Партнер рубрики Події

«Нас били, ставили на коліна і нікому за це нічого не буде». Потерпілі з Тернопільщини - про суботні події на Грушевського

«Нас били, ставили на коліна і нікому за це нічого не буде». Потерпілі з Тернопільщини - про суботні події на Грушевського
Бійців, які захищали державу, ставили на коліна. В МВС кажуть, що це загальновживана поліцейська тактика при затриманні

Їх кидали на землю, били битами та копали. Багато бійців АТО, які постраждали під час розгону наметового містечка у Києві, отримали важкі травми, декому потрібна операція. Серед постраждалих є і наші земляки.

- Побитий жорстоко доброволець Микита з Полтави – дитячий письменник, медик, доброволець «Айдару», волонтер. Він був разом зі своєю 15-річною дочкою, з якою приїхав на вихідні. Уявіть, батька били на очах дитини. Юру Дикого побили з Гуляйполя. Голову йому розтрощили. Він пройшов Іловайськ, Широкіно...  У Ореста з Хмельниччини серйозні травми, йому зробили операцію. До війни він працював вчителем, має дві вищих освіти, пройшов Майдан, воював добровольцем…

Все це розповідає про своїх побратимів, постраждалих під час розгону наметового містечка на Грушевського у Києві, 3 березня бережанець Олег Іванійчук. Він і сам отримав травми. У ­ нього побите обличчя, переломаний ніс, забиті кінцівки, тулуб. Чоловіка без свідомості забрала швидка. Зараз він на лікуванні вдома у небайдужих киян.  

Відео дня

Нагадаємо, зранку у суботу, 3 березня силовики Нацгвардії України та Національної поліції знищили наметове містечко під Верховною Радою.  Потерпілі є з обох сторін, повідомляють ЗМІ. Серед постраждалих протестувальників є тернополянин та бережанець. Вони розповіли « 20 хвилин», як розгорталися події того дня.

Провокації були кожної ночі

Олег Іванійчук був на Майдані, півтора року воював добровольцем в АТО, з жовтня разом з бійцями відстоював права українців у наметовому містечку під Верховною радою.

- Якщо люди будуть мовчати, піде 37 рік. Всіх будуть бити, закривати, з’являться другі Гулаги і Соловки, історія йде по кругу, - каже чоловік. - В нас нема війни, в нас планомірне знищення української нації. Вже всіх патріотів знищили, бо першими хто пішов воювати – це були добровольці.

Наметове містечко у Києві діє від 17 жовтня, розповідає Олег Іванійчук.

- Я туди приїжджав час від часу. Ми робили ротації, бо люди не можуть жити постійно в наметах в холоді та голоді. В таборі було до 400 чоловік, - каже він. - Але розумієте в кожного робота, хто приїде на тиждень, хто на 10 днів. Вони (поліція) пробували зачистити цей військовий табір щотижня, провокації були кожної ночі. А в суботу, вони зробили таку пастку – через суд отримали дозвіл, що начебто мають оглянути територію  під Верховною радою для проведення слідчих дій  у рамках розслідування кримінальних проваджень. Хоча їм ніхто не забороняв туди заходити, ходили постійно, майже щотижня оглядали всі намети, табір не був закритий. А в суботу було так: Порошенко дав команду, а Аваков її виконав. Таким наглим методом показали Україні, щоб вона знала своє місце. Воїнів АТО, які захищали державу, поставили на коліна і нікому за це нічого не буде.

Кинули на землю і били

За словами Олега Іванійчука, зранку 3 березня близько 2 тисяч чоловік з Нацгвардії і Нацполіції кинулися на табір, почали все трощити.

- Вони повалили огорожу і як на Майдані, - забігали і кого бачили, того били. Били, знущаючись. Троє біжать на мене, один мав сокиру в руках (нею ми рубали дрова для буржуйок), обухом замахнувся, я ухилився. Тим часом інший вдарив мене кулаком в обличчя, - пригадує атовець. - Кинули на землю, почали бити палицями, копати. Ось така в нас реформована поліція і постмайданівська влада. Я пройшов всі три місяці на Майдані, тоді бачив силовиків і сьогодні нічого не змінилося. Коли мене били, мені кричали: «Єто тебе всьо за Майдан». Вони знали, що тут більша половина це всі, хто був на Майдані, а потім пішли в добровольчі батальйони.

Непритомного чоловіка забрала швидка.

