Партнер рубрики Події

Наші в Італії: ніхто не сіє паніку. Але вічне місто Рим перетворилось на мертве…

Наші в Італії: ніхто не сіє паніку. Але вічне місто Рим перетворилось на мертве…
  • «Дуже хочеться, щоб це все було сном і я врешті прокинулась, а все навколо – як і раніше. Але маємо те, що маємо», - Тетяна Назарко зараз перебуває у Римі, де діє жорсткий карантин.
  • Передбачити ситуацію і вберегти себе і своїх рідних, лише обмежившись, – це треба робити, бо потім буде пізно, наголошує співачка.

Відома співачка Тетяна Назарко вже з родиною вже тривалий час проживає у Римі. Зараз люди опинились фактично в епіцентрі коронавірусу. Паніки немає, але на вулицях людей майже не зустрінеш, розповіла Тетяна. А якщо трапляються – виходять в масках. Без вагомої причини вийшов в місто – штраф поза 200 євро.    

Екс-тернополянка поділилась, як живе зараз вічне місто Рим та Італія загалом. 

  • У нас повний карантин, виходити на вулицю можна лише в разі крайньої потреби, обов'язково в масці і в рукавичках! – розповіла Тетяна Назарко. - Люди, ніхто тут не сіє паніку! Ви розумієте, що вічне місто Рим перетворилось на мертве... В Італії введений надзвичайний стан! Думаєте, на це немає причини?
    Будьте мудрими і здоровими!

В Інтернеті надто багато суперечливої інформації, через що наші співгромадяни спантеличені. І не завжди розуміють, що відбувається, переконана співачка. Тому і піддаються паніці. А це останнє, що зараз потрібно.  

Відео дня

  • Так, дуже хочеться, щоб це все було сном і я врешті прокинулась, а все навколо – як і раніше. Але маємо те, що маємо, каже Тетяна. - Паніки, ажіотажу в Римі немає. Італійці дотримуються правил, поважають закон. А ще знають, що їх покарають за недотримання.

Рим ділиться на зони, як у нас райони. Вийшов на вулицю без вагомої причини, опинився в іншій зоні – поліція зупинить і запитає причину. Якщо ти працюєш в іншій зоні і справді мав вийти на роботу – в тебе має бути про це офіційний документ від роботодавця. Там має бути зазначене місце приписки, роботи. Українцям ще потрібно прихопити із собою контракт на офіційну роботу.

Вийшов на вулицю без нагальної потреби - штраф

  • Я можу вийти в магазин – неподалік будинку, де ми проживаємо, їх чотири, - розповіла Тетяна. – От якщо ми з чоловіком зараз перебуваємо вдома, вдома сидить і дитина, вийти на вулицю, приміром, до крамниці, можемо лише по черзі. Якщо тебе зупинили – показуєш документ, пояснюєш, що живеш поруч і йдеш за продуктами чи хімією - не мають претензій. Якщо нема причин та підстав, чому ти вийшов з дому – заплатиш штраф понад 200 євро.

На місцевих телеканалах нагадують про кримінальну відповідальність за порушення умов суворого карантину.

  • Супермаркети, аптеки, магазин з побут хімією відкриті, - розповіла Тетяна. -  Заправки тут трохи інші, ніж в Україні. Там немає великих магазинів, лише колонки. Тому немає контакту з людьми. І вони працюють.  

В аптеках дотримуються правил перебування: відстань між людьми має бути не менше метра. Всі тримають дистанцію. В супермаркетах теж.

  • Італійці зараз стали більш культурними, добрими, ввічливими, сьогодні я запропонувала літній жіночці у касі пройти чергу переді мною – вона заперечила, - поділилась Тетяна Назарко. – я забула на касі петрушку – то касир бігла за мною. Всі дружні. Виходять на балкони, співають, грають. Я відкрила для себе італійців з іншого боку.

В Римі пустих полиць в магазинах немає. Людей запускають по черзі, аби не було великого скупчення. Коли заходиш до супермаркету, в своїй масці, тобі безкоштовно видадуть поліетиленові рукавички.

  • Дякувати Богу, серед моїх знайомих, друзів немає людей з підозрою на коронавірус, - каже Тетяна. – Однак, буквально щойно написали, що в працівника навчального закладу, що на нашій вулиці, виявили вірус. Діти, правда, всі давно на повному карантині. Перше, що італійці закрили – школи, ліцеї, університети, садки.

В Італії 20 тисяч інфікованих. А люди стали добрішими...

Ще до минулого тижня співачка відвідувала спортзал. Спочатку, обмежували кількість людей, які можуть займатись одночасно – до 20. Тепер закрили зовсім. Вийшов закон про закриття всього: театрів, магазинів, барів, спортклубів.

  • Людей на вулицях немає, або дуже мало, машин теж, - розповіла Тетяна Назарко. – Громадський транспорт працює, але перевезти може обмежену кількість пасажирів. Причому тих, в кого є нагальна потреба вийти з дому і дістатись в інший район міста. В автобусі можна побачити 2-3 людей – обов’язково в масках.

Вийти до парку прогулятись – заборонено. Ходити вулицями – не можна.

  • Настрій різний, але ми тримаємось, - каже Тетяна Назарко. - Тримаємо себе в руках і намагаємось бути оптимістами. Починаєш переосмислювати все, що відбувається. Те, що раніше сприймав як належне, звичне – зараз його немає. І невідомо, коли закінчиться карантин і все стане на свої місця.

Дивує Тетяну позиція українців, які проти закриття тих же закладів харчування. Не хочуть коронавірусу, але не відмовляються від походу в ресторан.

  • Якби в нас все закрили б, коли почалась проблема в Мілані – такого не було б, - каже Тетяна. - Страшно повірити, але в Італії 20 тисяч інфікованих, нема з чим жартувати. Наша Україна не готова з цим боротись. Зона ризику - старші люди. Це страшно. Передбачити ситуацію і вберегти себе і своїх рідних, лише обмежившись – це треба робити, бо потім буде пізно. Нехай діти сидять вдома. А дорослим є над чим подумати…

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up