Небезпечні розваги: чи справні радянські атракціони у парку Нацвідродження

Небезпечні розваги: чи справні радянські атракціони у парку Нацвідродження

Чимало тернополян скаржаться на стан атракціонів у парку Національного відродження, мовляв, давно поіржавіли та стали просто небезпечними. В свою чергу працівники підприємства, які опікуються цими каруселями, кажуть, що грошей, аби замінити все і одразу, не мають.

Більшість каруселей у Тернополі встановлені ще у 80-х роках. Щороку фахівці перевіряють технічний стан атракціонної техніки, адже найголовнішим при експлуатації атракціонної техніки підвищеної небезпеки залишається безпека користувачів.

Тернополянка Марія Головко звернулась у редакцію із скаргою на небезпечний стан атракціонів у тернопільському парку “Національного відродження”. Чи безпечні вони та як часто їх ремонтують та перевіряють, дізнавалась журналістка “RIA плюс”.

“Чудо-карусель стрясає мозги"

Марія Головко разом із своєю 2-річною донечкою не часто катається на атракціонах у парку Нацвідродження. Каже, що працівники, які опікуються цими каруселями, дозволяють йти на всі атракціони, не питаючись навіть віку дитини.

Відео дня

- Воно ж усе таке хитке, дитинка встане і відразу впаде. Там справді небезпечно, - розповідає жінка. - Яким вони стандартам відповідають, Радянського союзу чи що?

Пані Марія розповідає, що це справжній парадокс, що нас заставляють одягати пасок безпеки за кермом авто, але нашим дітям не дають можливість безпечного відпочинку, адже практично на усіх атракціонах нічим прищепнутися.

- Також діти там можуть легко поранити пальці до керма, - розповідає тернополянка. - Взагалі є чудо-каруселі, які стрясують мозги, а шматки підлоги можуть відвалитись в будь-який час. Я не можу собі уявити, щоб я взяла свою маленьку дитину і сіла з нею на те колесо огляду, де той стілець столітньої давності.

А ще й усі ці розваги коштують грошей, а ці каруселі справді небезпечні і єдине, що з ними роблять - це фарбують, зазначає тернополянка.

“Ці атракціони себе вичерпали"

- Вони працюють вже купу років, адже встановлені вони ще за Радянських часів. Атракціонам в середньому 30-ть років і їх треба міняти на нові, - каже директор комунального підприємства «Об’єднання парків культури і відпочинку» Микола Лесів. - Але ми не можемо собі дозволити таке, через брак коштів. Ми б із задоволенням провели реконструкцію, однак обмежені можливості міського бюджету не дають нам змоги це зробити.

Хоча, як зазначає пан Лесів, звісно, всі атракціони перед початком сезону щорічно перевіряють.

- Робити реконструкцію недоцільно, бо є гарні та нові атракціони, які б набагато більше користувались попитом, - каже Микола Лесів. - Бо взагалі на даний час атракціони майже збиткові, адже людям хочеться щось краще та новіше. У нас і житловий фонд старий, і дороги не у найкращому стані, і взагалі є цілий ряд інших питань, які нагальні. Звичайно, місця для відпочинку не менш важливі. І ми з задоволенням приймаємо пропозиції та шукаємо інвесторів, але, на жаль, на сьогоднішній день немає таких людей, які б вклали відповідні кошти у це.

Як пояснює пан Лесів, всі ці атракціони є підвищеної небезпеки, бо там катаються діти. Співрозмовник зазначає, що у них є всі акти перевірок, працівники, які мають відповідні ліцензії на перевірку атракціонів. І ці працівники перед початком кожного сезону дають відповідне навантаження на той чи інший вид атракціону і лише після цих випробовувань дають дозвіл на його експлуатацію.

“За останніх 15 років серйозних поломок не було"

Усі атракціони у місті проходять щорічне екпертне обстеження фахівцями Тернопільського екпертно-технічного центру Держпраці перед початком відпочинкового сезону, кажуть у міській раді.

- Цьогоріч усі атракціони були обстежені та отримали сертифікати безпеки, введені в експлуатацію у перших числах травня. Після завершення зимового періоду атракціони фарбуються та ремонтуються, - коментує  спеціаліст відділу зв'язків з громадськістю та засобами масової інформації Тернопільської міської ради Лілія Близнюк. - Загалом у міських парках налічується 17 атракціонів, дев’ять з яких знаходяться в парку Національного відродження, сім - у гідропарку «Топільче» та водні велосипеди - на водоймах.

Як пояснює пані Близнюк, щороку під час технічного огляду здійснюється перевірка металотехніки на зношування і за останніх 15 років випадків серйозних поломок чи дефектів не було. Метал якісний і придатний до експлуатації, додає співрозмовниця.

Технічні обстеження працівники екпертно-технічного центру Держпраці проводять відповідно до  «Правил будови і безпечної експлуатації атракціонної техніки». Вони перевіряють стан гальмівних систем та болтових з’єднань, електрообладнання, кріплення металоконструкцій, контури заземлення та пульти управління атракціонів.

У центрі Держпраці інформують, що користувачі атракціонної техніки мають право ознайомитися з результатами технічного огляду, експертного обстеження та з документами дозвільного характеру на експлуатацію обладнання, які повинні бути у суб’єкта господарювання.

І кажуть, якщо у вас виникають сумніви у безпечності та справності атракціонів, відсутні огородження небезпечних зон, правила користування або інші належні документи – рекомендуємо не користуватись такими атракціонами.

Начальник відділу нагляду в будівництві, енергетиці, машинобудуванні, котлонагляді та на виробництвах і об’єктах підвищеної небезпеки Управління Держпраці в області Віктор Мовчан зазначив, що якщо тернополяни бачать несправні атракціони або вбачають у них небезпеку, то вони можуть звернутись в Управління Держпраці, що на вул. Шпитальна, 7 або за телефоном: (0352) 25-45-09.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонім

    Мені здається, що ці атракціони іще 100 років триматись будуть. Вигляд у них дійсно не найкращий, але щоб вони були аж небезпечними - ні
  • Анонім

    Та ,що ви кіпішуєте ті каруселі добротно зроблені ,і вони ще нас всіх переживуть .Це вам не китайське г.... ,а зроблено з добротного матеріалу і кваліфікованими інженерами , зварщиками ,слюсарями і монтажниками .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up