Вода для тернополян подорожчала! Мусимо заплатити ще і за втрати води у будинках: аналізуємо

Вода для тернополян подорожчала! Мусимо заплатити ще і за втрати води у будинках: аналізуємо

Тернополяни вже почали отримувати нові платіжки за водопостачання та водовідведення за травень. У них з’явилась нова графа – загальнобудинкове водопостачання та водовідведення. Тепер доведеться платити не лише за те, що «накрутив» лічильник у вашій квартирі, а і за втрати води у будинку.

 

Деякі тернополяни вже почали отримувати нові платіжки. Зміну не так легко помітити – у платіжці з'явилась додаткова графа, де вказаний нарахований загальнобудинковий об'єм води.  

– Вже отримав нову платіжку за воду, додали нову графу. Цього місяця додаткових нарахувань не було, але чи буде так завжди? – каже тернополянин Володимир. – З одного боку це правильно і логічно, але з іншого – чому потрібно платити за те, що я не отримую? У мене в квартирі є лічильник, чому я маю заплатити за воду, якою користувався хтось інший? 

Платимо за втрачену воду

Нові зміни до нарахувань вступили в силу з травня. Тобто тернополяни вже отримують нові платіжки з додатковою платою. Це не примха тернопільського водоканалу – такі зміни запрацювали і в інших областях.

Відео дня

Необхідність платити за загальнобудинкові втрати води регулює Закон України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання».

Зокрема у статті 10 «Розподіл обсягів комунальних послуг між споживачами» йдеться, що якщо виникає різниця між показником спожитої води на загальнобудинковому лічильнику та сумарним значенням спожитої води абонентами, відповідно до їх показників, то різниця розподіляється між мешканцями будинку, відповідно до методики розподілу між споживачами.

– З червня споживачі, які проживають в багатоквартирних будинках, отримали рахунки, де вже по-новому застосовано норми законодавства щодо проведення нарахувань з врахуванням показників комерційного вузла обліку. Рахунки за травень споживачі отримали з врахуванням показників загальнобудинкового лічильник, - пояснює директор КП «Тернопільводоканал» Володимир Кузьма.

Що у нових платіжках

Ми порівняли платіжку квітень та травень. У новій платіжці пункт 2.1 «Водопостачання та водовідведення» розділили на квартирне та загольнобудинкове.

У квартирному вказано використану воду, відповідно до показників квартирного лічильника. У Загальнобудинковому – «втрачена» вода. В нашій платіжці загальнобудинкових витрат не було.

Напишіть у коментарях, чи доведеться вам платити за втрачену воду? Чи отримали нові платіжки?

Опитування

Чи бачили ви нові платіжки?

Як здійснюють нарахування

Як саме тепер розподіляють витрати за втрачену воду – описано в наказі Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово–комунального господарства України «Про затвердження методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг».

– Обсяг спожитої будинком води визначається за показниками вузла комерційного обліку – загальнобудинкового лічильника, – пояснює речник КП «Тернопільводоканалу» Антон Федорців. – Квартирні водоміри є вузлами розподільного обліку. Різниця (небаланс) між загальнобудинковим і сумою квартирних лічильників пропорційно розподіляється між всіма споживачами.

Якщо у будинку немає загального лічильника, тоді загальнобудинкові витрати води приймаються за 0. Якщо ж лічильник тимчасово вийшов з ладу – використовують розрахунковий метод – про це йдеться у методології розрахунку.

Також у комунальному підприємстві розповіли, що приблизно 70% будинків міста мають загальнобудинкові лічильники. Впродовж року їх мають довстановити в усіх будинках. Тож якщо наразі у вашому будинку немає загальнобудинкового лічильника – ви будете платити відповідно до показників квартирного лічильника або до норм споживання (якщо лічильника у квартирі немає) – пояснює Антон Федорців. Ця норма складає 300 літрів на добу, якщо гарячого централізованого водопостачання немає та 240 літрів, якщо ви маєте централізоване гаряче водопостачання.

Якщо у будинку, всі квартири оснащені лічильниками, то сумарний обсяг води визначається на підставі показників, які подають споживачі.

Тож як розподілятимуть втрачену воду між абонентами? Пояснимо на прикладі.

На суму впливатимуть обсяги води, яку ви використовуєте щомісяця. Чим більше ви споживаєте води, тим більше повинні заплатити за різницю, якщо вона буде. Якщо власник квартири використав за місяць 5 м. куб води (відповідно до особистого лічильника), то його частка за втрату води у будинку є пропорційно меншою, ніж власника іншої квартири, який використав 10 м. куб води. І пропорційно більшою від частки власника квартири, який використав 2 м. куб води.

Якщо ж у будинку є квартири без лічильників, то за небаланс платитимуть саме ці споживачі – пояснили у пресслужбі водоканалу.

– Різниця (небаланс) між розходом, зафіксованим загальнобудинковим лічильником і сумарним показником квартирних лічильників розподіляється лише на тих споживачів, квартири яких не обладнані квартирними лічильникам, пропорційно до їх кількості, – пояснює Антон Федорців.

Скільки води втрачає водоканал

Ми також звернулися до КП «Тернопільводоканал» та запитали, які втрати води у Тернополі та скільком абонентам доведеться заплатити за небаланс. Загалом у місті понад 98 тис. абонентів у багатоквартирних будинках. Скільки ж втрачав «Тернопільводоканал» на різниці?

Наразі ми очікуємо на відповідь та опублікуємо її, щойно отримаємо.

А ви підтримуєте такі нововведення? Як вважаєте, чи справедливі нарахування за загальнобудинкові втрати води? Проголосуйте та напишіть у коментарях!

Опитування

Чи мають платити споживачі за загальнобудинкові втрати води?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (129)
  • Світлана Тарас

    Як нараховують за воду на кількість проживаючи чи зареєстрованих?
  • Читач64

    Якщо в квартирі є лічильники, то оплата за послуги має здійснюватись суто по їх показникам! Ті люди, які не оплачують послуги водопостачання, чи не подають дані по лічильниках мають нести особисту відповідальність, і ніхто з іншим мешканців будинків не повинні за когось оплачувати!!! Це просто якись треш, потрібно звертатись в суд з позовом на неправомірні дії водоканалу!!!
  • Читач64

    в мене  в квартирі лічильники по показниках яких я і здійснюю оплату. чому я маю оплачувати ще за когось (за тих хто не подає показники личильників чи то не оплачує за послуги)? чому почали розкидати борги інших по тих, хто платить?
  • Serg SkaZ

    Якщо платити то і розподіляти рівномірно  на всіх, а не пропорційно до спожитоії. Хтось може взагалі не подавати показники довгий період, навідь і до пів року, за нього будуть платити ті хто більше користувався водою, потім перевірять лічильник на рахують йому певну суму яку припустим він оплатить , але кошти тим хто за нього платив не повернуть, можливо трохи меньше нарахують іншим хто в той час більше користувався водою. Схема якась не правильна, та й перевірити втрати по будинку буде просто нереально, так що якщо і платити то рівномірно на всі квартири, так як це загальнобудинкові втрати(тобто спільні), а не тільки тих хто більше користується водою.

keyboard_arrow_up