратись максимально конкретизувати та «заземлити» загрози, які ви бачите для себе.

Перший бій людина веде із собою. Поради

1.Зробіть певну «заземлену» ревізію реальних загроз і ресурсів: продумайте, що реально буде, якщо реалізується найгірший сценарій, розгляньте всі наслідки, починаючи від найгірших і закінчуючи найлегшими.

2. Поміркуйте, що можете зробити? Що конкретно? Чи є куди заховатися, куди можна евакуювати дітей? Чи вистачить питної води на тиждень? Які слабкі сторони у здоров'ї когось із родини?

3. Дотримуйтеся інформаційної дієти. В умовах постійного нагнітання тривоги та загроз треба обмежити споживання інформації — менше читати новин, менше сидіти в соцмережах, в ідеалі обмежитись кількома медіа, яким ви довіряєте. Треба пам’ятати, що крім того, що йде реальна війна, ще відбувається й війна інформаційна та психологічний терор.

4. Соціальні мережі несуть також як інформаційну допомогу, так і токсичну небезпеку. Йдеться про здорове дозування та критичну оцінку, адже постійне перебування в інформаційному потоці не залишає часу для повноцінної обробки інформації, необхідної для вашого мозку. Інформаційні атаки виснажують, викликають внутрішній дисбаланс, призводять до ірраціональної поведінки та психічних травм.

5. Живіть своїм життям. Тривожні новини — не привід відмовляти собі в тому, щоб жити повноцінним життям, дозволяти собі радощі та планувати майбутнє. У будь-якій ситуації треба:  дбати про своє здоров'я та своїх близьких, усвідомлювати власні потреби, не покладатися сліпо на думки інших людей. Будьте розумними, активними та дієвими, візьміть на себе відповідальність за своє життя.

6. Частіше ставте собі прості запитання: «Що я зараз відчуваю? Чого я дійсно потребую? Мої дії обумовлені моїми потребами чи спровоковані ззовні?» Робіть щось для того, щоб жити повноцінним життям. І пам’ятайте, що діяльність рятує не лише від страху, але й від слабкостей, холоду, хвороб. Важливо продовжувати жити своїм життям, а не тривожним невідомим майбутнім. «Страх - твій слуга, який тобі необхідний, але не дозволяй йому сідати на твій трон», — наголошує Тетяна Білінська.

Як діяти – практичні поради ветерана АТО

Про необхідні знання, які тернополянам можуть знадобитись у випадку масштабних воєнних дій, розповів ветеран АТО, військовий експерт, засновник вишколів «Ветерани — патріотам» Роман «Мамонт».

Головна порада на випадок війни: обов’язково залишити населений пункт, в якому скоро почнуться бойові дії. В Інтернеті, у ЗМІ та на телеграм-каналах місцевих адміністрацій одразу з’являється інформація про початок боїв, тому у вас буде певний час на евакуацію, поки ворожа армія дістанеться до населеного пункту, каже ветеран війни. Якщо бої дістануться вашого міста, виїхати буде значно тяжче.

Заздалегідь складіть із членами вашої родини детальний план евакуації і продумайте місце, куди ви збираєтеся евакуюватися, як ви до нього будете діставатись, де саме збиратись, хто кого має забрати і скільки часу чекати, як будете діяти у випадку відсутності мобільного зв’язку. План має бути роздрукований на папері, і бути в кожного члена вашої родини.

— На цьому ж листку мають бути адреса і телефони, які можуть вам знадобитися, — радить експерт. — Передбачте альтернативні варіанти, якщо щось піде не за планом. У вас має бути заздалегідь підготовлена екстрена валіза з усім необхідним для евакуації.

При евакуації з міста в жодному разі не вдягайте камуфльований одяг та не беріть з собою камуфльований рюкзак, а тим паче не вдягайте камуфляж. Обидві сторони будуть сприймати вас  за потенційного ворога. Те ж стосується інших військових речей: фляжки, лопатки, ножі, ремені, взуття, панами, головні убори та інше.

Екстрена валіза має бути, навіть якщо ви залишаєтесь

Якщо ви залишаєтесь у місті, у вас все одно має бути зібрана екстрена валіза. А авто, якщо воно є, має бути справним і заправленим, щоб швидко залишити район у разі серйозної небезпеки. Наклейте на вікна скоч з метою підвищення їх стійкості до вибухової хвилі — це дозволить уникнути великої кількості скляних уламків та ушкодження у випадку пошкодження скла. Тримайтесь від вікон подалі, особливо якщо на вулиці чутно постріли, за можливості закрийте вікна великими тяжкими меблями, придбайте вогнегасник та навчіться ним користуватися. Під час ведення бойових дій у місті розраховувати на пожежників можна не завжди. А води вдома може і не бути.

Доукомплектуйте домашню аптечку засобами надання першої медичної допомоги. Обов’язково придбайте джгути та навчіться ними користуватися.

Якщо у вашому місті почались бойові дії, а у вас немає запасів води, швидко наберіть воду в усі ємності, що є у вас вдома, в тому числі наповніть ванну. Якщо воду вже відключили, пам’ятайте, що вода у зливному бачку вбиральні дозволить вам протриматися кілька днів.

