Ні тотальній фіскалізації, космічним штрафам, тарифному геноциду. Чому біля ОДА мітингують підприємці?

Ні тотальній фіскалізації, космічним штрафам, тарифному геноциду. Чому біля ОДА мітингують підприємці?
  • Тотальна фіскалізація, що настала з 1-го січня 2022 року, охопила зобов’язаннями встановлювати РРО або ПРРО більш ніж 800 000 ФОПів у сфері торгівлі і послуг. Для значної частини ФОПів це зобов’язання тягне значні додаткові витрати часу і грошей, роблячи їх справжній мікробізнес неможливим, переконують вони.
  • Всеукраїнську акцію протесту підтримали і тернопільські підприємці. Що вимагають?

«Нинішня акція – це наш протест законам, які повільно, але знищують нас». Біля ОДА 7 лютого мітингують тернопільські підприємці.

Вони приєднались до всеукраїнської акції протесту. Не раз протягом останнього часу підприємці мітингували у столиці. Чого добиватимуться під стінами тернопільського «Білого дому», пояснила Наталія Шоломейчук, голова профспілки підприємців «Захист справедливості».

— Україна має одне законодавче поле, ми всі працюємо, згідно із законом, — каже Наталія Шоломейчук. — Але в Тернополі в ОДА є представник прямої гілки влади – голова облдержадміністрації Володимир Труш. Будемо пробувати на місцях достукатись до нашої влади, аби нас почули. І представникові президента передамо нашу резолюцію від підприємців з вимогами і проханнями.

Відео дня

Знищують дрібних підприємців

Протести у столиці не мали очікуваного і бажаного результату для ФОПів, каже пані Наталія. Тому нинішня акція відбуватиметься у всіх обласних центрах та менших містах. Аби, як кажуть мітингарі, чиновники побачили, що є реальні люди. І їх не влаштовує те законодавство, яке вони прописали під себе, знищуючи дрібних підприємців.

— Акція протесту об’єднає всю Україну, аби влада бачила, що нас багато, а не просто хтось точково невдоволений, — каже Наталія Шоломейчук. — Ми — за збереження спрощеної системи оподаткування! Проти фіскалізації! За зниження тарифів на енергоносії!

Ось текст резолюції, яку підприємці через Володимира Труша планують передати Президенту України Володимиру Зеленському, голові Верховної ради Руслану Стефанчуку та секретару РНБО Олексію Данілову:

«Ми, представники бізнесу з усіх регіонів України, усвідомлюючи спільну відповідальність за консолідацію зусиль бізнесу, експертного середовища та держави для розвитку конкурентоспроможної̈ економіки на засадах цивілізованих ринкових відносин, в умовах світової̈ економічної̈ кризи спричиненої пандемією Covid-19, загрозою військового вторгнення з боку Росії  – вирішили об’єднати зусилля з метою забезпечення сталого економічного розвитку країни, створення умов для розвитку малого та мікробізнесу, мінімізації̈ впливу кризи на економіку України та зниження напруги у суспільстві.

 У зв’язку із вкрай несприятливими умовами для українського бізнесу у 2020 та 2021 роках, які склались внаслідок пандемії та економічної кризи закликатимемо  представників влади вжити низку заходів для мінімізації негативного впливу кризи на бізнес.

Зокрема:

Визначити як невідкладні проекти та  зареєстровані законопроекти , вимагаємо: 

