Партнер рубрики Події

НБУ зафіксував курс гривні до долара. Як думаєте, чи впаде долар до довоєнних позначок (ДЛЯ ОБГОВОРЕННЯ)

НБУ зафіксував курс гривні до долара. Як думаєте, чи впаде долар до довоєнних позначок (ДЛЯ ОБГОВОРЕННЯ)

Курс гривні до долара США зріс на 25%.

Національний банк України з 21 липня скорегував офіційний курс гривні до долара США на 25% до 36,5686 грн/дол. США.

Про це йдеться на офіційному сайті НБУ.

В НБУ зазначають, що такий крок дасть змогу збільшити конкурентоспроможність українських виробників, зблизити курсові умови для різних груп бізнесу та населення та підтримати стійкість економіки в умовах війни.

Відео дня

«Фіксація курсу гривні на рівні 29,25 грн за 1 дол. США на початку війни допомогла забезпечити стабільну роботу фінансової системи. Національний банк здійснює разову корекцію офіційного курсу гривні до долара США та фіксує його на рівні 36,5686 грн/дол. США. Новий рівень курсу стане якорем для економіки та додасть їй стійкості в умовах невизначеності», — наголосив Голова НБУ Кирило Шевченко.

Продовження політики фіксованого курсу дасть змогу Національному банку зберегти контроль за динамікою інфляції, а також підтримувати безперебійну роботу фінансової системи. Також це дасть змогу НБУ зберегти контроль над ціновою динамікою в Україні.

Що змінилося

Для збалансування попиту і пропозиції на валютному ринку, НБУ дозволить банкам із 21 липня 2022 року продавати безготівкову валюту громадянам із подальшим розміщенням на депозит на строк від трьох календарних місяців без права дострокового розірвання у межах щомісячного ліміту 50 тис. грн (в еквіваленті). Це створить альтернативу вкладенню коштів у готівкову валюту, що зменшить попит на неї та тиск на обмінний курс у готівковому сегменті валютного ринку.

Для скорочення витрат міжнародних резервів на пріоритетні напрями у воєнний час НБУ вживає окремих заходів. З 21 липня:

Також із 25 липня 2022 року скасовано дозвіл для комерційних банків купувати готівкову гривню в іноземної фінансової установи за безготівкову іноземну валюту. 

Що не змінилося

Умови купівлі і продажу валюти в готівці і безготівково не змінюються, йдеться у повідомленні Нацбанку України.

Продаж та купівля валюти банками за заявками клієнтів у безготівковому сегменті валютного ринку й надалі здійснюватиметься за курсом, який не може більш як на 1% відхилятися від офіційного.

Курс продажу валюти в готівковому сегменті валютного ринку і надалі визначатиметься попитом та пропозицією на ньому. 

Рівень міжнародних резервів є достатнім для забезпечення курсової стабільності, ураховуючи перспективи отримання міжнародної фінансової допомоги, поступове налагодження експортної логістики та зростання продажів експортерами, а також очікуване зниження попиту на валюту після курсової корекції.

«Усі запроваджені з початку війни обмеження є тимчасовими заходами. Водночас зараз вони дають змогу економіці вистояти у війні та сприятимуть швидшому її відновленню після нашої Перемоги», — зазначив Голова НБУ Кирило Шевченко.

Довідка

Напередодні повномасштабного вторгнення росії в Україну, 23 лютого 2022, НБУ встановив такі курси провідних валют:

Долар США (USD) – 28,9877 грн за 1 долар

Євро (EUR) – 32,9039 грн за 1 євро

Читайте також:

Автор Мирослава Плотніцька

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up