Партнер рубрики Події

Суд у справі преміювання Сергія Надала: що вирішили

Суд у справі преміювання Сергія Надала: що вирішили
  • Прокурор вимагала визнати Сергія Надала винним у вчиненні адміністративного правопорушення та накласти штраф у розмірі 6800 грн.
  • Адвокат Сергія Надала просив скасувати протокол через відсутність у діях міського голови складу адмінправопорушення.
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Справу із захмарними преміями міського голови Сергія Надала розглянув 17-18 квітня Тернопільський міськрайонний суд.

Національне агентство запобігання корупції (НАЗК) позивалося до міського голови в особі обласної прокуратури, інтереси якої представляла прокурорка Тетяна Дедюх. Вона є начальницею відділу забезпечення діяльності у сфері запобігання та протидії корупції Тернопільської обласної прокуратури.

Відео дня

Назвав тиском і наклепом

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК), нагадаємо, склало адміністративний протокол із конфлікту інтересів щодо тернопільського міського голови Сергія Надала. За офіційним повідомленням НАЗК, конфлікт інтересів з боку очільника Тернопільської громади полягав у тому, що він протягом 2021–2022 років дозволяв собі виписувати захмарні премії і матеріальну допомогу. У публікації Національного агентства з питань запобігання корупції йдеться про те, що Сергій Надал преміював сам себе у максимальному розмірі. За їхньої інформацією, обсяг преміальних міг сягати навіть 250% від посадового окладу.

На сайті НАЗК йдеться і про допомогу на оздоровлення, а також матеріальну підтримку для вирішення соціально-побутових питань. І все це у максимальних гранично допустимих обсягах. Такі діяння з боку очільника Тернополя містять ознаки порушень, передбачених частинами 1, 2 статті 172–7 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Натомість у мера своя думка щодо цієї ситуації.

«У 2022 році міський голова Тернополя Сергій Надал не отримував і взагалі не звертався із заявами про надання матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань та допомоги на оздоровлення, оскільки вирішив відмовитися від цих виплат у зв’язку із війною в Україні, — таке повідомлення з’явилось на сайті міськради після заяви НАЗК. 
— Тому інформація, яка міститься на сайті НАЗК щодо таких виплат, є недостовірною. Це не вперше і вже неодноразово в суді було скасовано подібні протоколи». Розмір премії меру визначає комісія Оплата праці міського голови, працівників міської ради здійснюється у розмірах, визначених Постановою № 268 та у межах затверджених видатків на оплату праці, відповідно до рішення сесії Тернопільської міської ради, яким у кожному бюджетному періоді визначено розмір цих видатків. Механізм оплати праці полягає у підготовці необхідних документів, на підставі яких відділ бухгалтерського обліку здійснює нарахування виплат, пояснював міський голова. А розмір преміювання мерові визначає комісія з визначення розміру преміювання міського голови, яка створена виконавчим комітетом ради, на підставі рішення міської ради від 04.12.2010 № 6/1/17 «Оплата праці міського голови» та відповідно до вимог Постанови Кабінету Міністрів України від 09.03.2006 № 268. «Зазначене вказує на те, що у міського голови на етапі підписання розпоряджень про виплату премій працівникам відсутні дискреційні повноваження не тільки щодо встановлення розміру премії, але й щодо самої технічної функції підписання цього документу, оскільки право на оплату праці гарантовано ст. 43 Конституції України, де зазначено, що кожен має право на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом», — прокоментували у міськраді.

Що було на суді?

На початку засідання 17 квітня головуюча суддя Ірина Марциновська запропонувала сторонам сказати вступне слово. Прокурорка Тетяна Дедюх прочитала протокол, складений Нацагентством з питань запобігання корупції на Сергія Надала. Його склав заступник голови агентства Артем Ситник. – Суть адміністративних правопорушень полягає в тому, що Надал Сергій Віталійович, всупереч вимогам пунктів 2 та 3 частини 1 статті 28 Закону України "Про запобігання корупції", не повідомив у встановленому законом порядку про наявність в нього реального конфлікту та, діючи в умовах реального конфлікту інтересів, прийняв рішення закріплені розпорядженнями Тернопільського міського голови, у частині визначення собі розміру премії та надання допомоги на оздоровлення, матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань в максимально граничних допустимих розмірах, – цитуємо.
Інтереси міського голови в Тернополі представляв Артем Облетов, юридична компанія «Міллер». Юридичний стаж: понад 10 років.​ Він наголосив, що справу щодо Сергія Надала потрібно закрити у зв'язку із відсутністю в діях міського голови складу адмінправопорушення, яке йому інкримінує НАЗК. Під час судового засідання Сергій Надал відповів, що не визнає себе винним. А також додав, що максимальний розмір премії працівникам міськради ухвалюють під час сесій Тернопільської міськради, а щомісячну суму премії визначає спеціальна комісія.
— Я самостійно собі премію не призначав. Єдиним розпорядником бюджетних коштів в громаді є міський голова Тернополя, який такі розпорядження зобов'язаний підписати для подачі в органи казначейства, для виплати зарплат всім працівникам міської ради, – акцентував Сергій Надал.
Суд пішов у нарадчу кімнату. Оголосити рішення зібралися 18 квітня. Засідання мало розпочатися о 15.00, однак його перенесли. Лише близько 18.00 головуюча суддя почала зачитувати матеріали справи. Мера і його адвоката на засіданні не було. Натомість була присутня прокурорка.
— Закрити у справі Надала Сергія Віталійовича провадження у справі про вчинення адміністративного правопорушення, передбачені частинами 1 і 2 ст 172—7 Кодексу України про адміністративні правопорушення у зв’язку із відсутністю складу адміністративних правопорушень. Постанова у справі набере законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. Вона може бути оскаржена протягом 10 днів у Тернопільському апеляційному суді із дня її винесення, – зачитала головуюча суддя Ірина Марциновська.
Як пояснила прокурор у справі, оскаржити постанову може у цьому випадку Сергій Надал або його захисник. Прокуратура не може оскаржувати дане рішення суду.

