"У того кран тече, у того замок зламався": ажіотаж шалений. Що тернополяни шукають на речових ринках?

"У того кран тече, у того замок зламався": ажіотаж шалений. Що тернополяни шукають на речових ринках?
  • Ринки фактично повністю відновили свою роботу. Уже можна придбати не лише продукти харчування, а й одяг, взуття та різні непродовольчі товари.
  • Журналіст «20 хвилин» дізнався, чи безпечно купувати на ринку та в яких умовах працюють продавці.

На території «Центрального ринку» дозволили продавати непродовольчі товари 16 травня. Там запрацювала більша частина кіосків. Однак овочі та фрукти там придбати важко – є всього кілька продавців. Купити їх можна на овочевому ринку. Там на вході проводять температурний скринінг. Покупців впускають лише в масках.

«Люди хочуть свіжого м’яса»

У м’ясному павільйоні на території «Центрального ринку» вже побільшало продавців та покупців. Є значний вибір м’яса. Однак продавці кажуть, що людей все ж мало.

- Зараз відвідувачів побільшало з того часу, як ми відновили роботу, але все одно не так багато, як до карантину, - каже одна з продавчинь пані Наталя. – Але люди купують, задоволені, що вже можна придбати свіже м’ясо, дешевше, ніж у супермаркетах. Однак люди купують менше, не всі мають гроші після карантину. Пенсіонерів мало. Сподіваюсь, що за кілька тижнів ми вже повернемося до нормального життя.

Відео дня

Деякі продавці кажуть що м’ясо їм постачають в меншій кількості, оскільки і покупців менше. Деякі покупці замовляють м’ясо у знайомих продавців завчасно.

На вході у м’ясний павільйон працівники ринку проводять температурний скринінг. Стелажі та кіоски з м’ясом мають захисні екрани з плавки.

Одяг та взуття не подорожчало

Відновили роботу і продавці одягу та взуття. Однак у них уже захисних екранів немає, оскільки вони не продають їжу. Покупців мало, дитячий одяг продається гірше – жаліються продавці.

- Люди є, але дуже мало, - каже продавчиня Ольга. – Ціни ніхто фактично не піднімав через те, що був карантин. Звичайно, добре, що ми повернулися до роботи, але люди ще бояться йти на ринок. Дітей дуже мало. Батьки не ризикують самі приходити. Бувають приходять без дітей, купують одяг для дітей і вже вдома міряють. Якщо щось не підійшло – повертають. Ми й раніше йшли на такі вчинки, що якщо щось не сподобалось, погано сидить, то можна повернути. Ми ж розуміємо людей, що не всі хочуть вести дітей у людні місця.

Однак взуття користується більшим попитом, ніж одяг. На ринку пару кросівок можна придбати за 250 – 450 гривень.

Продавці також одягають рукавички та маски, щоправда, дехто носить їх для вигляду – на бороді.

«Покупців більше, ніж до карантину»

Хоча на одяг та взуття попит не великий, а от на різні інструменти, будівельні матеріали, сантехніку – попит шалений. Багато людей не могли купувати ці товари на карантині, а за два місяці у багатьох накопичились роботи по дому.

Хоча деякі магазини будівельних матеріалів працювали, не всі купували потрібні інструменти та матеріали там через високі ціни.

- Людей зараз багато, але коли ми лише відновили роботу, то було ще більше, - каже продавець Сергій. – Два місяці карантину - це дуже довго. До мене часто телефонували мої постійні клієнти та знайомі і питали, коли ми відкриємося, бо так і «будинок розвалиться». У того кран тече, у того замок зламався, тому ремонт потрібно робити. В нас дешевше купувати, ніж в магазинах, та і вибір не гірших. До того ж, в нас купують багато пенсіонерів, які не можуть замовити в інтернеті. Та й це дорого буде. Кому треба замовити гумову прокладку для сантехніки за 3 гривні – доводиться ще 40 за доставку заплатити. А в магазинах будматеріалів все дуже дороге, не кожен собі може дозволити так купувати.

Окрім кіосків з будівельними матеріалами, інструментами та сантехнікою, з’явилися черги біля магазинів з риболовними товарами.

- Я задоволений, що нарешті відкрили ринки, адже це просто неможливо було щось знайти, особливо рибалкам, - каже тернополянин Михайло. – Я вже на пенсії, часто рибачу, але два місяці я по суті сидів без діла. Ні гачків, ні прикорм ніде було купити. Багато знайомих моїх так само не могли рибалити. Бо є ж розхідний матеріал, який доводиться купувати часто.

Повернулись і продавці користованих інструментів та запчастин. Саме в них багато людей купували запасні деталі для ремонту старої техніки, до якої вже не випускають запчастин. Однак на так званих «блошиних ринках», продавців не так багато, к і покупців, адже люди йдуть на ринки в першу чергу за товарами першої необхідності.

Хто контролює ринки?

Для роботи ринків їх керівництво саме мало забезпечити безпечні умови як для покупців, так і для продавців. Для цього між продавцями та покупцями облаштували захисні екрани з поліетиленової плівки.

Температурний скринінг проводять, однак входів на ринки є кілька і можна оминути контролера. Зазвичай контролерів немає на невеликих проходах між контейнерами та в’їздах автомобілів. Не всі хочуть йти в іншу частину ринку та шукати вхід з контролером.

Перевіряють температуру і підприємцям, які привозять товар на територію ринків. Для цього правоохоронці облаштували блок-пости.

Між продавцями також має бути відстань не менше 3 метрів. У міській раді роз’яснюють, що мова йде не про відстань між кіосками, а про відстань між продавцями.

- У рішенні міської ради чітко прописано що між робочими місцями продавців повинна бути відстань не менше ніж три метри, - каже міський голова. – Такі рекомендації надав головний санітарний лікар країни. Про ці ж умови ми говорили з підприємцями, які приходили до міської ради. Хочу уточнити, що мова йде про відстань у три метри між продавцями.

У Тернополі створили спільну робочу групу в складі працівників муніципальної інспекції, національної поліції, відділу торгівлі міської ради та Держпродспоживслужби – кажуть у міській раді. Працівники цих служб будуть проводити обходи та роз’яснювальну роботу, щоб надати консультації та поради, як дотримуватися карантинних норм.

А ви вже були на ринку? Чи варто було відновлювати роботу?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Марія Козак-Сенчковська

    Чим доїхати на ринок з села якщо не має автобусів
  • Олена Зоркіна

    Була .Варто
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up