Партнер рубрики Події

Обізнані — значить озброєні: як готується влада Тернополя і області до можливого вторгнення агресора

Обізнані — значить озброєні: як готується влада Тернополя і області до можливого вторгнення агресора
Фото: з офіційної сторінки Тернопільського обласного ТЦК СП
  • Ніхто, окрім агресора (а може, навіть і він сам) не знає: бути війні чи ні.
  • Але люди мають бути підготовлені, аби знати, як діяти в надзвичайних ситуаціях. 
  • Чим займається місцева влада, як готує краян, ми запитали у них.

Американські та українські розвідники, провідні світові ЗМІ і політики продовжують обговорювати неоднозначність ситуації навколо України. 

Тим часом Мінкультури та інформаційної політики України розробило інформаційну брошуру для населення. Називається вона: «У разі надзвичайної ситуації або війни».

Як треба діяти тернополянам? Ознайомитись із брошурою можна за посиланням тут. 

Відео дня

У брошурі зібрали головні поради, що робити під час введення надзвичайної ситуації у країні, як підготувати «тривожну валізу», аптечку та інше. 

Ні, ніхто не сіє паніку серед населення, а навпаки. Паніка починається тоді, коли люди не знають, що робити. 

Як міська влада та дотичні до оборонної роботи і захисту цивільного населення служби готуються самі та готують мешканців Тернопільщини? Читайте далі. 

Чи готова тероборона області?

Нагадаємо, що з 1 січня 2022 року відповідно до Закону України «Про основи національного спротиву» в державі розгортаються сили тероборони.

На Тернопільщині діє 105 окрема бригада тероборони.

До територіальної оборони входять: військова, цивільна та військово-цивільна складові.

Військова складова включає органи військового управління, військові частини Сил територіальної оборони Збройних Сил України, інші сили і засоби сил безпеки та сил оборони, які залучаються до виконання завдань територіальної оборони.

Цивільна складова включає державні органи, органи місцевого самоврядування, які залучаються до територіальної оборони.

Військово-цивільна складова включає штаби зон (районів) територіальної оборони та добровольчі формування територіальних громад, які залучаються до територіальної оборони.

Журналістка «20 хвилин» поспілкувалася із виконувачем обов’язків командира 105-ї бригади територіальної оборони Тернопільської області Євгеном Фоменком. 

Цікаво, наскільки укомплектовані сили тероборони області? Це запитання, звісно, ледве не під грифом секретності, інформація з обмеженим доступом — не для ворога. Але запитів наших краян на цю тему дедалі більше: Хто і як  захистить нас від ворога?

— До комплектації терборони встановили певні терміни. Зараз йде процес комплектування тероборони області повним ходом, — каже в.о.командира тероборони.

Як передає armyinform до 15 лютого 2022 року планується завершити формування підрозділів Сил територіальної оборони.

Хто ж і де має проводити інформаційно-роз'яснювальну роботу серед цивільного населення щодо дій у надзвичайній ситуації чи на випадок війни? 

— Територіальна оборона, органи місцевого самоврядування, територіальні центри комплектування та соціальної підтримки. Це регулярні виступи на суспільному телебаченні, радіо, — каже пан Фоменко. — Там виступаю я, обласний військовий комісар, офіцери, сержанти тероборони та інші.  

Як діяти людям у критичній ситуації?

— Залежно від ситуації. У першу чергу, звичайно, не панікувати. А все решта залежить від ситуації, яка склалася. Бо тероборона — це комплекс заходів широкого змісту. Критична ситуація може бути не тільки воєнного характеру, а й надзвичайна ситуація. Цим завідує також тероборона — боротьба із наслідками надзвичайної ситуації, — пояснює в.о.командира 105-ї бригади тероборони області. 

Хто може вступити до лав тероборони

Вимоги до бійців тероборони невисокі. Військовий досвід або стать значення не мають. Обмеження за віком – від 18 до 60 років. Заняття – у вільний від роботи час. Також на службу в підрозділи ТрО запрошуються офіцери запасу, які мають досвід військової служби, а також військовозобов’язані та резервісти без досвіду військової служби, які матимуть змогу зайняти старшинські, сержантські та солдатські посади.

Для підписання контракту на проходження дійсної військової служби в підрозділі територіальної оборони слід звертатися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання. 

Як готуються громадські організації

У соцмережах місцеві громадські організації починають публікувати пости про свою підготовку на випадок найгіршого.

