Назад в укриття. Тернополяни облаштовують всередині каплички та дитячі куточки

Назад в укриття. Тернополяни облаштовують всередині каплички та дитячі куточки

Масовані обстріли України змусили тернополян не ризикувати, а знову йти до захисних споруд. Ми побували в одному з протирадіаційних укриттів міста. Ніби знову повернулися на початок війни

Під час повітряної тривоги 11 жовтня, яка тривала майже 5 годин, журналісти «RIA плюс» побували в одному з протирадіаційних укриттів міста на вулиці Старий Поділ (колишня назва – вулиця Танцорова). У звичайний час вхід сюди зачинено, однак щойно повідомляють про повітряну загрозу – відповідальні за це укриття відчиняють двері для всіх тернополян, які живуть або працюють поруч. Скористатися захисною спорудою можуть і ті, кого тривога застала зненацька. 

Приходять сюди переважно мешканці прилеглих будинків, працівники офісів та торгових центрів неподалік. Після масованого ракетного обстрілу 10 жовтня багато людей вирішили не ігнорувати загрозу, а йти до безпечного місця. 

Людей в укриттях побільшало

Всередині є кілька кімнат та приміщень. Туалет.

Відео дня

– Від самого ранку, як тільки почалась тривога, прийшла сюди, – розповідає тернополянка пані Марина. – На початку війни постійно йшла в укриття, потім якось звикла та перестала. Вже і на тривогу не звертала уваги. Але коли 10 жовтня рашисти обстріляли міста – вирішила знову йти в безпечне місце. 

В деяких кімнатах прохолодно, тож люди сидять у верхньому одязі. У деяких кімнатах раніше була студія звукозапису, але після початку війни власники дозволили її використовувати як укриття. 

Є дитяча кімната та навіть капличка

Там, де була кімната звукозапису, облаштували приміщення для дітей. Воно найтепліше, тож діти граються без верхнього одягу. Є дитячі іграшки, настільний хокей. Малеча робить халабуди та грається. Діти знаходять нових друзів.

– Маю двох дітей, тож йду з ними в укриття, – каже тернополянка Тетяна. – Раніше якось ігнорувала тривоги, але після останніх подій вирішила знову ходити. Все необхідне тут є. Головне – щоб діти були у безпеці.  

Із собою люди приносять канапки та печиво, діляться між собою та спілкуються. 

В одній із кімнат облаштували своєрідну капличку. Дехто тримає у руках іконки та читає молитви під час тривоги – так спокійніше перечекати загрозу. 

Тернополянка Стефанія Мелимука щоразу відкриває укриття під час тривоги. Вона живе неподалік, тож їй довірили бути за старшу. 

– Я живу поруч, разом із донькою щоразу відкриваємо приміщення. Мене попросили цим зайнятися, тож від початку війни кожну тривогу я тут, – розповідає пані Стефанія. – Ключі є ще у кількох людей. Є і представник територіальної оборони, який також має доступ до приміщення і стежить, щоб під час загрози укриття було відкрите. 

Як каже жінка, після ракетного обстрілу багато людей знову почали ходити в укриття. 

– Раніше мало хто йшов до укриття, люди звикли до тривог, що все спокійно, – каже вона. – Але після ракетних обстрілів 10 жовтня люди знову почали йти в безпечне місце. Багато з дітьми йдуть. Ми маємо все необхідне, запас води, ліки. Люди також приносять із собою власні запаси їжі та води. Краще не ігнорувати тривогу. 

Дехто приносив сюди стільці, ковдри, як міг робив це укриття затишним. Навіть кликали священнослужителя, щоб укриття освятили – кажуть люди. Багато людей познайомилися та почали дружити в укритті. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up