Що кажуть в НАЗК?

Національне агентство з питань запобігання корупції опублікувало допис на власній сторінці у Фейсбук, який саме стосується конфлікту інтересів та преміювання.  

"Бути міським, сільським чи селищним головою або головою місцевої ради важко та відповідально. Особливо, коли треба слідкувати не лише за добробутом та благоустроєм міста, але й за тим, щоб не порушувати вимоги антикорупційного законодавства", — йдеться у дописі. 

Аби трохи полегшити життя українських голів, ми підготували три поради щодо запобігання конфлікту інтересів, які стануть їм у нагоді.
Правило № 1. Не можна самостійно визначати собі премії та надбавки

Голова може отримувати 5%, 50% і навіть 250% премій чи надбавок. Але він не може визначати розмір таких виплат САМОСТІЙНО. Це конфлікт інтересів.

Конфлікт інтересів виникає тоді, коли у вас є дискреційні повноваження (тобто на власний розсуд), які ви можете використати на свою користь. У цьому випадку - обрати розмір своєї премії самостійно. Про дискреційні повноваження можна прочитати у Базі знань НАЗК: https://wiki.nazk.gov.ua/?sl=1417.

Не важливо, скільки відсотків премії ви встановите - 50% чи 250%. Жоден публічний службовець не може самостійно об'єктивно оцінити свою роботу, щоб визначати розмір премії чи надбавки.

Правило № 2. Не збирайте комісію, яка має вас преміювати, зі своїх підлеглих

Створювати спеціальну комісію для преміювання голови не потрібно. Тим паче, якщо в до цієї комісії входять його підлеглі: заступники, керівники чи спеціалісти підрозділів. Якщо вам здається, що так ви уникнете конфлікту інтересів, адже розмір виплат визначаєте не ви, то вам це лише здається. Комісія з підлеглих не може об’єктивно оцінити вашу роботу, адже ви маєте прямий вплив на цих людей.

Рішення про преміювання мера має приймати місцева рада.

Правило № 3. Для уникнення конфлікту інтересів голови, місцева рада має визначити чітку суму премій

Місцевій раді потрібно визначити конкретну суму або відсоток премії голови. У рішенні мають бути вказані чіткі розміри щомісячного преміювання. Загальні умови встановлення премій та надбавок головам визначені постанови Кабінету Міністрів України від 09.03.2006 № 268 «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» (https://bit.ly/417W03U).

Отримуйте премії доброчесно. А НАЗК завжди вам у цьому допоможе https://bit.ly/43dgUjC.
​Якщо ви так і не розібралися — звертайтеся до нашого контакт-центру за номером +38 (044) 200–06–94. Ми завжди знайдемо час для всіх посадовців.

Докладніше про конфлікт інтересів можна прочитати в роз’ясненнях в Базі знань НАЗК: https://wiki.nazk.gov.ua/category/konflikt-interesiv/

Дивіться фінальний етап засідання суду по справі НАЗК проти Надала.

 

 

 

Детальніше про суть справи і судового розгляду читайте:

Справу із захмарними преміями Сергія Надала розглядає тернопільський суд: деталі

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (17)
  • Любов Черкашина

    Не розумію коментаторів, які не враховують, що правопорушення відсутнє.А ось питання полягає в іншому чому відповідно можна преміювати 5, 50, 250 процентів(здається, це творчість великого економіста Гройсмана

    ). Такі лазейки для себе коханих неприпустимі. Питання моральності існує.
  • Іван

    Читач  :  Суд гуманний, пожалів бідного мера,  а мер йому віддячить.                      А що скажуть депутати ,  наші  обранці ,  як завжди  промовчать, вони з мером  заодно , а може ні  ?.
  • Valeriy K

    Корупція в місцевому суді. Нічого нового.
  • Марія Павлюк

    Хто б сумнівався!Все йому зійшло з рук.але за ці діяння проти народу буде відповідати його рід і нащадки!!!!!здоровям і тим всім решта!гроші це папірці а совість і добро навічно

keyboard_arrow_up