Найбільший різдвяний вертеп – у Тернополі

Найбільший різдвяний вертеп – у Тернополі
Ціле селище із хатками, храмом, людьми та різними птахами і звірятами можна побачити у церкві Святого апостола Петра. В центрі шопки — ясла зі святим дитятком, Марією, Йосипом та іншими біблійними персонажами.

Вже 18 років поспіль у церкві Святого апостола Петра встановлюють Різдвяний вертеп. Він вважається найбільшим в Україні, цього року його ширина 27, а висота 17 метрів. Цьогорічною новинкою є рухомі фігури Святих Володимира, Ольги, Митрополита Андрея Шептицького і Йосипа Сліпого. Вони крутяться навколо Ісуса і віддають йому поклін. Кожного року шопка в храмі Святого Петра відрізняється від попередньої, оскільки монтують її без жодних планів та схем.


Щоб спорудити Різдвяну шопку треба щонайменше 4-5 днів,- розповідає отець Юстиніан. - Вона, як дитина, колись була маленькою, але з кожним роком стає більшою і кращою. Ми намагаємось якомога більше відтворити атмосферу Різдва і вдосконалюємся з кожним роком.


Найважливішою у шопці є центральна частина. Це ясла із новонародженим Божим дитям, Марією і Йосипом. Над ними натягнуте пано, розмальоване під зоряне небо, яке сягає майже купола церкви. Навколо святі царі і ченці, які ідуть поклонитися маленькому Ісусові. Їхні фігури мають розмір дорослої людини. Нижня частина композиції встелена справжнім мохом, а гори зроблені із паперу і тканини.

Відео дня
>
В цілому, навколо новонародженого дитяти згуртований світ людський, рослинний і тваринний,- додає отець Юстиніан. - Все вертиться навколо нього і має свою точку відліку.


Окрім того, у вертепі є безліч рухомих елементів, які оживляють Різдвяну композицію. Віл та віслюк кивають головами, янголи рубають колоду, крутиться карусель, їздить потяг та канатна дорога. Також у шопці є опудала борсуків, оленів, білок і їжаків. А в майбутньому, працівники храму планують запустити у ставочок рибок.

Також важливим елементом Різдвяної шопки є українська родина. У центрі церкви хатина із образом і рушниками на стінах, а на столі макітра із кутею. До ляльок у вишиванках можна підійти зблизька і добре їх роздивитися.

До церкви приходять багато тернополян з маленькими дітьми, яких відірвати від побаченого дуже важко. Найбільше вони звертають увагу на рухомі каруселі, звірят і ангеликів, а також хочуть до них торкнутися.
Ми часто відвідуємо церкву,- говорить тернополянка Ірина Чубата. - Моїй донечці дуже подобається, бо тут надзвичайна атмосфера. Сюди можна прийти в будь- який день, подивитися на шопку і просто помолитися.

Різдвяна шопка в церкві апостола Петра стоятиме до Стрітення – 15 лютого. Оглянути її можуть усі бажаючі.

 

 Мар'яна Боднар

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up