Партнер рубрики Події

Не вдається завантажити заяву, щоб повернути гроші за газ: тернополяни кажуть про проблему з «Газпостачем»

Не вдається завантажити заяву, щоб повернути гроші за газ: тернополяни кажуть про проблему з «Газпостачем»

У редакцію «20 хвилин» звертаються читачі, які розповідають про проблему з поверненням коштів за газ. Що сталося та як залишити онлайн–заявку на перерахунок та повернення коштів – про це у матеріалі.

Нагадаємо, у Тернополі та ряді інших міст автоматично змінився постачальник газу для побутових споживачів. З травня тернополяни почали отримувати газ не від ДП «Газпостач», а від «Нафтогазу України». Тож сплачені «Газпостачу» гроші за травень потрібно повернути та сплатити борг новому постачальнику.

Зробити це можна двома способами. Перший – особисто прийти до офісу ДП «Газпостач» ТОВ «Тернопільміськгаз» за адресою: вул. Г.Коллонтая, 2 (вхід з вулиці Острозького) та написати заяву про повернення коштів. Однак доведеться вистояти чергу та витратити на це чимало часу та сил. Другий спосіб – подати заявку онлайн. Однак з цим у деяких тернополян виникає проблема.

На сайті «Газпостачу» неможливо завантажити заяву, яку потрібно заповнити, – розповіли читачі.

Відео дня

Чому проблема

Журналісти «20 хвилин» перевірили, чи дійсно є проблема з завантаженням заяви. Як виявилось, отримати документ для заповнення дійсно проблематично. На сайті «Газпостачу» є посилання для завантаження. Однак сама заява для повернення коштів розміщена у хмарному сховищі, яке наразі заблоковане в Україні. Тож ваш інтернет–провайдер може заблокувати завантаження.

Якщо у вас також виникла проблема з завантаженням заяви – напишіть у коментарях!

Тож якщо вам не вдалося завантажити заяву на сайті «Газпостачу», ви можете зробити це за нашим посиланням.

Чи повертатимуть кошти автоматично?

Ми звернулися до ДП «Газпостач» з інформаційним запитом та запитали, чи є наразі можливість перерахувати кошти, які сплатили тернополяни за травень, на рахунки «Нафтогазу». Адже ті тернополяни, які вчасно платять за комунальні послуги, тепер повинні витрачати час та нерви, щоб повернути свої гроші.

Однак нам повідомили, що наразі автоматичного перерахування немає. «Нафтогаз України» радить споживачам звертатися до попереднього постачальника з заявою для повернення коштів.

Тож тепер покроково пояснимо вам, як можна подати онлайн–заявку. Це, насправді, не так швидко та просто, оскільки заповнити заву та надіслати її з копіями документів недостатньо. Щоб її прийняли та обробили – потрібно підписати її за допомогою електронного цифрового підпису (ЕЦП).

Як отримати ЕЦП

Щоб подати заяву онлайн, в першу чергу варто мати електронний цифровий підпис. Отримати його може кожен. Зробити це можна за допомогою онлайн-банкінгу. Спершу переходимо та авторизуємося на сайті «Приват24».

На панелі функцій зліва потрібно обрати розділ «Бізнес». Наводимо на цей пункт курсор – з'являється випливаюче вікно з послугами. Обираємо «Електронний цифровий підпис для фіз. особи».

Перевіряємо вказані дані. Система «підтягує» їх автоматично. Тиснемо на кнопку «Дані вірні».

Тепер потрібно вигадати пароль до вашого ключа – мінімум 8 символів (латинські букви та цифри). Після цього тиснемо «Далі».

Наступний крок – підтвердження операції. На ваш телефон відправлять СМС з чотиризначним кодом. Вводимо його.

В результаті ви отримуєте файл. Він автоматично буде завантажений на ваш комп’ютер. Це і є ваш ЕЦП.

Як написати заяву на повернення коштів

Тепер, коли ми маємо електронний цифровий підпис, можна завантажити та заповнити заяву. 

Далі потрібно відредагувати файл та внести потрібні дані на місці пропусків. Це ваші дані – ПІБ, адреса, номер особового рахунку, телефон.

Також потрібно на місці пропусків вказати сплачену суму, яку ви хочете повернути, номер рахунку та прізвище і ім’я абонента.

Вказуємо дату написання заяви. Місце підпису залишаємо порожнім, оскільки це електронна заява.

Також нам потрібно відсканувати або сфотографувати копії документів: паспорт, ІПН, квитанцію про оплату коштів, довідку з реквізитами рахунку, на який буде повернуто кошти.

Як підписати заяву ЕЦП

Тепер заяву потрібно підписати за допомогою ЕЦП. Як розповіла директорка ДП «Газпостач» Галина Голоюха, це можна зробити на сайті Центрального засвідчувального органу

Переходимо за посиланням та обираємо спосіб підписання документу. У нашому випадку це за допомогою «Електронного підпису». 

Завантажуємо файл нашого ЕЦП, вводимо пароль до нього у відповідну форму та після цього тиснемо кнопку «Зчитати».

Перевіряємо дані та тиснемо «Далі».

Обираємо «Так, підписати в форматі ASIC-E».

Завантажуємо заяву, яку потрібно підписати та тиснемо на кнопку «Підписати в форматі ASIC-E».

Очікуємо кілька секунд, поки відбувається накладання електронного цифрового підпису на документ.

Тепер ми можемо завантажити підписаний документ.

Відправляємо заяву

Тепер, коли ми маємо усе необхідне, можна надсилати заяву до ДП «Газпостач» ТОВ «Тернопільміськгаз».

Надсилати документи потрібно на електронну пошту підприємства [email protected].

Завантажуємо заяву, підписану ЕЦП, та копії інших необхідних документів.

Тепер чекаємо на повернення коштів.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (37)
  • Анна Чечота

    Написала ще заяву у вересні. Грощей ще не повернули . Прийдеться йти виясняти. Тепер буду платти за комунальні не на перед, а через кілька місяців по корситуванні послугами. Дякую. Навчили!!!
  • владимир бублик

    Чи е нашій державі влада яка покладе край роботі безсовісних чиновників у газконторах.Вони думають що похилого віку люди працють вміністерстві

    .цифрової трансформації. Все зроблено щоб людина не вернула своїх грошей.Ганьба.
  • Таня Гонта

    Кожен раз придумують щось ,щоб ще раз обікрасти людей....Дані номери телефонів.....ніхто ніколи не відповідає....Чому в інших містах перерахунки роблять автоматично????
  • Ростислав Гарасимчук

    Хужі ні будіт, сайдьомся пасірідіне!

keyboard_arrow_up