Так, ГО «Res_Publica. Брати по Зброї» Тернопільська область тиждень тому у Фейсбуці написали наступне: «Провели сьогодні збори з керівним складом Братів по Зброї в Тернопільській області. Почався новий рік, а разом з ним і нові виклики. При плануванні діяльності організації на наступний рік, особливу увагу звичайно було приділено викликам від східних сусідів, та обговоренню можливого розвитку подій.  Спланували як саме діяти у випадку, якщо Московія все ж таки наважиться на повномасштабну війну.  Також одним з основних питань було патріотичне виховання дітей та молоді в умовах,як відкритої агресії, так і медійної війни з Московитами...»

Журналістка «20 хвилин» зв'язалася із головою ГО «Воїнів АТО/ООС» Тернопільського району», офіцером резерву Тернопільського батальйону тероборони Юрієм Симчишиним. 

— Замість того, щоб проводити смолоскипні марші, співати пісню «Батько наш Бандера, Україна мати», справжні патріоти зобов'язані відвідати військовий комісаріат, стати на військовий облік і почати щось дійсно робити, — каже пан Симчишин.

Військовий каже, що орієнтовно 30% учасників бойових дій в області готові прийти у військовий комісаріат і захищати Україну. Всім решту чоловік радить підписати контракти резервістів у батальйонах тероборони.

— Не всі одразу можуть піти воювати. Війна — це завжди затратна річ. Є люди першої, другої і третьої черги. Потрібно це розуміти. Якщо брати Тернопільську область, лише 2% мешканців підуть захищати Україну зі зброєю в руках. Усі решту мають виконувати свою роботу, тим самим приносити державі свою користь, — розповідає Юрій Симчишин. 

А ті, хто, за його словами записався у «патріоти», мають показати любов до держави і народу не словом, а ділом. 

Юрій Симчишин продовжує: батальйони тероборони — це військово-цивільне співробітництво. 

— Рух опору — це також про інформування мирного населення. Має проводитись якась  просвітницька діяльність. На жаль, органи державної влади привикли робити все для галочки. Якщо й проводять якісь заходи, то лише для неї, — констатує голова ГО «Воїнів АТО/ООС».

Насправді ж ніякої роботи із цивільним населенням не ведеться. Якщо станеться те «щось» люди будуть дуже розгублені і не знатимуть, що робити, каже військовий.

— Найперше, що не треба робити — це боятися і панікувати. Необхідно думати про свої сім'ї. Кожна людина повинна знати, як зібрати «тривожний чемоданчик», тримати документи біля себе і надіятись на Всевишнього, — радить Юрій Симчишин.

Як готується  місцева влада

Журналісти «20 хвилин» також намагалися довідатись в міській раді і департаменті з питань оборонної роботи, цивільного захисту населення та взаємодії з правоохоронними органами Тернопільської обласної держадміністрації, як вони планують доводити до відома населення елементарні заходи на випадок надзвичайного чи воєнного стану. 

Так, у пресслужбі міської ради сказали надіслати офіційний запит, бо питань, мовляв, багато. Тому адрес із готовими до прийняття людей спорудами, бомбосховищами оперативно нам не вдалося довідатися. Цікаво, коли ж востаннє їх оглядали на готовність? Щойно отримаємо відповідь на запит, одразу опублікуємо. А поки нам залишається лише гадати про готовність бомбосховищ міста...і чи взагалі такі існують для простого люду?

А поки що радимо переглянути такий перелік захисних споруд цивільного захисту м.Тернополя.

У департаменті цивільного захисту населення, 20 січня, якраз відбувалася нарада. З якого питання — не зрозуміло. Ніхто так і не прокоментував стан підготовки цивільного населення на випадок критичної ситуації, хоча журналістка залишила свій номер мобільного телефону.

Ми готові поінформувати населення усією достовірною інформацією від органів місцевого самоврядування з перших вуст. Надіємось на співпрацю, адже наші питання стосуються найголовнішого — життя, здоров'я та безпеки кожного з нас. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Natalia Ignashevic

    Як пес немає що робити то яйця лиже
  • Nata Koko

    Тернопіль не готовий до нападу ворога. А святкувати, пити, гуляти, встановлювати рекорди це ми вміємо. Не смішить людей. Будьте здорові! Щасливого 2022 року!

keyboard_arrow_up