«Ні трудовому рабству!»: чому сотні людей пікетували Тернопільську ОДА

«Ні трудовому рабству!»: чому сотні людей пікетували Тернопільську ОДА
  • У Кабінеті Міністрів України без консультацій із представниками профспілок підготували проєкт закону «Про працю» №2708. Його вже передали на розгляд до Верховної Ради.
  • Чимало пунктів цього законопроєкту обурили представників профспілок та звичайних робітників, які працюють як на державних засадах, так і на приватних підприємців.
  • Щоб висловити свій протест, у Тернополі кілька сотень представників профспілок та робітників разом з представниками вищого керівництва області підготували резолюцію до президента, Кабінету Міністрів та Верховної ради у четвер, 30 січня.

Новий законопроєкт викликав неабияке занепокоєння та обурення в суспільстві. Дехто вважає, що новий закон фактично дозволяє роботодавцям ставати «феодалами», а робітники втрачають чимало своїх прав. Масла у вогонь додало і те, що проєкт закону розробили без обговорень з громадськістю та представниками профспілок.

Зібрались сотні людей

Щоб обговорити новий Закон «Про працю», в Українському домі «Перемога» зібралися понад 300 людей з усієї області. Це голови профспілкових комітетів та робітники – вчителі, медики та інші державні працівники. Обговорення тривало майже дві години.

- Кабмін навіть не мав наміру радитися з об’єднаннями профспілок, коли розробляли проєкт закону про працю, – розповідає голова Тернопільської обласної ради профспілок Андрій Присяжний. – Я хочу нагадати, що депутати попередньої Верховної Ради проголосували у першому читанні за проєкт Закону «Трудовий кодекс України». Над цим документом, я наголошую, працювали 11 років під егідою Міжнародної організації праці. Працювала урядова сторона, профспілки та роботодавці. Натомість у нас немає спадкоємності у Верховній Раді. Прийшли нові депутати – напрацьований, погоджений та компромісний варіант «викинули на смітник». Натомість нам запропонували дуже куций закон з 99 статей. Діючий Кодекс законів про працю має 18 розділів і 265 статей. Деякі опоненти аргументують, що діючий закон є ще радянським. Але в цей документ за роки незалежності України внесено більше 80 системних змін і це є сучасне законодавство, яке працює на захист працівників.

Відео дня

Учасники зборів наголошують, що вони не проти модернізації трудового законодавства, однак потрібно консультуватися та вести діалог з тими, кого ці зміни стосуються в першу чергу.

До профспілкових зборів долучилися і представники влади – голова облради Віктор Овчарук, заступник голови ОДА Ігор Гайдук та директор Департаменту соціального захисту ОДА Вадим Боярський.

Яких змін чекати

Висловили свою думку про законопроєкт представники різних профспілкових організацій.

- Я представляю галузь охорони здоров’я, але зміни трудового законодавства стосуються кожної людини, незалежно від віку, освіти, сфери зайнятості чи форми власності підприємства, де працює робітник, – каже заступниця голови обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я, юрист за освітою Олена Теравська. – Над кожним із нас нависла загроза суттєвого звуження трудових прав. Натомість, у роботодавця виникає майже необмежена влада.

Олена Теравська окреслила найбільші ризики, які несе новий закон. Відповідно до нього, з'являється новий вид трудового договору на 2 місяці. Роботодавець може розірвати його в будь який момент за власною ініціативою, а робітника може попередити про це за три дні до звільнення, навіть засобами електронного зв'язку.

Законопроєктом скасовують державну гарантію мінімальної заробітної плати на рівні прожиткового мінімуму. Скасовано обмеження надурочних робіт за індивідуальним договором. Надурочні роботи наразі оплачуються у подвійному розмірі, а за новим законом – від 20%, тобто тепер роботодавці матимуть змогу платити за перепрацювання значно менше. Це стосується оплати за роботу і у святкові та неробочі дні.

Тепер роботодавець зможе встановити 6-денний робочий день, бо щотижневий безперервний відпочинок (вихідні дні), відповідно до нового законопроєкту, має становити не менше 24 годин.