  • Зареєструвати як першочерговий Проект закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення порядку ведення обліку і застосування реєстраторів  розрахункових операцій та зниження фіскального тиску на платників податків» (який передбачає перехід від широкої фіскалізації до фіскалізації окремих груп ризику) напрацьований Робочою групою з питань впорядкування використання РРО від  Ради з питань сприяння розвитку малого підприємництва , створеною при Президентові Україні, та сформованою згідно з  Указом No582/2020, напрацьований представниками бізнесу разом з експертами та представниками влади у редакції  останнього засідання Ради від 21 вересня де було прийнято рішення про реєстрацію напрацьованого Робочою групою з питань впорядкування використання РРО Ради, законопроекту «Про внесення змін до Податкового Кодексу України щодо удосконалення порядку ведення обліку і застосування реєстраторів розрахункових операцій та зниження фіскального тиску на платників податків» у Верховній Раді України до 5 жовтня 2021 року.
  •  Прийняти  до розгляду усі зареєстровані законопроекти, у т.ч. 5866, 5866-1, 3853, 3853-2,  3993, 6437, які відміняють обов’язкове застосування РРО (ПРРО) для фізичних осіб – підприємців, які є платниками єдиного податку другої – четвертої груп.
  • Прийняти законопроекти, що осучаснюють та спрощують трудове законодавство України, а саме проекти законів №5371 та №5388
  • Прийняти проект закону України, який врегульовує питання ринкового нагляду, а саме №5473
  • При розрахунках платіжними картками, платіжними чеками, при здійсненні розрахунків за послуги у разі проведення таких розрахунків за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів такий спосіб розрахунків дозволяє контролювати надходження коштів через розрахунковий рахунок та виключають необхідність додаткового контролю з обов'язковим використанням фіскальних РРО - необхідно відмінити обов’язкове РРО
  • Демонополізація ринку платіжних послуг – врегулювання ставок еквайрингу в Україні . 
  • Демонополізація енергетичного сектору: визначення кросс-галузевих монополій на ринку вугілля та електроенергії і умов їх примусового поділу, забезпечення вільного обміну електроенергією з країнами Європейського союзу з метою обмеження монополії на ринку електроенергії, прийняття законодавчих змін, необхідних для відкриття імпорту електроенергії, обмеження практик по крос-субсидіюванню тарифів. Сприяти зниженню тарифів на комунальні послуги для підприємців до оптимального рівня».

Задля зняття напруги, що склалася навколо проблеми фіскалізації мікропідприємців, що призводить до продовження акцій прямої дії вимагаємо відновлення діалогу з представниками протестуючих для вирішення існуючих проблем у найкоротші строки.

Нагадаємо, різні органи влади як у столиці, так і на місцях, підприємці пікетують не вперше. Вони переконують, що фіскалізація в тому вигляді, яка вступила в дію від 1 січня 2022 року, є неприйнятною для мікробізнесу і, запевняють, миритися з цим ніхто не збирається!

— Мікропідприємець і так є керівником, логістом, сантехніком, електриком, прибиральником. А на бухгалтера чи касира просто в добі не вистачає годин, — кажуть організатори акції. — Тотальна фіскалізація, що настала з 1-го січня 2022 року, охопила зобов’язаннями встановлювати засоби обліку у вигляді реєстраторів розрахункових операцій (РРО) або програмних реєстраторів розрахункових операцій (ПРРО) більш ніж 800 000 ФОПів у сфері торгівлі і послуг. Для значної частини ФОПів це зобов’язання тягне значні додаткові витрати часу і грошей, роблячи їх справжній мікробізнес неможливим, та сприяє значному зростанню рівня корупції у нашій країні.

У підприємців і влади протилежні погляди

У той же час приховані мережі, тобто структури бізнесу, які мають спільну бухгалтерію та товарні запаси, але юридично поділені на десятки ФОПів, не лише не страждають від встановлення РРО, тому що це суттєво покращує керованість і рентабельність діяльності прихованих мереж, але й отримують додаткові конкурентні переваги над реальним мікро бізнесом. Тому саме ці мережі, у першу чергу, встановили фіскальні РРО/ПРРО у грудні 2021-січні 2022 року», — йдеться у повідомленні в групах підприємців.

«Зазначаємо, що конструктивні зусилля підприємницької спільноти у роботі Ради з питань сприяння розвитку малого підприємництва в Україні при Президентові України не призвели до рішення проблеми тотальної фіскалізації через протилежні позиції підприємницького середовища та представників Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики, — йдеться у групах підприємців. — Хоча у вересні 2021 року Рада підготувала проект закону з цього приводу, він так і не був зареєстрований та не розглядався ВРУ. Все це разом призводить до значного соціального напруження у середовищі мікробізнесу і впливає на соціально-економічну і на безпекову ситуацію в Україні.

 

Читайте також:

Касовий апарат з 1 січня: скільки коштує і для кого обов'язково. Чи виживуть тернопільські підприємці?

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up