Партнер рубрики Події

«Не більше п'яти кілограм в одні руки»: чому дорожчають цукор та олія

«Не більше п'яти кілограм в одні руки»: чому  дорожчають цукор та олія
  • За останній тиждень значно подорожчали цукор та соняшникова олія. Тернополяни почали запасатися цими товарами.
  • Ми дізналися – як змінилися ціни, де дешевше – у супермаркетах чи на ринку та чи чекати нової хвилі підняття цін.

Перед Новим роком тернополяни запасались картоплею – тоді через неврожай замість звичної ціни 8 – 10 гривень, вона коштувала всі 16. Тепер вартість піднялась на олію та цукор. Полиці з цими товарами в магазинах напівпорожні, хоч ціна вже виросла. Люди скуповують товар на той випадок, якщо ціни почнуть рости ще більше.

Скільки тепер коштує цукор?

У супермаркетах цукор можна придбати як на вагу, так і фасованим. Кілограм на вагу раніше коштував від 12 до 14 гривень. Якщо купувати фасований цукор (по кілограму в упаковці), то він коштував від 14 гривень. Ціна залежала від виробника.

Відео дня

Однак кілька днів тому ціни почали зростати. У супермаркетах навіть продають на вагу не більше п'яти кілограмів в одні руки, щоб його вистачило всім.

Так, у супермаркеті «Сільпо» ще 5 жовтня кілограм вагового цукру коштував 13,3 гривень. Щоб не створювати ажіотаж, вартість цукру, якщо купувати до 5 кілограмів, становила 13,3 гривень, якщо більше – 14,9. Однак вже 6 жовтня ціна різко підскочила. Знову два цінника: якщо купувати до 5 кілограмів – цукор по 17,4 гривень, якщо більше – по 19,4.

В супермаркеті АТБ ваговий цукор також подорожчав за добу. 5 жовтня він був по 17 гривень, а 6 - вже по 18,8 грн. Оскільки ціна піднялась – ажіотажу на нього немає. Цукру на полицях достатньо. Ціна виросла трохи більше ніж на 3 гривні.

У супермаркеті NOVUS цукор також подорожчав. Раніше він коштував 12 гривень, тепер – 14. Однак його в наявності немає. Фасований цукор коштує 15,4 гривень за кілограм.

В одному з супермаркеті тернополянин Михайло прийшов за цукром, коли дізнався про подорожчання, однак старих цін вже не застав.

- Пізно прийшов, вже всюди цукор подорожчав, - каже чоловік. – Якби знав, що буде подорожчання – хоча б кілограмів 10 купив би, бо як ніяк 30 – 40 гривень заощадив би. Але помітив, що фасований цукор на 30 копійок дешевше, ніж ваговий і на нього обмеження немає, тому беру його. Хто знає, яка ціна буде через тиждень чи місяць.

На ринку вартість цукру також виросла.Кілограм – 16,5 – 17 гривень. Продавці кажуть – ажіотажу не було та заспокоюють – ще вище ціни рости не мають.

- Цукор подорожча на 3 – 4 гривні, поганий врожай був цукрових буряків, - каже продавець пан Сергій. – Якщо ми купували мішок цукру по 600 гривень у постачальника, то тепер – по 800 гривень. Але ажіотажу як такого не було. Ціни просто різко піднялися. Це якби за кілька днів було відомо, що цукор подорожчає – люди б розкупили увесь. Але ми самі дізналися від постачальника, що дорожчає.

Ми порівняли вартість цукру у різних мережах супермаркетів та на ринку:

 

Було:

Стало:

АТБ:

14,1 грн

18,8 грн

Сільпо:

13,3 грн

17,4 грн

NOVUS:

12 грн

14 грн

Ринок:

13 грн

16,5 грн

«Олія подорожчала на 6 – 9 гривень за літр»

Ціни на олію також підскочили вгору. Продавці кажуть – виробники підняли ціни через поганий врожай соняшника на півдні України.

- Цього року був поганий врожай соняшника – на півдні була засуха, - каже продавець Олег. – До Вінницької області на Заході ще був урожай, але далі на півдні соняшник не вродив. Я купую олію не через постачальника, а напряму у виробника. Ціни на літр піднялись на 6 – 9 гривень. Олія почала дорожчати ще місяць тому. Але щоб ціна підскочила ще – то це вже наврядчи, бо виробник вже визначив ціни. Хіба постачальники або продавці будуть штучно піднімати ціни.

