Партнер рубрики Події

Обшуки в облраді: депутата підозрюють в отриманні хабаря, журналістів на місце події не впускають

Обшуки в облраді: депутата підозрюють в отриманні хабаря, журналістів на місце події не впускають

Власні джерела редакції «20 хвилин» повідомили, що у Тернопільській обласній раді проводять обшуки. За нашою інформацією, у отриманні хабаря підозрюють депутата обласної ради, голову бюжетної комісії. 

О 14.08 20 березня журналістам «20 хвилин» повідомили, що працівники спецслужб заїхали до Тернопільської обласної ради та проводять там обшуки. Попередньо журналістам назвали ім’я, прізвище та посаду особи, яку підозрюють у отриманні хабаря. 

Аби дізнатися більше, журналісти «20 хвилин» побували у Тернопільській обласній раді. Ми намагалися потрапити на поверх, де, ймовірно, проводили обшуки. Натомість охорона категорична заборонила прохід журналістам та викликала до нас речника облради Романа Яворського.

Під час спілкування з журналістами «20 хвилин» пан Яворський наголосив, що не володіє інформацією про обшуки. Тож об’єктивно коментувати дану ситуацію не може.

Відео дня

— Я не можу вам підтвердити чи спростувати інформацію про обшуки в обласній раді. Станом на 14.31, 20 березня мені нічого не відомо. Можливо, є працівники поліції, спецслужби, але їм не заборонено перебувати в нашій будівлі, — каже пан Яворський. — Якщо дійсно проводять обшуки, то чекайте офіційну інформацію від спецслужб.

Орієнтовно за годину колеги із «Суспільного» повідомили, що обшуки були в бухгалтерії та інших кабінетах, перевіряли документи. А посилаються вони у своєму матеріалі на того ж самого речника Романа Яворського.

— Я вже бачив, що дали на сайтах інші журналісти. Але запевняю, що нічого не знаю, на жодне питання у стверджувальній формі не відповідав. Я рекомендував звернутися в інші відділи, але не казав, де саме і що могли перевіряти. Не казав – бо не знаю от і все, — додав речник.

Спіймали на хабарі

За інформацією Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, в обласній раді викрили депутата, а саме голову бюджетного комітету, на проханні та одержанні неправомірної вигоди від військовослужбовця ЗСУ.

— У межах досудового розслідування встановили, що у січні поточного року посадовець запропонував військовослужбовцю посприяти у виділенні матеріальної допомоги для лікування. Натомість військовослужбовець після одержання матеріальної допомоги мав віддати депутату облради половину від отриманої суми. Депутата затримали одразу після одержання коштів, — повідомляє прокуратура.

За даними Служби безпеки України, правоохоронці поетапно задокументували злочинну діяльність депутата та затримали його «на гарячому» під час отримання ним нової суми хабаря.

Попередня правова кваліфікація дій особи – частина третя статті 368 КК України «Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою».

Діяння, передбачене частинами першою, другою або третьою цієї статті, предметом якого була неправомірна вигода в особливо великому розмірі, карається позбавленням волі на строк від восьми до дванадцяти років. Також позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

— Наразі спецслужби вирішують питання щодо повідомлення йому про підозру та обрання запобіжного заходу. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмиснику загрожує до 10 років тюрми, — повідомляють в СБУ.

УВАГА! Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Що відомо про голову бюджетного комітету

З офіційного сайту Тернопільської обласної ради журналістам «20 хвилин» стало відомо, що головою постійної комісії з питань бюджету є Олег Олексійович Щиголь. Він родом з Бучаччини та має вищу медичну освіту, безпартійний.

До грудня 2020 року він очолював Бучацьку міську лікарню, пишуть в «Опендатабот». У 2021 році від імені Президента отримав державну нагороду «Заслужений лікар України».

З порталу YouControl ми дізналися, що Олег Щиголь є головою Тернопільської обласної організації політичної партії «Довіра».

Журналісти «20 хвилин» неодноразово намагалися зв’язатися з паном Олегом. Натомість автовідповідач повідомляє, що абонент поза зоною або відхилив виклик. Також ми звернулися до нього в телеграмі. Як тільки вдасться отримати офіційний коментар – повідомимо.

Ми звернулися за коментарями до спецслужб. Новина доповнюється.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Юрій Самуляк

    Однак і апетит в нього  50%!!!!
  • Wolodymir Gryvas

    Всі кричать нам  нетреба асфальту а то шо крутят фінансові схеми  на плакатах невидно.
  • Неля Собко

    Коли ж ті скоти схаменуться, гинуть золоті голови, золоті серця, золоті руки нашої нації, а такі підори тільки позорять нас і тягнуть на дно!!!!
  • Ліля Покиданець

    Та  перекиньте  її  догори  ногами  та  потрясіть

keyboard_arrow_up