«Навколо землі прокуратури біля літака, вбачаю корупційну змову…»: тернопільський депутат

«Навколо землі прокуратури біля літака,  вбачаю корупційну змову…»:  тернопільський депутат

Одразу в декілька державних структур, які займаються розcлідуваннями щодо корупції та зловживань владою з заявами про злочин звернулись тернополяни, які хочуть зберегти зелену зону біля літака. Мова про ділянку з деревами та кущами, площею в 35 сотих, котра тягнеться  між колишнім «Зеленбудом» та дорогою по Бандери.

Цю землю, в 2013 році отримала прокуратура області для будівництва багатоповерхівки з вбудованими приміщеннями.

Можливі підробка і корупція

Ділянка, на момент її виділення, згідно з містобудівною документацією була зеленою зоною. Надавати її в користування, особливо під житлову забудову – забороняв і Генеральний план міста і Земельний кодекс. Тим не менше прокуратура області звернулась до міської ради з проханням надати землю, а остання прохання тих, хто мав би контролювати за дотриманням законності, задовільнила. З 2013 року земля в користування прокуратури. Наразі на ділянці ще є дерева, а будівництво не розпочалось. З 2016 року громадська спілка «Рада бізнесу Тернопілля»  (ГС РБТ – авт.) та депутат міської ради Андрій Шкула в судах намагаються скасувати чи визнати незаконними рішення, якими прокуратурі дали землю. Частина справ уже в Верховному суді. Та окрім судової площини, а також звернень до прокуратури з проханням добровільно відмовитись від права користування землею, тернополяни підготували ряд заяв про злочин до Національного антикорупційного бюро (НАБУ - авт), Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК – авт.) , Державне бюро розслідувань (ДБР – авт.) та в Генеральну прокуратуру.

Відео дня
  • Під час підготовки до суді, в самих судових засіданнях, а також аналізуючи документи ми виявили ряд дій, які можуть вказувати на можливі  грубі помилки не лише щодо містобудівного, земельного законодавства, вимог Генерального плану (чинного на час прийняття рішень), чи навіть припускати корупційну складову - говорить адвокат Віталій Вітів. –  Закон однозначно  говорить, що при наданні земельної ділянки комунальної власності органу державної влади, одночасно повинна відбутись її передача в державну власність чи користування. З публічної кадастрової карти зрозуміло, що цього до цього часу не відбулось.  

Натомість , як повідомила прокуратура області журналісту ГСРБТ, прокуратурі Тернопільської області надано на праві постійного користування земельну ділянку по проспекти Степана Бандери і по цій земельній ділянці укладено інвестиційний договір.На його виконання в 2016 році прокуратурі тернопільської області передано 9 службових квартир.

 

Захищено допоки суди

На ділянці біля літака, наразі, не будують. Зелену зону, переконані її захисники, вберігає суспільний резонанс та ряд рішень сьогоднішньої каденції міської ради.

  • Сьогоднішні депутати, за що їм спасибі, проголосували за мою пропозицію щодо заборони вирубувати ту зелену зону поки тривають судові спори, - каже депутат міської ради, колишній голова земельної комісії Андрій Шкула. – Тому судимось. Це не процес заради процесу. Я таки вірю, що вищі судові інстанції побачать порушення та скасують рішення на землю. Довкола цієї землі прокуратури біля літака я вбачаю корупційний змову. Ділянку, переконаний, не передали в державну власність аби мати розв’язані руки щодо інвестиційної угоди. Ми довго «стукали» в двері прокуратури і просили відмовитись від землі, пропонували це й в суді. Це зелена зона, в минулому  - частина парку. Зеленою вона й повинна лишитись. Але ж ні. Прокуратура області твердо стоїть на своєму: все відбулось і відбувається в рамках Закону.

Найбільш сумним в цій всій історії, як зауважує депутат, є те, що ті хто мали захищати громаду, її інтерес, дотримуватись закону – вчинили по іншому.

  • Коли мова йде про такі ділянки і такі порушення процедури, я бачу в тому і елементи підкупу чи відкупу, - зауважує пан Шкула. – Окрім заяв в антикорупційні органи ми з адвокатом поцікавимось і тим як поводились представники прокуратури в 2012-2015 роках щодо інших скандальних землевиділень та будівництвах. Можливо отримані 35 сотих землі десь викликали «сліпоту», а десь підігрування… Я не отримую задоволення від озвучення підозр в сторону прокуратури, я поважаю державу і частину совісних прокурорів, але коли на біле кажуть – чорне, то варто діяти.

Якими будуть результати розгляду заяв про злочин антикорупційними органами, ми повідомимо згодом.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Оксана

    Диви диви он пукін нападає!
  • тойво

    То все паперєднікі!1
  • Герасимчук Ростислав

    Наші рідненькі свинарчуки.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up