На ринку багато людей купує олію великими флягами, щоб вистачало на довше, однак задля економії купувати так не має сенсу – заощадити вдасться небагато – 2 – 5 гривень.

У супермаркетах ми порівняли вартість олії від різних виробників. Ми обрали олію в різній ціновій категорії. Також ми дізнались ціну на олію від торгівельної марки, яку продають лише в конкретній мережі супермаркета. Зазвичай такі товари дешевші. У «Сільпо» це «Повна чаша», АТБ – «Своя лінія», NOVUS -  «Marka promo».

 

АТБ

Сільпо

NOVUS

Олейна

30,9 грн

34,7 грн

34,5 грн

Щедрий дар

34,2 грн

37,5 грн

38,5 грн

Майола

27,6 грн

32,8 грн

35,5 грн

Власна ТМ

29,9 грн

23 грн

25 грн

Деякі тернополяни продають і домашню олію. В інтернеті ми знайшли кілька оголошень. Літр домашньої нерафінованої соняшникової олії коштуватиме 30 – 38 гривень.

Що впливає на ціни?

Як пояснюють експерти – на зростання цін впливає не лише поганий врожай. Більше того, ціни почали рости і на інші групи товарів та послуг.

- Є дуже багато факторів, які впливають на формування ціни на певні продукти на послуги в нашій країні, - пояснює голова Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслан Соболь. – Серед цих факторів є і місцеві вибори, адже ми часто бачимо тенденцію корегування цін напередодні виборів. Навіть майбутні вибори у США також впливають на нашу внутрішню політику, формування цін, курс долара. Багато аналітиків очікують скачок долара, а наша економіка залежить від цієї валюти, тому це вплине на вартість товарів, логістику, зберігання, тощо. Вже анонсовано ріст вартості енергоресурсів, зокрема електроенергії майже на 13% для комерції. Безумовно, це також впливає на формування цін. Тому зараз багато критеріїв співпало з корегуванням цін на продукти.

Як пояснює Руслан Соболь – підняття цін можна чекати і у зв'язку з тим, що підприємці почнуть спекулювати та необгрунтовано піднімати ціни. «Масла у вогонь» може додати паніка людей, які почнуть скуповувати продукти про запас.

- В нас і в спокійні часи часто спостерігались подорожчання продуктів у звязку з сезоном, курсом долара. Не варто забувати, що ми імпортуємо в країну більше товарів, ніж експортуємо, тому курс долара вплине і на вартість імпортних товарів. Який саме буде цей вплив – ми побачимо згодом. Тут варто дочекатися виборів у США на початку листопада. Від того, хто займе пост глави США буде залежати подальша доля валюти. Якщо долар буде дорожчати, то ми це відчуємо і на собі, адже імпортні товари купують за долари і це відобразиться на цінниках.

Однак панікувати не варто – хоч ситуація не легка, але недоречна паніка може лише погіршити ситуацію. Простий приклад – початок пандемії коронавірусу в Україні. Саме через паніку та ажіотаж відбулось подорожчання цілої групи товарів.

А ви помітили ріст цін? Що чекаєте найближчим часом? Чи робили запас до здорожчання? Пишіть у коментарях!  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (62)
  • Ольга Мадяр

    Свіжі новини щодо цукрового/шоколадного олігарха
    https://dilo.net.ua/novyny/u-ssha-zatsikavylys-sumnivnymy-oborudkamy-kompanij-pov-yazanyh-z-poroshenkom/

    Gnat Oleg reply Ольга Мадяр

    Супер!Читати усім!
  • Олег Радомінський

    Це цукровий  монополіст, пан Порошенко,в такий спосіб свої кишені грошима набиває. Коли вже вони всі ці жиди смердючі нажеруться. В країні війна, епідемія ,а їм все до сраки, газ , електроенергія , продукти харчування дорожчають, скоро з голоду будемо плмирати.

