Партнер рубрики Події

Очікування VS реальність: тернополяни скаржаться, що голосували не за той проєкт громадського бюджету

Очікування VS реальність: тернополяни скаржаться, що голосували не за той проєкт громадського бюджету
  • За проєкт створення сучасного спортивного майданчика на території ТНВК №15 у 2020-му році проголосували понад півтора тисячі тернополян. Вартість проєкту — майже 1,5 млн грн. Проєкт втілили.
  • Проте результатом батьки школярів ТНВК №15 незадоволені. Кажуть: те, що вийшло, не збігається з тим, що їм обіцяли і таких грошей не вартує.
  • Ми розбирались, скільки коштів насправді витратили на проєкт і чому не доробили.

Проєкт створення сучасного спортивного майданчика на території ТНВК №15 тернополяни зареєстрували 28 вересня 2020-го року. Вартість, вказана в проєкті  —1450000 гривень, термін реалізації — 2021 рік.

— Проєкт передбачає створення сучасного багатофункціонального спортмайданчика, який би відповідав вимогам безпеки задля належного використання для потреб дитячо-юнацького спорту та пропаганди здорового способу життя. Облаштування і розміщення сучасного багатофункціонального спортивного майданчика з улаштуванням сучасного покриття та встановленням спортивних елементів на території ТНВК №15,  — йдеться в описі. Деталі можна переглянути тут.

На платформі розмістили також графіку того, як мала виглядати територія.

Відео дня

«Отримали не те, за що голосували»

Уже наприкінці літа новий майданчик урочисто відкрили. 

А міський голова Сергій Надал прозвітував про це на власній сторінці у Facebook.

Але батьки учнів школи-ліцею №15 роботами не задоволені і переконують: майданчик не відповідає проєкту.

— Про шо ви пишете, шо тут реалізовано? Ви взагалі бачили план проекту? На штучному покритті, лежить скло, шкурки, там вигулюють собак, які там же ходять в туалет. Кругом поле немає навіть якоїсь доріжки. Просто залишили купками пісок, — пише у коментарях тернополянка Віта Костів. 

Із такими ж претензіями в редакцію звернулась тернополянка Оксана. Жінка каже, що голосували за проєкт, вартістю 1,5 млн грн, а результат  виглядає дешевше у кілька разів. 

 — Подивіться на проєкт та на результат. Ми думали, що там буде два стадіони і зроблені неабияк, — каже жінка. — Усе, що там зробили —  це постелили газон, поставили ворота для футболу та баскетболу. Довкола немає жодних доріжок, там просто пісок. Крім того, жодних обіцяних трибун, жодного обгородження. 

На території, за словами жінки, місцеві часто вигулюють собак, і за ними, звісно, не прибирають. 

— Ми просили пояснити, чому огорожі немає. Нам відповіли, що стадіон є громадським місцем, і ніхто не може заборонити туди доступ людей. Погоджуюсь, але зважаючи на культуру наших людей, це теж питання. Там розкидані недопалки, шприци. Назвати це сучасним майданчиком важко, — каже пані Оксана. 

Використали ще не усі гроші

Аби дізнатись справжню вартість робіт на майданчику, ми надіслали інформаційний запит на ім'я міського голови Сергія Надала. У запиті просили надати конкретну вартість кожного з етапів роботи. 

Але відповідь була небагатослівною. 

— На ваш запит від 11.10.2021 повідомляємо, що проєкт N 63 «Живемо спортивно» із громадського бюджету за 2020 рік реалізовувався у 2021 році. На території ТНВК N15 облаштовано спортивний майданчик за кошти громадського бюджету. Згідно з даними управління освіти і науки ТМР,
інформуємо, що на ремонт майданчика було виділено 1 450 000,00 грн. Витрачено коштів – 1 324 282,97 грн. До кінця календарного року планується використати решту коштів на облаштування огорожі,  — йдеться у відповіді. 

У єдиній системі публічних закупівель знаходимо інформацію про тендер на виконання облаштування майданчика. 

Тут можна переглянути увесь кошторис робіт. У тендері вказано, що роботи виконує компанія ТОВ «БК ТБС». У переліку виконаних робіт: підготовчі роботи, влаштування основи, влаштування штучного покриття, монтаж спортивного обладнання, улаштування ФЕМ та благоустрій території. 

Коштів на увесь проєкт забракло

За коментарем ми звернулись до керівниці ТНВК №15 Тетяни Солтис. Жінка підтвердила, що шанс на облаштування огорожі ще є. Кошти мовляв мають бути виділені сесією Тернопільської міської ради 29 жовтня. Згодом майданчик буде зачинятись о 22.00 та відчинятись о 06.00 ранку, запевняє вона.

— Я поясню, чому така ситуація. Той проєкт, який ми малювали, і той, який вліз в кошти — це інші цифри. Кошторисник та людина, яка відповідала за будівництво цього майданчика, сказала, що за такі гроші можна облаштувати лише таку територію і не більше, — коментує директорка. — Частину території, яка залишилась за межами майданчика, ми плануємо облаштувати тренажерами та спортивним приладдям, яке буде призначити і для дорослих.

Переглянути пову вартість робіт можна за посиланням тут.  

Чи приймуть рішення депутати міської ради про виділення додаткових коштів на облаштування огорожі, ми повідомимо згодом. 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Читач16

    Дякую що підняли це питання.
  • Vasil Chizhov

    Та вони вже задовбали своїми гром.бюджетами.  Просто кожній школі по 2 лями  дайте щороку а дирекція хай відчитається і перед батьками та активістами теж
  • Наталия Крупий

    Мусіли щось вкрасти!!!
  • Марія Якимів

    Навіть не дивно, а для чого виграють міські установи, щоб зробити серйозні відкати. Молодці батьки, що піднімають ці питання, бо наші кошти маємо контролювати, а влада має звітувати.

keyboard_arrow_up