Партнер рубрики Події

Обірвалося життя відомого викладача та науковця з Тернополя

Обірвалося життя відомого викладача та науковця з Тернополя
  • Тернопіль втратив ще одну визначну особистість.  На 78-му році життя помер заслужений діяч науки і техніки України Степан Іванович Шкарабан.
  • Редакція "20 хвилин" висловлює співчуття родині. 

Свою професійну, наукову і творчу та педагогічну діяльність він пов’язав з Тернопільським національним економічним універcитетом.

Наукова громадськість, колеги, учні та випускники вузу збережуть пам’ять про Степана Шкарабана як знаного науковця, авторитетного керівника і колегу, досвідченого педагога, вмілого наставника молоді, повідомляє відділ інформації та зв'язків з громадськістю університету.

ДОВІДКА

Відео дня

Народився Степан Іванович 6 березня 1940 року в с. Шайноги, Радехівського району, Львівської області. У 1956 році закінчив Вузлівську середню школу Радехівського району. У 1961 році закінчив Львівський торгово-економічний інститут. З 1961 по 1964 рік працював викладачем бухгалтерського обліку в Оренбурзькому кооперативному технікумі. З 1964 по 1967 рік - аспірант кафедри бухгалтерського обліку Львівського торгово-економічного інституту. З 1967 по 1969 рік – асистент кафедри бухгалтерського обліку.

У 1968 році захистив кандидатську дисертацію на тему „Анализ эффективности использования основных фондов розничной торговли потребительской кооперации”.

З 1969 року працював у Тернопільському національному економічного університеті на посадах доцента, заступника декана, декана факультету, завідувача кафедри економічного аналізу.

У 1987 році захистив докторську дисертацію на тему „Оперативный экономический анализ в управлении промышленным производством”.

У науці досліджував проблеми оперативного економічного аналізу, заснував і очолив школу оперативного економічного аналізу в різних галузях народного господарства. Був членом спеціалізованої ради ТНЕУ із захисту кандидатських і докторських дисертацій, неодноразово виступав офіційним опонентом кандидатських і докторських дисертацій, здійснював керівництво і був розробником ряду наукових бюджетних та госпрозрахункових тем.

Наукові погляди і результати досліджень С. І. Шкарабана отримали відображення у більш як 250 наукових працях, опублікованих ним особисто або у співпраці.

Організатор численних міжнародних науково-практичних конференцій, а також активний учасник наукових заходів у вузах України та за її межами. Шкарабан С. І. був головним редактором Збірника наукових праць кафедри економічного аналізу „Економічний аналіз”, який зареєстрований ВАКом України як фахове видання. Під його керівництвом було підготовлено і захищено 3 докторських і 10 кандидатських дисертацій.

У 1992 році за плідну науково-педагогічну діяльність у Тернопільському національному університеті Указом Президента України Степану Івановичу присвоєно почесне звання Заслуженого діяча науки і техніки України.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up