    СТУГНА-П reply Олег Радомінський

    Ну як завжди "Во всем виноват Порошенко".Що може в підвищенні курса долара теж винуватий Порошенко . Що може Порошенко монополіст в сфері борошна ,олії ,  м"яса і всього іншого . А те ,що ціни почали рости після підписання закону про підвищення мінімалки так зеботи тут не згадують. А те ,що запущений механізм інфляції з усіма витікаючими наслідками ,то тут ніхто з цієї ферми не МУ-МУ . А , що згадувати , якщо у них головний лозунг "какая разница" і  головна задача це частіше і голосніше кричати за пайку "Во всем виноват Порошенко". Так для інформації долар росте через підкилимні ігри Зеленського , Коломойського і різних впливових груп, що В результаті людям залазять черговий раз в кишеню .  Європа не дає фінансову допомого посилаючи Зе прямим текстом . Слова Бореля про банкомат багато про ,що говорять ,що не все так однозначно в тому болоті під назвою "офіс президента" . щоб залатати діру в розмірі 300 млрд їм зараз треба надрукувати гривні ,які не підтримуються економікою .Якщо виражатися народною мовою це прості фантіки ,які нічого не коштують .

    Марія Смолярчук reply СТУГНА-П

    Серш Лютый reply СТУГНА-П

    все одно парашкин гад ползучий ворюга несусветный

    Igor Novak reply Олег Радомінський

    Менше цукру їсти.глистів не буде . Є мед,сухофрукти,потрібно корисну їжу їсти. А от гречка .говядина ,яйця.олія ,молочка дорога ,це сумно ! (((Відчіпіться ви від Порошенка ,його вже .як півтори року немає ,при владі Коломойський (Зеленський)! Якби не мітинги,вже би панували тут москалі.

    Ольга Нестерук reply Igor Novak

    Igor Novak,важко усвідомлювати,що ще є такі неосвідчені в країні люди як ти ((

    Гнат Петро reply Igor Novak

    Оце ти дегенерат))) Тобі,придурку,люди пояснюють: ЦУКРОВА ГАЛУЗЬ належить олігарху ПоROSHENку!Він монополіст в цій галузі.Сволота нажертися ніяк не може,а довбойоби,такі як ти,свою пащеку рвуть за нього...

    Павло Ваврик reply Гнат Петро

    Трішки в грубій формі написано,але по ділу.Не розуміють наші люди хто є монополістом в цій галузі(і хто саме їх обдирає до нитки).Тому потрібно інколи саме в такій формі пояснювати:))Порошенко один із мега злодіїв України!

    СТУГНА-П reply Павло Ваврик

    Якщо у тебе є докази ,що він злодій ,то чого не звертаєшся до суду . У нас тільки суд може сказати злодій чи ні . Маєш докази корупційної діяльності Порошенка ідеш в НАБУ , ДБР і решта контор і може тобі відслюнявлять 10 % з розкритої корумпованої схеми ,але на мою думку ти отримаєш тачку х@їв ,а не 10 %  .  Якщо Порошенко монополіст в цукровій галузі ,то хто ж тоді монополіст в сфері борошна ,олії , м"яса , енергнтиці і решта напрямків на які теж піднялися ціни особливо олія  , що теж Порошенко.  А хто ж тоді с@издив  купу вагонів зерна з державного резерву , що може теж Порошенко .

    Марія Смолярчук reply СТУГНА-П

    Як воно лизати задницю олігарху?

    мартин reply Олег Радомінський

    причем здесь Порошенко,презедент Зеленский.

    Ярослав reply мартин

    Порошенкові повністю належить цукрова галузь України

    Леонід Степанович reply мартин

    Зеленському не належать цукрові заводи України!Він не є цукровим олігархом-монополістом.Клепкою трішки думай...

    Леонід Степанович reply Олег Радомінський

    100%
  • Artem Grunyka

    Красавчики )Вмієте заробляти гроші такими постами ,цікаво чи виіли ту гречку що закупили перелякані весною до нині? ))
  • Роман Рома

    Най самі жеруть той цукор і олією запивають!!!
    Тоді будуть просити шоб за копіки купляли

    Серш Лютый reply Роман Рома

    а где ж монопольный комитет сидят там лису чешут.хочу сахар по 20 а может по 100продать.с каких делов -расстреливать барыг надо.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up