Партнер рубрики Події

Обіцяли, та не дали: чому лікарі на Тернопільщині так і не отримали надбавки. Де гроші?

Обіцяли, та не дали: чому лікарі на Тернопільщині так і  не отримали надбавки. Де гроші?
  • Обіцяні надбавки за боротьбу з коронавірусом медичні працівники Тернопільщини так і не отримали. Такам ж ситуація і в інших регіонах.
  • У Тернополі працівники швидкої допомоги долучилися до всеукраїнської акції протесту. Сирени «швидких» лунали і в обласному центрі, і в районних містечках, щоб нагадати владі, що лікарі пам’ятають обіцянки.

Тернопільські лікарі, які борються з коронавірусною інфекцією, не отримали обіцяних урядом надбавок у розмірі 300%, з'ясували журналісти “RIA плюс”. Чому, що кажуть керівники медичних закладів та органів місцевого самоврядування? 

Хто мав отримати надбавку

Після початку збільшення хворих на коронавірус уряд пообіцяв медикам, які працюють з хворими на COVID-19, нарахувати надбавки до зарплати у розмірі 300%. Постанову, яка регулює правила та умови нарахування надбавок для медпрацівників, уряд прийняв на позачерговому засіданні 24 квітня.

Загалом, ще в березні на надбавки розраховували чимало медпрацівників. Це не лише інфекціоністи, вірусологи, епідеміологи, сімейні лікарі, тощо. Це -  і екстрені медичні техніки, пульмонологи, патологоанатоми, лікарі-лаборанти, анестезіологи, радіологи, бактеріологи, рентгенологи, терапевти, педіатри, медсестри, молодші медичні працівники, медичні реєстратори, сестри-господині, водії та лікарі інших спеціальностей, які займаються лікуванням хворих на COVID-19.

Відео дня

Чому увімкнули сирени?

Коли працівники швидкої допомоги Тернопільщини побачили, що не лише вони залишилися без обіцяної надбавки, а така ж проблема є і в інших містах, то долучилися до загальноукраїнської акції  1 травня та увімкнули сирени автомобілів, щоб сповістити людей про свою проблему.

Сама акція тривала кілька хвилин. Медпрацівники запевнили, що ніхто страйкувати не планував і не планує, адже від їх роботи залежить здоров’я а життя людей. Сирени увімкнули тоді, коли всі бригади були вільні, а викликів не було. Самі ж сирени лунали близько двох хвилин.

- Ця акція відбулась не лише у Тернополі, медики усієї країни мають таку ж проблему, - кажуть місцеві медпрацівники. - Цих 300% надбавки обіцяли тим, хто бореться з пандемією. Нам 30 квітня прийшли зарплати, але ніяких надбавок ми так і не отримали. Нам навіть нічого не пояснили, чому так сталося. Ми продовжуємо працювати, адже не виходити на роботу просто не маємо права, навіть морального.

Яка ситуація в місті та області?

Тернопільські медики хоч ще не отримали обіцяних 300% до зарплати від уряду, але їм виплатили премії з міського бюджету. Загалом 303 працівники медичних установ Тернополя отримали премію по 10 тисяч гривень. Зокрема, премії дали працівникам комунальної лікарні швидкої допомоги, міської лікарні №2 та №3, дитячої лікарні та частково - Центру первинної медико-санітарної допомоги. Коштів з державного бюджету в місто не надходило.

У міській раді також пояснюють ситуацію з працівниками Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Вони є обласною структурою. Всім працівникам швидкої допомоги за рахунок міста зробили експрес-тести. 

- Загалом за кошти бюджету Тернополя у міських лікувальних установах Тернополя були виплачені премії лікарям, медичним сестрам, лікарям-консультантам, працівникам лабораторії, лікарям та медичним сестрам загальної практики сімейної медицини, які задіяні до боротьби з COVID-19, - коментують у прес-службі  міської ради. 

У Тернопільській обласній державній адміністрації ситуацію з надбавками для медиків коментують неохоче, однак запевняють, що всі медпрацівники, які повинні отримати надбавки - їх отримають. Однак точної дати ніхто не називає. 

Не знають, коли лікарі отримають обіцяні надбавки і в самих медичних закладах. Керівники установ розраховують, що доплати нарахують ще на початку травня. Однак і не всі медичні заклади отримають кошти. Надбавки матимуть лише ті медичні заклади, які є опорними і безпосередньо займаються лікуванням хворих на COVID-19. 

Однак навіть в опорних закладах не всі отримають доплати. Її матимуть лише ті, хто безпосередньо контактує з хворими, а не просто працює в закладі.

То де гроші - на місцях, чи все-таки в Києві?  Журналісти “20 хвилин” продовжують стежити за ситуацією. 

