Новий сервіс сіті-бот "Назар": що це та як працює. Ми перевірили

Новий сервіс сіті-бот "Назар": що це та як працює. Ми перевірили
  • З 1 грудня у нашому місті почав працювати новий корисний сервіс «Сіті-бот Назар». Він сповіщає жителів міста про планові та аварійні відключення комунікацій: води, світла, газ, опалення тощо за вказаною адресою.
  • Чи бот справді працює, перевіряла журналістка “20 хвилин”. 

Сіті-бот поєднаний з системою, у якій працює довідка 15-80 та всі комунальні служби Тернополя.

- Відтак, жителі зможуть отримувати найоперативнішу та найактуальнішу інформацію щодо вимкнень міських комунікацій у кожній оселі, причини вимкнення та строки поновлення, – зазначає міський голова Сергій Надал. – Також через сіті-бота можна подати заявку щодо відсутності води чи світла в оселі, або якої-небудь аварійної ситуації на вулиці (відкритий люк, обірваний кабель, тощо).

Сіті-бот зроблений для підвищення ефективності комунальної сфери міста, громадського контролю та комфорту проживання мешканців. У Viber на сіті-бот підписалось вже понад 25 тисяч осіб. 

Відео дня

- У сіті-бота є три функції: довідка, інформування та оцінити службу, - каже прес-секретар міської ради Мар‘яна Зварич. - Якщо у людини трапилась якась поломка, то вона подає заявку про це боту, а заявка моментально переходить у службу 1580. І відповідно, всі служби комунальні одразу отримують звернення і починатимуть виправляти його.

Сіті-бот «Назар» постійно буде вдосконалюватись, будуть питатись у тернополян чого їм ще бракує у сервісі, пояснює Мар‘яна Зварич. 

- Ми надіслали розсилку на понад 20 тисяч тернополян, - каже співрозмовниця. - Вже є понад дві тисячі унікальних користувачів. Для міста цей сіті-бот повністю безкоштовний. Ми виграли конкурс по відкритих данних і там нам розробники цього бота запропонували запустити його у Тернополі. Ми нічого не платили і надалі будемо лише оплачувати роботу серверів.

Як підключитись та користуватись сіті-ботом Назаром 

Для використання сервісу необхідно зі свого смартфону, на якому має бути встановлено Viber чи Telegram, перейти за посиланням https://citybot.pro/citybot-nazar-ternopil та обрати потрібний месенджер. Усе дуже просто та швидко ми перевірили. Заходимо на сторінку сервісу через телефон. Обираємо своє місто та соцмережу, у якій будемо спілкуватись. Є вибір: Viber чи Telegram, а також можна зайти у Facebook на сторінку бота та написати повідомлення у Messenger. Для початку бот просить вказати свою адресу для того, щоб сповіщати про планові та аварійні відключення міських комунікацій: вода, світло, газ, опалення тощо за вказаною адресою.

Після цього можна запитати у бота “Назара” контакти, куди можна звернутись у разі поломки чи проблеми. 

Пишемо боту: “Довідка”, і він пропонує обрати категорію служби. Загалом їх є шість: комунальні, соціальні, муніципальні, антикорупція, а також можна оцінити службу та подати заявку про певну проблему. 

Тоді серед комунальних служб можна вибрати: електропостачання, водопостачання, газопостачання, теплопостачання та вуличне освітлення. 

Якщо, наприклад, ми вибираємо категорію електропостачання, то “Назар” надсилає нам контактні телефони та адреси підприємств, які займаються вирішенням питань щодо відсутності електропостачання, відключення за несплату, передачу показань приладів обліку тощо. У повідомленні від бота також вказані години роботи служб. 

Серед соціальних, для прикладу, вибираємо соціальну службу - “субсидії та пільги”. І нам бот надсилає телефони, де можна дізнатись детальну інформацію про призначення житлових субсидій чи пільг. 

Можна й поставити оцінку службам від 1 до 5 балів. Є й категорія "антикорупція". У відповідь на запит бот надсилає телефон гарячої лінії та електронну адресу.

Коли ви дізнались всю необхідну для вас інформацію, то “Назар” каже до побачення та бажає здоров’я й удачі. 

Нагадаємо, сіті-бот «Назар» став переможцем національного конкурсу Open Data Challenge 2019, що проводиться за підтримки Міністерства з питань цифрової трансформації України, у партнерстві з Фондом Східна Європа, TAPAS Project/Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах та 1991 Open Data Incubator.

У Тернополі сервіс сіті-бот «Назар» реалізовали за підтримки Тернопільської міської ради та представництва Viber в Україні.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up