У випадку обстрілів краще сховатися в ванні, але попередньо приберіть усе скло, утому числі дзеркало та принесіть туди воду, їжу та інші речі, які вам можуть знадобитися, щоб під час обстрілів не виходити в приміщення які прострілюються. Двері ванної кімнати можна захистити ватним матрацом, він досить добре захищає від куль та уламків.

— Якщо у вашому районі ведуться бойові дії, квартирою пересувайтеся виключно повзком, — радить Роман «Мамонт». — Якщо у вас є електрика, перемістіть холодильник у коридор, у випадку влучання куль чи уламків у приміщення кухні існує більша вірогідність, що холодильник та його вміст залишаться цілими.

За можливості обладнайте укриття в підвалі, захистіть його мішками з піском, залиште там їжу, воду, ліхтарик зі свічками та запальничкою, а також поцікавтесь наявністю аварійного виходу. В ідеалі варто пристосувати підвал для повноцінного життя там протягом кількох місяців, легше це робити разом з сусідами.

Максимально позначте свій підвал, як місце проживання цивільних за допомогою написів: «Тут живуть люди» та білого прапора. При наближені озброєних людей, позначте себе звуком, адже військові перше люблять кидати гранату в приміщення, а потім дивитися, хто там. Також не виходьте зненацька їм на очі, бо часто військові спочатку стріляють, а вже потім дивляться, у кого вони стріляють, каже експерт.

— У вас має бути листок з номерами усіх рідних, а також, знайомих лікарів, щоб в наявності мобільного зв’язку зв’язатися з ними у місті, — радить Роман «Мамонт». — Намагайтеся не потрапляти на очі ворожим солдатам, щоб не привертати їхню увагу, намагайтеся триматися якнайдалі від них. Якщо ж вам довелося зіштовхнутися з ним, в жодному разі не тікайте, не конфліктуйте з оззброєними людьми, виконуйте все, що вам говорять. Поводьтесь спокійно і дайте їм зрозуміти, що ви мирний житель і не є учасником бойових дій з жодної сторони.

Треба виглядати… максимально непривабливо

Носити із собою паспорт, права водія або е-документ у смартфоні – це правило мають пам’ятати усі. . Варто мати листок, де буде інформація про вашу групу крові, групу крові родичів і близьких та можливі проблеми зі здоров’ям: астму, діабет, алергію на медпрепарати тощо. Відсутність документів може викликати багато запитань і приводів вас затримати.

— Тримайтесь якнайдалі від військових, є вірогідність стати випадковою жертвою під час артилерійського обстрілу або авіаудару, спрямованих проти них, — радить військовий експерт. — Зніміть із себе всі золоті прикраси та коштовні годинники. Дорогі речі можуть привернути увагу ворогів та мародерів. Також існує велика вірогідність, що у вас їх відберуть. Жінки в жодному разі н мають виглядати жіночно: якщо ви жінка, то під час війни ви постійний об’єкт сексуального насильства. Ніяких проявів сексуальності, жодної косметики, зачіски чи наряди мають виглядати максимально непривабливо.

Якщо у вашу квартиру проникли військові, не перешкоджайте їм у їх діях, а якнайшвидше залиште приміщення і ховайтеся у підвалі або в сусідів. У вашій квартирі може бути обладнана вогнева точка, у цьому випадку шанси отримати кулю або постраждати збільшуються в рази.

— У лікарні військові завозять поранених, тому обидві сторони будуть намагатися відвоювати ці об’єкти, врахуйте це, — радить експерт. — Намагайтесь не ховатися від автоматичного вогню під високими будівлями, адже вони добре помітні і можуть слугувати орієнтиром для обстрілів чи навіть бомбардувань. Не піднімаєте покинуту зброю чи боєприпаси, а тим паче ніколи демонстративно не носіть їх, якщо вас затримують зі зброєю, довести, що ви цивільна людина буде дуже складно.

Якщо ви бачите окупаційні ЗМІ, терміново залиште цю територію, адже їх дуже часто відправляють у ті місця, де мають відбутися сплановані провокації проти мирних громадян, для висвітлення яких і приїхали пропагандисти.

Ніколи не чіпайте вибухонебезпечні та підозрілі предмети, а тим паче, не намагайтеся перекладати їх з місця на місце, закопувати їх та кидати у воду. Не піднімайте нічого з землі, дуже часто вибухівку маскують під дитячі іграшки, ліхтарики, телефони, гаманці з грошима, тощо.

Уникайте місць де нещодавно проходили бойові дії, це стосується закинутих територій або заростей рослин, адже там можна наступити на міну чи розтяжку.

Якщо, на вулиці є загиблі, пам’ятайте, що чіпати їх, а тим паче перевертати, категорично заборонено, адже є імовірність, що під тілом підкладена граната. Якщо ви побачили поранених людей, за можливості викличте швидку, представників ДСНС, органів правопорядку або повідомте військових.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (15)
  • Назарій Хамуляк

    ... не панікуємо, та будемо відбиватися, а в нас нема варіантів, щось з того та й вийде !!! Ми га своїй землі - вистоїмо !
  • David Starr

    Взагалі похер.
  • Mariya Lotysh

    Bowe pomowu. SLAVA BOJY!SLAVA UKRAINI!SLAVA GEROIAM!
  • Maryna Voinova

    А психологиня не в курсі, що є ще третя категорія цивільних, які розуміють, що напад може бути, але при тому не панікують?

keyboard_arrow_up