“Винні органи місцевого самоврядування”, - МОЗ

Після того, як лікарі отримали зарплати без обіцяних надбавок, у Міністерство охорони здоров’я масово звертаються медпрацівники. Там на звернення відреагували. Глава МОЗ Максим Степанов під час брифінгу запевнив, що уряд перерахував усі кошти у регіони, а затримки виникають на місцях.

- Зараз ми отримуємо сигнали, що ці виплати не були здійснені в повному обсязі з вини або органів місцевої влади, або керівників лікарень, - каже Максим Степанов. - Почали маніпулювати щодо виплати, прораховувати якісь там погодинно або ще якось. Це недопустимі речі. Наголошую, що всі без винятку виплати повинні здійснюватися в повному обсязі.

Степанов повідомив, що голови обласних державних адміністрацій мають прозвітувати по кожному медичному закладі, які суми отримують лікарі.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль також заявив що лікарі отримають обіцяні надбавки.

-  Медики знаходяться на передовій, так само як бійці Збройний сил України, які захищають на передовій незалежність і цілісність нашої держави, - заявив Денис Шмигаль. -  Прийняли рішення про 300% доплати тим лікарям, які борються з коронавірусом. За березень уряд передав у регіони 915 мільйонів гривень. За квітень ми пропрацювали з Національною службою здоров’я України усі гроші, які мають бути виплачені медикам у вигляді 300% доплати до зарплати, не погодинно, не якимись окремими порціями, а конкретно 300% доплати. Усі ці гроші також передані на місця через структури і через пакети медичних послуг Національної служби здоров’я України.

Прем’єр заявив, що грошей для доплати медикам вистачає. Для цього внесли зміни до бюджету.

- Ми прийняли зміни до бюджету України, створили фонд на боротьбу з коронавірусом у розмірі 65 мільярдів гривень, - каже Денис Шмигаль. - Основна сума і мета цього фонду – це підтримка нашої медичної системи і зокрема медиків, які знаходяться на передовій боротьби з коронавірусом. Тому це питання знаходиться особисто на контролі у міністра охорони здоров’я Степанова. Він займається цим. Ми кожного дня тримаємо зв'язок з регіонами і запитуємо, як розвиваються події, чи виплачується медика ця зарплата. Дійсно, є ситуації, де в окремих областях, наприклад, медикам екстреної медицини не нарахували. Тобто це питання, яке треба дотиснути на обласних і регіональних рівнях.

Коментарі:

“Премію дають не всім”

Ростислав Левчук, головний лікар КНП «Тернопільська комунальна міська лікарня №2»:

- Наш заклад не є опорним по лікуванню COVID-19. Тому наші лікарі не отримують надбавки у розмірі 300% до заробітної плати. Однак з нашого закладу 8 медиків працюють на блокпостах на виїздах з міста. Вони отримали премію - по 10 000 гривень від міської ради. Але ці воьмеро лікарів також не отримають надбавку - 300%, оскільки вони безпосередньо не беруть участь у лікуванні хворих на COVID-19.

 

“Лише тим, хто працює з хворими”

Михайло Джус, директор «Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф»:

- За березень наші працівники отримали доплати. За квітень надбавки також мають бути. Наразі ми уточнюємо всі списки працівників, які отримають додатково гроші. За квітень доплати залежатимуть від окладу з надбавками. Тому працівники мали б у квітні отримати більшу надбавку, ніж у березні. Однак це стосується не усіх медичних працівників, а лише тих, хто працював з пацієнтами, у яких підтверджено COVID-19. Тобто, якщо медики і водій їхали на виклик до людини з підозрою на коронавірус, але діагноз не підтвердився, то за це надбавки не буде. Грошей в області на ці доплати ще немає. Ми спершу маємо надати всю інформацію по кількості працівників, і потім з Києва з державного бюджету нас профінансують.

 

“Має бути чітка інструкція”

Андрій Артимович, головний лікар КНП «Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня»:

