Партнер рубрики Події

Нові макети замків та бліндаж захисників: який вигляд має найбільша в Україні різдвяна шопка

Нові макети замків та бліндаж захисників: який вигляд має найбільша в Україні різдвяна шопка

У церкві святого Апостола Петра традиційно на Різдво встановлюють найбільшу в Україні шопку. Цьогоріч там з’являться нові елементи. Який вигляд має вертеп? Дізналися журналісти «20 хвилин»!

Щороку до Різдвяних свят у церкві святого Апостола Петра встановлюють найбільшу в Україні різдвяну композицію. Каркас та більшість елементів залишилась з минулих років. Але до шопки додають нові елементи, які виготовляють віряни власноруч.

Там можна побачити різні біблійні сюжети, фігури ангелів, макети будинків, тварин. У центрі композиції встановлені ясла де покладуть фігуру новонародженого Ісуса. Композицію прикрашають ялинки та сосни.  

Відео дня

Минулого року додали макети зруйнованих росіянами українських будинків. Цьогоріч з’являться нові сюжети, які нагадуватимуть про війну.  

Встановлюють нові елементи

Наразі роботи з облаштування шопки ще тривають. Більшість фігур встановили на свої місця. Як розповів служитель церкви отець Дам’ян, з виготовленням нових елементів та встановленням конструкції допомагають парафіяни.

Шопку почали встановлювати на початку грудня.

– Цьогоріч виповнюється 800 років, коли святий Франциск Ассізький започаткував традицію встановлювати різдвяні шопки. У нашій церкві ми встановлюємо шопку з 2005 року. Щороку додаємо щось нове.

Як розповів отець Дам’ян, у центрі, біля ясел Христа, додали фігуру святого Франциска.

Також встановили нові макети – замки Тернопільщини. Це Тернопільський, Теребовлянський та Скалатський замок.

Встановили макет замку «Ластівчине гніздо», який знаходиться в Криму.

Серед нових елементів – макет Плебанівського віадуку. Цей залізничний міст є одним із символів Тернопільщини.

Також з’явиться новий сюжет – святкування Різдва у бліндажі, щоб усі, хто приходив до церкви подивитися на найбільшу шопку, пам’ятали та молилися за військових, завдяки яким ми маємо можливість жити та святкувати.

Розміри шопки – приблизно 40 метрів у ширину та 30 у висоту, розповіли у церкві.

Люди вже приходять подивитися

Хоча роботи над облаштуванням тривають, до церкви приходять тернополяни, щоб побачити та сфотографувати композицію.

Дехто приходить з маленькими дітьми. Як розповіли у храмі, найближчим часом підключать електроживлення, тому запрацює підсвітка та рухомі елементи.

– У надвечір’я Різдва Христового у нашій церкві розпочнеться служба о 20:00, 24 грудня, – каже отець Дам'ян. – Традиційно, під час літургії ми заносимо фігуру Ісуса до ясел. Подивитися на композицію можна до 2 лютого.

На свята в церкві чекають усіх охочих побачити шопку.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анна Кубай

    На перших початках шопка була цікавіша .На даний час дуже осучаснена .

keyboard_arrow_up