Партнер рубрики Події

Національний банк випустив пам'ятну монету до 150-ліття Соломії Крушельницької

Національний банк випустив пам'ятну монету до 150-ліття Соломії Крушельницької

Пам’ятна монета присвячена видатній оперній співачці з Тернопільщини Соломії Амвросіївні Крушельницькій.

Національний банк України випустив сувенірну монету до 150-ліття Соломії Крушельницької.

Про це повідомляє Державне агентство з питань мистецтв та мистецької освіти.

На аверсі цієї монети розміщено зображення співачки в сценічному образі Аїди, біля якої стилізовані куліси, прикрашені декоративним орнаментом.

Відео дня

На реверсі — портрет Соломії Крушельницької, праворуч від якого — стилізоване крило метелика, що символізує один з найвідоміших образів співачки в опері «Мадам Баттерфляй».

Придбати монету номіналом 2 гривні можна буде з 19 жовтня 2022 року.

Цікаві факти про життя Соломії Крушельницької

Виросла у бідності

Життя Соломії Крушельницької почалося далеко від слави та блиску сцени. Вона виросла в одному з найбідніших регіонів Європи 19 століття — далекій південно-східної австрійській провінції Галичини у селі Білявинці (сучасна Тернопільщина). Її батько, священник української греко-католицької церкви, обіймав одну з найпрестижніших посад у крихітному селі, проте вони жили дуже скромно.

Вперше вийшла на сцену у 11 років

Перші роки Соломії пройшли серед селян, які співали народні пісні під час роботи у полі. Коли їй було п'ять років, батьки переїхали до іншого села, дещо більшого. І у ніжному 11-річному віці Соломія вперше опинилася на сцені. Її дивовижні здібності привернули увагу — і невдовзі Крушельницька вирушила до Львова для навчання у консерваторії. Там вона здобула чудову сценічну освіту.

Виконала 63 партії вісьмома мовами

Між 1900 та 1939 роками Крушельницька досягла вершин мистецької майстерності. Вона виконала не менше 63 партій вісьмома мовами, виступала у всіх великих оперних театрах Північної Африки, Північної Америки, Південної Америки та Європи. На початку 1920-х Соломія відклала свою оперну кар'єру, щоб розпочати напрочуд успішну концертну діяльність.

Щасливо вийшла заміж за італійця

На той час її особисте життя теж розквітло. Соломія вийшла заміж за італійського юриста Чезаре Річчоні у Буенос-Айресі. Він також був мером міста Віареджо на північно-західному узбережжі Італії, яке стало для Соломії домом на ці роки. Зі свого вікна співачка могла бачити мерехтливі блакитні води Середземного моря. Це було життя, повне досягнень і похвал, але далеко від батьківщини, що стала тоді частиною Другої Польської Республіки. Крушельницька мала резиденцію у Львові, де зупинялася спочатку її родина, а потім інтелігенція, художники та співаки.

Повернулася на батьківщину на початку війни та пережила окупацію

Після смерті чоловіка наприкінці 1930-х років Крушельницька вирішила повернутися до свого багатоповерхового будинку на околиці нинішнього парку Івана Франка. Це була осінь 1939 року, найгірший час для повернення. Вона опинилася у пастці у місті, коли нацистська Німеччина, а потім Радянський Союз окупували Польщу. Після того як місто було передано совєтам, Крушельницька постраждала від окупації. Її дім націоналізували, кілька поверхів зайняли радянські військові. Вона та її сім'я залишилися жити на верхньому поверсі. Це було далеко від прекрасного життя, яким вона насолоджувалася на італійському узбережжі. Дні гучних оплесків, зоряних натовпів і шаленого визнання залишилися у минулому. Її долею була вже не велич, а просто спроба вижити.

Незабаром місто перейшло з рук до рук, як і її будинок. Нацисти влаштувалися там, де досі були совєти. Прекрасний голос Соломії був заглушений пострілами. Крушельницькій залишалося тільки чекати, але принаймні вона була жива, на відміну від сотень тисяч інших львів'ян. Повага до її таланту і той факт, що вона була етнічною українкою, ймовірно, допомогли їй уникнути ультранасильства, яке на той час панувало в місті.

Останні роки прожила за залізною завісою

Коли совєти повернули місто собі, Крушельницькій дали посаду професора Львівської консерваторії. Останні роки життя вона проведе там же, де почалося її сходження до слави та багатства, колись в австрійській Галісії, а тепер у радянській Україні. Вона була тепер не зіркою, а вчителем із неймовірною спадщиною. Одну з найвидатніших оперних співачок всіх часів більше не можна було побачити на зіркових сценах Рима, Мілана чи Парижа. Соломію Крушельницьку можна було знайти лише у Львові, її голос лунав через залізну завісу.

Нагадаємо, що  до 150-ліття співачки створили сайт, на якому можна дізнатись життя і творчість української оперної діви.

 Читайте також:

На честь 150 років від дня народження Соломії Крушельницької створили сайт про життя оперної діви

Співачка, якій аплодував світ. Тернополяни вшанували пам'ять Соломії Крушельницької (ФОТО ДНЯ)

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Вікторія Сергіївна

    А де її можна купити?

keyboard_arrow_up