Партнер рубрики Події

Навчать ідеальної української! В обласній бібліотеці працює розмовний клуб для переселенців

Навчать ідеальної української! В обласній бібліотеці працює розмовний клуб для переселенців
  • У травні відділ міського абонементу ТОУНБ започаткував оригінальний проєкт «Українська — мова вільних людей!». Це безкоштовні курси з вивчення та вдосконалення національної мови для переселенців.
  • Екскурсії містом, лекції й навички спілкування у побутових ситуаціях. Що ще пропонують людям з інших міст та як долучитись до занять?

Курси під назвою «Українська – мова вільних людей!» є довготривалими і беруть свій початок з середини травня. Вони організовані в рамках проєкту «Український клуб» від благодійної організації «Благодійний фонд «Група Альфа». Про це нам розповідає Віра Горошок – завідувачка відділу міського абонементу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки.

– Всього запланували провести 21 заняття з української мови. Вони будуть різнотематичними. Заняття проєкту не є класичними, «сухими» уроками. Ми обираємо теми, які переселенці можуть застосувати у повсякденному житті. Навчаємо їх, як грамотно будувати речення українською мовою, вимовляти букви й звуки, правильно спілкуватись в магазині, бібліотеці, на вокзалі, в різних побутових ситуаціях, – пояснює особливості курсів пані Віра.

Відео дня

Також, як додає завідувачка відділу, одне заняття в місяць буде для тих людей, котрі прагнуть глибше пізнати й вивчити українську історію.

Що цікавого є у проєкті і як долучитись?

Керівниками освітнього курсу з вивчення рідної мови є Ірина Ваврик – філологиня, репетиторка та волонтерка, і Іван Янюк – співорганізатор проекту, кандидат історичних наук. Саме вони проводять щотижневі заняття для ВПО.

Віра Горошок ділиться, що минулої неділі тематика заняття в рамках проєкту з вивчення мови була «Дозвілля». Для її розкриття обрали природну локацію – Тернопільський став. Організатори не тільки провели для переселенців водну прогулянку на катері, а й влаштували екскурсію по місту.

Багато корисної інформації про минуле й сьогодення Тернополя люди почули від місцевого досвідченого екскурсовода Оксани Ленчук.

– Слухачі курсів гарно провели час й були у захваті від міні-подорожі. На заняття завітали два десятки осіб. Якщо буде багато охочих доєднатись до проєкту, далі плануємо провести екскурсію по області. Знайшлися спонсори, які оплатять квитки для переселенців, – говорить Віра Горошок.

До слова, заняття відвідують і дорослі, і діти. Є й постійні члени проєкту, котрі не пропускають жодного дня. Атмосфера курсів невимушена й дійсно щира. Заняття для внутрішньо переміщених осіб відбуваються щонеділі, о 16:00. Відвідати їх можна абсолютно безкоштовно.

Щоб долучитись до розмовного клубу, просто приходьте до ТОУНБ у визначений час.

Наступне заняття відбудеться у неділю, 26 червня. 

За детальною інформацією про курси звертайтесь за номером: 098 583 50 24.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up