- Бригада, знаючи події на Майдані, коли людей доставляли у лікарні, а поліція їх викрадала, мене врятувала, - каже пан Іванійчук. - Мене обстежили, надали меддопомогу і вивезли з лікарні через чорних вихід. Я зараз на лікуванні у небайдужих людей, де про мене ніхто не знає.

Забирали посвідчення УБД

Вул. Грушевського непрохідна, нею ходять лише ті, хто живе там, зауважує Олег Іванійчук.

 - Багато людей не знали про те, що ми там стоїмо, влада нас дискредитувала, називаючи бомжами, наркоманами, алкоголіками, аватарами, - каже він. - В результаті бійці фотографували свої посвідчення учасника бойових дій (далі УБД) і писали у «Фейсбуці», за що вони тут стоять.

До речі, у відділках у хлопців забирали посвідчення УБД, мотивуючи, що посвідченя фальшиві, додає чоловік.

- Депутат Семенченко ледь не з боєм відібрав ці посвідчення і віддав людям, - каже він. - Та багато хлопців лишилися без речей, документів, які знищили разом з наметовим містечком. Це не реформа. 90% «Беркуту» залишилося. То є пси на ланцюгах,  на яких є компромат і яких в будь-який час можна використати в брудних справах.

З лікарень позабирали волонтери

Постраждав під час розгону наметового містечка і тернополянин, доброволець АТО Віталій Заверуха. У чоловіка розбита голова.

- Був мирний протест під Верховною. У суботу зранку почали збиратися в необмеженій кількості чорні чоловічки, беркутята колишні, нацгвардійці, - розповідає чоловік. - 7.30 почали штурм, - ламали огорожі і заходили на територію, били кийками, стріляли з шумових гранат. Нас взяли в кільце і почали бити, ми лежали на снігу. Нас добивали, як останніх собак. В мене розбита голова, так як і в багатьох побратимів. Спершу мене забрали у Печерський райвідділ поліції Києва, там пробували допитувати, в багатьох забрали посвідчення УБД. З’явилися нардепи Єгор Соболєв і Семен Семенченко, вони привели адвоката, медиків і на підставі статті 63 жодних свідчень ми не давали.

В кого були розбиті голови і важкі травми, тих забрали до лікарні.

- В лікарні мені зашили рану, там зразу з’явилась поліція з допитами. Один з наших побратимів викликав телебачення, і коли приїхали журналісти та почали знімати, поліція одразу зникла, - каже Віталій Заверуха. - Щоб не було проблем, ми просто виїхали з лікарень. Крім одного бійця, в якого майже вилетіло око. Ще однин в реанімації, йому мали зробити операцію. Нас позабирали місцеві волонтери.

«Це не було приниженням», кажуть в МВС

Те, що бійців АТО, які перебували у наметовому містечку били по головах і ставили на коліна, викликало широке обурення серед українців у соцмережах. 

Речник МВС Артем Шевченко заперечив, що перебування на колінах учасників протесту під Верховною Радою є приниженням. Про це він написав у Facebook.

"Щодо зойків про нібито приниження затриманих. Нетривале перебування затриманого на колінах перед посадкою до транспорту це - ніяке не приниження, а загальновживана поліцейськими різних країн тактика забезпечення особистої безпеки співробітника шляхом приведення затриманого у підконтрольне становище, яке виключає можливість раптового нападу на нього. Саме тому, щоб не тримати на холодній погоді затриманих лежачи на снігу обличчям вниз, було обрано такий спосіб контролю", - заявив він.

За його словами, ступінь жорсткості дій поліції не був надмірним, враховуючи "налаштованість мітингарів на агресію" та інформацію про можливу наявність у них зброї.

"При цьому вчора зранку під ВР вже затриманим, які сиділи навприсядки чи стояли на колінах, дозволяли спілкуватися, курити і не били", - зазначив Шевченко.


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • ОпаВас Нерюзьге

    От намагаюся, згадати. Якого на Грушевського наметове містечко? І що там робив колоборант Семенченко?
  • Микола Болєщук

    ТУТ ВСЕ ЗРОЗУМІЛО КУДА МИ ЇДЕМО І ХТО НАМИ КЕРУЄ МЯГКО КАЖУЧИ((((
  • Роман

    Vadim Yasinskiy reply Роман

    Мамі своій таке будеш постити.

keyboard_arrow_up