Партнер рубрики Події

Обдерті та поламані лавки і бруд: хто має дати раду безладу на зупинці?

Обдерті та поламані лавки і бруд: хто має дати раду безладу на зупинці?

У міськраді спочатку відхрестились від території, повідомивши, що благоустрій має здійснювати суб’єкт господарювання. Що вдалось дізнатись «20 хвилин» і хто, за словами адвоката, має впорядковувати територію?

«Скажіть, будь ласка, чому в нашому місті зупинки оновлюються, а біля «Універсаму» не зупинка, а бомжатник», — звернулась до редакції наша читачка, тернополянка Олена Флиста.

Жінка надіслала до редакції фото, на яких й справді сумна картина: будівля на зупинці занедбана, обмальована. Лавки, на яких пасажири мали би чекати на транспорт, розбиті і поламані. Фарба облущилась, а подекуди від неї не залишилось ані сліду. Все це давно потребує ремонту.

Відео дня

 

Що кажуть у міськраді

За коментарем «20 хвилин» звернулись до речниці міськради Мар’яни Зварич.

— Благоустрій має здійснювати субʼєкт господарювання, у постійному користуванні якого ділянка, — запевнила Мар’яна Зварич. — Ще у 1997 році цю ділянку передали ПП «Саша».

Контакти користувача журналістам у міськраді надавати відмовились. Тому ми спробували відшукати його власними силами, аби поцікавились, коли наведуть лад на зупинці та бодай відремонтують лавки.

В youcontrol.com.ua «20 хвилин» знайшли 20 фірм з ідентичною назвою. Проте лише одна з них зареєстрована на Тернопільщині. І та — у колишньому Монастириському районі. Основним видом діяльності зазначене «Оброблення деревини та виробництво виробів з деревини, крім меблів». Однак, за даними youcontrol, це підприємство ще у 2016 році припинило своє існування. Якщо припустити, що саме це приватне підприємство, про яке нам говорили у міськраді, виходить, що вже восьмий рік ніхто не опікується порядком на зупинці.

Журналісти, відповідно, знову звернулись до міськради з проханням надати копії документів про суб'єкта господарювання, у постійному користуванні якого ця ділянка. Нам відмовили, проте запевнили, що їх ми зможемо отримати у відповіді на запит. Тоді ми поцікавились, хто ж тепер має навести лад. Мар’яна Зварич відповіла: «Муніципальна інспекція спільно з відділом технагляду проводять роботу у даному напрямку». Яку саме роботу і коли нарешті там наведуть порядок — і хто це робитиме, — журналістам не відповіли. Зазначили тільки, що зараз цим питанням займаються, аби був наведений порядок.

 

То хто відповідальний за порядок?

То хто ж у даному випадку має наводити порядок на окремій ділянці — «20 хвилин» поцікавились в адвоката Ростислава Небельського.

— Якщо ми не можемо чітко визначити суб’єкта, який зобов’язаний в силу певного договору чи рішення міської влади здійснювати благоустрій на цій території, то суб’єктом, відповідальним за порядок, будуть відповідні органи міської влади, — пояснив адвокат. — Скажімо, комунальні підприємства міської ради, які саме створені з метою благоустрою. Тобто, якщо міська рада не може перекинути відповідальність за благоустрій на третю сторону, вона повинна шукати відповідальних за це в межах своїх інституцій.

Ліквідація підприємства, — в даному випадку, якщо мова йде про ПП «Саша», яке припинило діяльність ще у 2016 році, — є безумовною підставою для припинення всіх прав та обов’язків, наголошує адвокат. Зокрема — і обов’язки здійснювати благоустрій переданої їм міською радою території.

— Якщо неможливо ці обов’язки передати третій стороні, за благоустрій відповідальна міська влада, — підсумував Ростислав Небельський.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Грег

    Універсам(

keyboard_arrow_up