Партнер рубрики Події

Недопалки, бур’яни, а з драмтеатру сиплеться штукатурка: у якому стані доріжка на Словацького?

Недопалки, бур’яни, а з драмтеатру сиплеться штукатурка: у якому стані доріжка на Словацького?
  • Тернополяни у соцмережах скаржаться на занедбану доріжку на вулиці Словацького, біля задньої частини драмтеатру. А сам фасад будівлі, кажуть, облуплений та сиплеться.
  • Журналісти «20 хвилин» перевірили, у якому стані локація в центрі міста та чи дійсно там є проблеми. А також як реагують на обурення тернополян у міській та обласній радах.

Допис про те, що на вулиці Словацького, уздовж Тернопільського обласного драматичного театру, прохід не у найкращому стані, опублікувала Наталія Урбанська у групі «Шо там у Тернополі?».

– Це також Тернопіль! Як не сумно, але це самісінький центр! Локації не буду приховувати. Це і стіни Тернопільського обласного драматичного театру (мала сцена), це і прохід біля однієї з елітних шкіл в центрі міста, а точніше на вулиці Грушевського, це і тротуарна плитка, на вулиці Юліуша Словацького, акурат поза спиною пам'ятника Т. Г. Шевченку. Сумна реальність і її надто багато в нашому місті! Оце наш повсякденний Тернопіль, з занедбаним історичним центром! Я люблю своє місто, я знаю про нього більше, аніж багато хто з учасників групи, які вибирають вигідний ракурс, щоб квіточки в кадр попали. Тому мене болить стан мого міста, а не оте окозамилювання! – так підписала світлини жінка.

Відео дня

Реакція соцмереж

Містяни активно обговорювали фотографії та сперечались. Деякі із коментарів прикріплюємо:

Захар Дябло: «Пишіть звернення у міську раду, можливо відреагують».

Надія Гульовська: «Тернопіль в центральній частині розбитий, як після обстрілу, не дай Боже. Мені, а тим більше зараз стає дуже страшно. Я не можу повірити, що влада міста не бачить? А може їм так вигідно? Руйнується історичний центр, штучно призводять до того, що пам'ятки архітектури знімають з обліку, бо роблять надбудови. Зате у віддалених районах ремонтують дороги і двори».

Олег Грималюк: «Не бачать як гине історичний центр, тобто те, що від нього залишилось».

Maxi Maxi: «Правдиві слова. Дуже болить. Якась така безвихідь, що хочеться плакати».

Tetiana Bernadyn: «Дякувати Богу, Тернопіль у відносній безпеці, але тут і здорові люди можуть ноги поламати, на таких тротуарах, за те й боремося, щоб хоч не втрачати здоров'я, бо ж клятий ворог наших людей вбиває і калічить. А чим тоді ті, хто не відновлює тротуари, кращий за них? Я за своє доросле життя разів з вісім була травмована саме на таких тротуарах, є такі місця, що не пройдеш. А діти і старенькі люди? Я вже навіть не кажу про тих, хто повертається з війни травмований…»

Liana Liana: «Дякую за фото, треба нагадувати, щоб не втратити».

У якому стані локація – ми перевірили

Наша журналістка пройшлась тротуаром від вулиці Грушевського уздовж вулиці Юліуша Словацького. Найперше, що бачимо – це облуплений фасад драмтеатру (із задньої частини, там де розміщена Мала сцена). В одному місці верхнього покриття майже не залишилось, і видно цегляну кладку. Лежать шматки цегли. Уздовж стіни, у багатьох місцях кам’яні плитки обсипались аж до даху.

Ми помітили, що у двох вікнах з цієї сторони будівлі розбиті шибки і стирчать уламки скла. І якщо більшість вікон драмтеатру пластикові, то ці – з дерев’яними рамами, які давно не фарбували. Шибки розбиті навіть попри те, що тут встановлені камери відеоспостереження. Подекуди на стіні є надписи.

Сама тротуарна доріжка не дуже рівна, є відбиті шматки каменю. Але пройти тут можна без проблем, лише одну яму ми побачили біля сходів неподалік скверу на бульварі Шевченка. Біля них, до речі, безліч недопалків від цигарок та є трохи сміття. А невеликі сходи починають розвалюватись. Тротуар заріс травою – вона пробилась крізь камінь біля основи будівлі, навколо дерев, між плиткою.

На доріжці біля театру – навпроти обласної універсальної наукової бібліотеки — ситуація аналогічна. Тут трава також розрослась поміж плиток. На додачу помічаємо дві великі калюжі. Одна – прямісінько посеред доріжки, у ній стоїть вода попри спеку. Через другу утворилось болото і рівчак. Біля стіни театру лежить шматок асфальту, а серед покриття росте бур’ян.

Чи відреагують на зауваження містян

Чи запланований цьогоріч поточний ремонт проблемної тротуарної ділянки біля драмтеатру, ми запитали у речниці Тернопільської міської ради Мар’яни Зварич. Вона відповіла, що міська рада та управління ЖКГ отримують чимало звернень від мешканців щодо ремонту тротуарів чи прибудинкових територій та доріг. Такі об'єкти фіксуються, далі їх обстежують фахівці управління ЖКГ. Якщо дійсно потрібен ремонт, об’єкти вносять до списку робіт на наступні роки.

– У зв'язку з воєнним станом минулого року заплановані об'єкти не ремонтували, деякі з них оновлюємо цього року. Даний об'єкт (тобто доріжку на вулиці Словацького – прим.) на цей рік не планували відремонтувати, і він буде розглядатися лише за наявності додаткового фінансування та після завершення робіт на об'єктах, які зараз ремонтують. Окрім того, на ремонт повинна виготовлятися проектно-кошторисна документація, проводитися тендер, тобто це ще й тривале в часі. Щодо термінів ремонтів, теж сказати складно, оскільки триває воєнний стан, – пояснила Мар’яна Зварич.

Звернулись ми і до Тернопільської обласної ради, адже драмтеатр є їх комунальною установою. Поцікавились, чи  планують ремонт будівлі найближчим часом, та яка реакція обласної ради на зауваження містян, що «родзинка» міста в історичному центрі – доволі занедбана. Поки коментарів ми не отримали, але як тільки вони будуть – додамо їх до матеріалу.

А що ви думаєте про стан доріжки на вулиці Словацького? Напишіть у коментарях.

 

Читайте також: 

Туалети, місця для відпочинку та розваг: ми перевірили стан парку «Сопільче»

Є обшарпані, а деякі вже відновили: який вигляд мають фасади мобільних укриттів на зупинках

Ями та залишки бруківки: у якому стані Гайова вулиця, яку мають відремонтувати

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Kostjantyn Zawadskyi

    Типова сцена: Спершу починають скаржитися, що щось в жахливому стані, а коли беруться виправляти, то кажуть, що це зачекає.
    Люди не можуть весь час жити в депресивному становищі – що довше проживання в таких умовах, то вищий ризик маргіналізації людини і погіршення умов. Крім того, після початку повномасштабної агресії рашистів стрімко росте кількість поранених інвалідів, і їх потреби теж слід враховувати. Справа в тому, що деякі міста дозволяють собі абсолютно недолугі закупівлі.

    Навіть не знати, кого взагалі в цій ситуації слухати.
  • Любовь Лушникова

    Далі думаємо про асфальт,  Війна не закінчилися, потім відремонтуємо
  • Андрій Станько

    А які "чудові" обрубки замість дерев
  • Теодор Сисак

    до завершення каденції надал все продасть.

keyboard_arrow_up