Скорочується і перелік можливих відпусток, якими можуть скористатися працівники. Так скасовують відпустки працюючим матерям, які мають дітей віком до 15 років. Чи матимете ви відпустки за працю в умовах, які є шкідливими для здоров'я – залежатиме від трудового договору з роботодавцем. Держава не буде гарантувати вам цю можливість. Однак збільшується тривалість відпустки без збереження заробітної плати до 30 днів, але натомість скорочується перелік обставин, за якими можна скористатися такою.

Журналіст «20 хвилин» ознайомився з проєктом закону №2708 і дійсно знайшов ці пункти, які не подобаються робітникам на представникам профспілок.

Звертаються до керівництва держави 

Занепокоєння та підтримку профспілковим організаціям та робітникам висловив і голова облради  Віктор Овчарук.

- На 12-й сесії Тернопільскої облради депутати підтримли звернення обласної профспілки, що стосується внесення змін у закон «Про працю», – каже Віктор Овчарук. – Ми бачимо, що зараз порушують свободи найманих працівників. Я не можу зрозуміти, як людина має влаштуватися на роботу, якщо її не захищає закон. Звичайно, люди шукатимуть кращих умов за кодоном. Новий закон може посилити трудову еміграцію. Ми маємо відстоювати свої інтереси.

Віктор Овчарук погодився з тими пунктами, які висловили представники профспілок. В ОДА  зроблять все можливе, щоб захистити працівників.

Учасники зборів наголошують, що потрібно об’єднуватися, незалежно від політичних вподобань, адже цей законопроєкт вплине на усіх робітників.

- Акція під гаслом «Профспілкова хвиля гніву» відбулась в усіх обласних центрах України 30 січня, – каже голова Тернопільської обласної ради профспілок Андрій Присяжний. – Ми рішуче протестуємо проти законопроєкту, який підготував Кабінет Міністрів. Цей законопроєкт обмежує права і свободи усіх найманих працівників. Профспілкові лідери та активісти прийшли до стін ОДА, щоб сказати своє «ні». Ми провели обласні профспілкові збори, де одноголосно прийняли резолюцію до президента України, щоб він недопустив руйнації системи трудових відносин. Звертаємося до депутатів Верховної Ради, щоб вони в жодному разі не голосували за цей законопроєкт. Ми просимо кабмін схаменутися і відкликати цей законопроєкт.

Також, представники профспілок, звичайні робітники та активісти висловили недовіру міністру розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофію Милованову та голові профільного комітету ВРУ Галині Третяковій, які причетні до розробки цього законопроєкту.

Пікетували ОДА

Оскільки активісти мають вимоги саме до вищого керівництва держави – президента України, представників Кабінету Міністрів та депутатів Верховної ради, колона з близько 500 людей рушила від Українського дому «Перемога» до стін ОДА. Там свою резолюцію люди передали керівництву області. Загалом під ОДА люди стояли всього кілька хвилин.

- Якщо новий кодекс законів про працю приймуть, то ми лишимось фактично без прав, – розповідає лікарка Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні №1 Алла Лопатка. – Роботодавець зможе звільнити працівника коли йому хочеться. Законопроєкт вплине на відпустки та на наш соціальний захист. Закони, що діють зараз, захищали наші права. Профспілки нам потрібні, бо вони заищають робітників. Нас просто готують до ліквідації профспілок. Людей хочуть перетворити в рабів, а ми не раби!

Люди сподіваються, що масові мітинги та протести по всій країні вплинуть на рішення вищого керівництва держави на закон не приймуть в тому вигляді, в якому він є зараз.

Закликають усіх небайдужих підписати петицію, щоб закон №2708 не був прийнятий депутатами Верховної Ради.

А як ви ставитесь до цього законопроєкту? Чи підтримуєте такі зміни? Пишіть у коментарях!

Опитування

Як ви ставитеся до нового проєкту закону "Про працю"?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (18)
  • Петро Беріт

    Наші люди вже мітингують аби мітингувати. Проти любих змін, впевнений що більшість в очі не бачили новий трудовий кодекс.
  • Ігор Буда

    без значення-старий кодекс чи нова зелена фігня.
    бо профспілки - фейк, судді-  суперкорумповані і  безграмотні.
    тож до фонаря яким листком туалетного паперу ви захищатимете свої права.
  • Olga Pidhurechna

    Підтримую.
  • Іраїда Гаврилюк-Мацюк

    ніхто не звертає увагу...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up