Партнер рубрики Події

“Не можуть визначити місця для майданчиків і сваряться”: як у Тернополі готуються до сортування сміття

“Не можуть визначити місця для майданчиків і сваряться”: як у Тернополі готуються до сортування сміття

Контейнерні майданчики для сортування сміття в Тернополі мають облаштувати до 1 травня. На якому етапі процес та які проблеми виникають дізнавалася “20 хвилин”.

Про обов’язкове сортування сміття в Тернополі почали говорити в грудні 2018-ого, тоді сесія міської ради прийняла відповідне рішення. Спершу почали запаяли сміттєпроводи в будинках, тепер облаштовують контейнерні майданчики під контейнери для змішаних відходів, скла та пластикових пляшок. Облаштувати все мають до 1 травня. В управлінні ЖКГ кажуть, що роботи ще тривають, майданчиків облаштували багато, але точної цифри немає.

- Затвердженого вигляду контейнерних майданчиків немає, - кажуть в управлінні. - Єдині вимоги - майданчик має бути захищений з трьох сторін вогнетривкими матеріалами і мати тверде покриття. Якщо є потреба, то майданчик закривають ще спереду. Для скла ніби ще ніде не ставили контейнерів. А для змішаних відходів ставлять не один, а стільки, скільки розраховано на кількість мешканців будинку.

“Хочу там, а я хочу там”

В процесі запровадження системи сортування сміття виникає чимало запитань і непорозумінь між самими мешканцями. Як каже голова ГО “Рада Голів ОСББ міста Тернополя” Сергій Лупак, найбільше конфліктів виникає саме через те, що мешканці одного будинку не можуть дійти згоди де ж встановити той контейнерний майданчик. Нещодавно такий конфлікт був між мешканцями Симоненка 4 та 6. Мешканці будинку на вул. Симоненка, 4 скаржилися, що сміттєві контейнери будинку №6 поставили їм під вікна.  Але згодом їх пересунули.

Відео дня

- Дехто робить майданчики, а дехто поки що ні, - каже Сергій Лупак. - Комісія створена, а  відмовляється робити. Спілкувався з головою ОСББ “15 Квітня, 37”, вони ще вирішують де встановалюти. На Київській, 7 є сміттєпроводи і плюс окремо сортування сміття вже давно, тому майданчик там не робитимуть.

Згідно із нормами, майданчики та накриття мають бути з негорючих матеріалів, але багато хто ставить зверху дошки. А це горючий матеріал.

- Ще дивлюся, на Симоненка накрили лише контейнери для змішаних відходів, а сітки для пластику - ні, - продовжує чоловік. - То яке це сортування? Це позорище. Основна проблема зараз - вибір місця для майданчиків. Бо одні мешканці хочуть там, інші там. Бо раніше смітники були під кожним під’їздом, а зараз треба нести з одного кінця будинку в інший. Не хочуть, щоб під вікнами були ті майданчики.

Порушують ДБН

Порушують і державні будівельні норми при облаштування контейнерних майданчиків. Наприклад, на “Дружбі” контейнерний майданчик встановили на тротуарі біля житлових будинків Миру, 10 та 11.

- Слід зауважити, що даний вид споруди суттєво обмежує видимість для транспортних засобів, як при виїзді на головну дорогу та і при повороті та наступному підйомі, оскільки поряд розташована дитяча поліклініка, кількість матерів та дітей які регулярно користуються даним тротуаром дуже велика, а тому завжди буде існувати підвищена небезпека щодо безпечного пересування пішоходів та даній ділянці дороги, - коментує архітектор Василь Будзик. - Також варто звернути увагу і та той факт, що дана споруда фактично зайняла половину тротуару, таким чином істотно обмежила рух для мешканців даної вулиці.

Згідно із пунктом 2.8 Наказу Міністерства Охорони Здоров’я України від 17.03.2011 року №145 «Про затвердження Державних санітарних норм та правил утримання територій населених місць», контейнерні майданчики повинні бути віддалені від меж земельних ділянок навчальних та лікувально-профілактичних закладів, стін житлових та громадських будівель і споруд, майданчиків для ігор дітей та відпочинку населення на відстань не менше 20 м. Відстань від контейнерного майданчика до фасаду будинку Миру 10 становить 18, 57 м. Згідно із пунктом 2.7 контейнерні майданчики повинні мати водонепроникне тверде покриття та бути обладнані навісами, огорожею. Вони мають бути ізольовані від об'єктів обслуговування населення, господарських дворів і магістральних вулиць смугою зелених насаджень шириною не менше 1,5 м. Не повинні бути прохідними для пішоходів і транзитного руху транспорту.

- Тому тут порушили і відстань до магістральної дороги, а також норму про смугу зелених насаджень, які у даному випадку просто відсутні, - каже експерт. - Згідно пункту 2.10 у виняткових випадках в районах забудови, де немає можливості дотримання відстаней, зазначених у пункті 2.8, місце для контейнерних майданчиків встановлює комісія. Вона складає акт довільної форми щодо місця розташування контейнерного майданчика, який підписується всіма членами комісії у чотирьох примірниках для кожної із сторін.

Поки у місті продовжують облаштовувати контейнерні майданчики. А як запрацює систему сортування сміття побачимо зовсім скоро.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Вася

    Сміттєві контейнерні майданчики Тернополя потрібно розташувати навпроти Тернопільської міської ради і на вільній земельній ділянці в с. Байківцях коло хати Надала і біля храму головного земельника в Великих Гаях або на території закинутої швейної фабрики Галія в центрі Тернополя бо Заставний вкрав фабрику в тернополян. Інші землі Тернополя саме ці високопосадовці і їм подібні вже продали за хабарі від прибудинкових територій до вільних площадок, перехресть. Саме по вині мерів, головного земельника, головного архітектора, депутатів усіх рівнів в Тернополі відсутні прибудинкові землі для контейнерів відходів. на території вкраденої заставний фабрики Галія яка в центрі Тернополя пустує можливо і сортувати відходи жителів Тернополя. Зловживаючі посадами і злодії  державного і комунального майна Тернополя і продавші землі мають сидіти в тюрмі років25. Бувший депутат верховної ради джоджик вкрав усі готелі, пивзавод а громадську дячку гриник відправив у вічну пропажу яку слідчі і не шукають. Людина оприлюднювали махінації і рейдерські захвати майна.  😃😐😶😃
  • Вася

    Плюс
  • Оксана Юрчук Цьвик

    Так так Лепкого 6 жахлива ситуація!!!!Це ще немає жари! !!!Прошу прийти переконатися!!!!
  • Цьвєк

    Тернопіль перетворили на  великий смітник.(Казка,в якій ми живем)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up