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Собко Василь

    Вчора на сторінці міського мера тернопільська медсестра Тетяна Казімирович висловила свою образу під текстом С.Надала "303 МЕДИКИ, ЯКІ ПРАЦЮЮТЬ З ХВОРИМИ НА КОРОНАВІРУС, ОТРИМАЛИ ДОПЛАТИ 10 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ ЗА КОШТИ МІСЬКОГО БЮДЖЕТУ", що вона, як і де-які інші мед.працівники "навіть по мінімуму незаслужили доплати": "Я працювала в той час коли інші лежали на дивані і замовляли продукти в дім. Я небачила своїх дітей місяць бо просто боялась за них. І кожен день знаходилась в зоні ризику. Я не вимагаю премію ,а просто хочу щоб влада чи то міста, чи держави врешті решт достойно оцінила роботу медиків які постоянно ризикують своїм здоровям".
    Голова Надал відповів на це: "Абсолютно погоджуюсь, що має бути доплата. Та, силами бюджету міста ми змогли зробити доплату медикам, що боряться з covid-19".
    Після того, як я висловив свій коментар з такої ситуації, С.Надал видалив його, а мене на своїй сторінці боягузливо і підло заблокував. Тому повторю свої слова тут, ти більше що вони стосуються медиків. Ось він:
    << Не треба розраховувати на довірливих тернополян (хоча таких – маса, але не всі). “Абсолютно погоджуюсь, що має бути доплата.” --- а якщо погоджуєтеся, то це було обов’язково і конче необхідно? Придбати катер для екобезпеки на ставі (650 тис.), gps трекери з понижаючими стабілізаторами і замінити обшивку на теплоході (781 тис.) і т.д.?
    Звичайно, при таких витратах місцевого самоврядування у час епідемії людям, які були в зоні ризику і ризикували своїм здоров’ям, навіть по мінімуму не буде доплати. Хоча це гроші, у т.ч. числі і їх, як платників податків. Зате для самореклами  звернутися до уряду і депутатів за 5 тисячами грн, на що останні при таких розмірах вищеназваних розходів очікувано показали дулю. А катера особливо не вистачає медикам і тим, хто втратив роботу через карантин. Покататися.>>
    https://ternopilcity.gov.ua/vikonavchiy-komitet/rishennya-vikonavchogo-komitetu-2019/38715.html?fbclid=IwAR2BuCrAICNo2rZ9FKuXlfZo-Q-oSwBhuHoI6sZtPKEActxg2CMtdJVuiIU

  • Хтоссь

    Всі питання - до президента. Це серйозна ситуація.
  • Аня Гарасим

    Обіцянка цяцянка а дурному радість
  • Христина Зубенко

    Зато собі, мабуть, самі чиновники непогані премії виписали, за "подолання епідемії", бонусів якихось "за шкідливість"...

    Собко Василь reply Христина Зубенко

    Вчора на сторінці міського мера тернопільська медсестра Тетяна Казімирович висловила свою образу під текстом С.Надала "303 МЕДИКИ, ЯКІ ПРАЦЮЮТЬ З ХВОРИМИ НА КОРОНАВІРУС, ОТРИМАЛИ ДОПЛАТИ 10 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ ЗА КОШТИ МІСЬКОГО БЮДЖЕТУ", що вона, як і де-які інші мед.працівники "навіть по мінімуму незаслужили доплати": "Я працювала в той час коли інші лежали на дивані і замовляли продукти в дім. Я небачила своїх дітей місяць бо просто боялась за них. І кожен день знаходилась в зоні ризику. Я не вимагаю премію ,а просто хочу щоб влада чи то міста, чи держави врешті решт достойно оцінила роботу медиків які постоянно ризикують своїм здоровям".
    Голова Надал відповів на це: "Абсолютно погоджуюсь, що має бути доплата. Та, силами бюджету міста ми змогли зробити доплату медикам, що боряться з covid-19".
    Після того, як я висловив свій коментар з такої ситуації, С.Надал видалив його, а мене на своїй сторінці боягузливо і підло заблокував. Тому повторю свої слова тут, ти більше що вони стосуються медиків. Ось він:
    << Не треба розраховувати на довірливих тернополян (хоча таких – маса, але не всі). “Абсолютно погоджуюсь, що має бути доплата.” --- а якщо погоджуєтеся, то це було обов’язково і конче необхідно? Придбати катер для екобезпеки на ставі (650 тис.), gps трекери з понижаючими стабілізаторами і замінити обшивку на теплоході (781 тис.) і т.д.?
    Звичайно, при таких витратах місцевого самоврядування у час епідемії людям, які були в зоні ризику і ризикували своїм здоров’ям, навіть по мінімуму не буде доплати. Хоча це гроші, у т.ч. числі і їх, як платників податків. Зате для самореклами  звернутися до уряду і депутатів за 5 тисячами грн, на що останні при таких розмірах вищеназваних розходів очікувано показали дулю. А катера особливо не вистачає медикам і тим, хто втратив роботу через карантин. Покататися.>>
    https://ternopilcity.gov.ua/vikonavchiy-komitet/rishennya-vikonavchogo-komitetu-2019/38715.html?fbclid=IwAR2BuCrAICNo2rZ9FKuXlfZo-Q-oSwBhuHoI6sZtPKEActxg2CMtdJVuiIU

    Олександр Басюк reply Христина Зубенко

    Олександр Ковальчук  це ви по Г+Г таке почули?
    Чи він щнов відосік зняв?
    Він вже настільки запездівся, що його розпискою можна підтертися...

    Олександр Ковальчук reply Христина Зубенко

    Та наче вже не можуть. Хіба з квітня не присікли ці «бонуси»? Зеленський звітував кілька тижнів тому, що ніяких захмарних зарплат ні "за шкідливість", ні "за гарні очі" бути не може...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up