Партнер рубрики Події

"Одна медсестра на відділення, пацієнти задихаються": у соцмережі скандал навколо Лановецької лікарні

"Одна медсестра на відділення, пацієнти задихаються":  у соцмережі скандал навколо Лановецької лікарні
  • Головна лікарка Лановецького районного центру первинної медико-санітарної допомоги сама захворіла на COVID та у соцмережах написала допис про жахливий стан інфекційного відділення, де лікувалась.
  • Яка ситуація в лікарні насправді та чи достатньо місць, читайте у матеріалі.

Свій допис у соцмережі Людмила Рудніцька опублікувала після того, як перехворіла на ковід та потрапила у лікарню. 

- Чому за стільки часу так і не створено нормальні умови в інфекційному відділі: палата реанімаційна не відповідає жодним вимогам, не має функціонального ліжка, під плечі підкладають дитячі матраци, що хворому тільки добавляє муки. Коли закінчується кисень, проходить 15 - 20 хвилин, хворий задихається. За стільки часу жодного разу не підключався новий апарат. Чому стільки часу не створено нормальну реанімаційну палату в стаціонарі? - написала жінка.

Також жінка пише, що у стаціонарі на все відділення - одна медсестра та одна санітарка, яка і прибирає, і розносить їжу хворим. 

Відео дня

До слова, авторка допису сама понад 20 років працювала заступником головного лікаря цієї лікарні. Після реформи очолила центр медико-санітарної допомоги у Ланівцях. 

"Проблеми з подачею води та киснем"

Навколо питань функціонування лікарні вже неодноразово у соцмережах спалахували скандали. Місцеві кажуть, що у лікарні є проблеми також із подачею води у палати, і з розмежуванням потоків пацієнтів та інше. 

Цей пост опублікували у спільноті "Моя Лановеччина". 

А влада що?

В обласному управлінні охорони здоров'я кажуть, що уся відповідальність за місцеві лікарні - на місцевих органах влади, оскільки вони перебувають у їх підпорядкуванні. 

- Питання забезпечення медперсоналом та укомплектування вже вирішується, - каже т.в.о. начальника управління охорони здоров'я ОДА Лідія Чайківська. - Це питання органів місцевого самоврядування. Наразі більше не маю змоги спілкуватись. У мене селекторна нарада. 

Голова Лановецької райдержадміністрації Руслан Кушнір допис пані Рудніцької бачив і каже, що питання забезпечення лікарні постійно на його контролі та на контролі голови ОДА.

- Щодо точок кисню, то нещодавно це питання ми розглядали. У нас було 11 точок, є ще дитяче відділення, які мають кисневу систему, - каже пан Кушнір. - Зараз ми маємо збільшити їх до 20-ти. Ми перевірили усі точки - вони в нормальному стані. 

Також в РДА підтверджують, що вже вирішують питання збільшення кількості персоналу.

Передвиборчі чвари чи реальні проблеми?

- Стани лікарень чи не у всіх районах зараз на одному рівні. Щодо цих дописів, то ви маєте розуміти, що зараз час перед виборами і лікарня має приблизно 250 працівників, відповідно сім'ї і всі політичні групи на це все реагують, - каже Руслан Кушнір. 

Вже після виборів, через те, що Лановецький район, як територіальна одиниця, перестає існувати, лікарня переходить у власність об'єднаної територіальної громади. 

-  Це не питання сьогоднішнього дня, це питання 30-ти років керування лікарнею, - каже пан Кушнір. - Така ситуація кругом. У нас два або три бокси, оснащені бойлерами, ми закупили ще 6 бойлерів і встановимо їх в кожному боксі, щоб була гаряча вода. Пліткують, що немає води взагалі - це неправда. Ці плітки вже виходять за усі межі.

Відділення планували закрити

Головний лікар Лановецької центральної районної лікарні Омелян Гулько каже, що ще кілька років тому відділення взагалі планували закрити. Тому і оптимізували кількість персоналу. 

- Мені неодноразово рекомендували закрити це відділення, Міністерство цього вимагало, - каже пан Гулько. - Я вистояв і зберіг відділення. Колись відділення було розраховане на 70 людей. У квітні на початку пандемії зробили розводку кисню для трьох палат, є також сім точок подачі кисню та три кисневих концетратори. Євроремонту немає, але умови нормальні. Ми замінили унітази в санвузлах, облаштували бокси. Зроблено немало. 

Зараз у лікарні є 30 ліжкомісць. І практично усі вони заповнені. На питання куди ж розміщатимуть інших пацієнтів, у разі коли їм теж необхідна буде госпіталізація, головний лікар каже, що вже у планах переформатування дитячого відділення.

"Лікарня усім забезпечена?"

Голова РДА переконує, що лікарня забезпечена засобами індивідуального захисту для персоналу мінімум  на 30 днів. Придбали також два нових апарати ШВЛ. Щоправда, у дописі йшлось про те, що жоден з них не вмикали. Головний лікар ці слова заперечує. Каже, що МОЗ наразі затвердило інші алгоритми лікування. Апарат вмикали в разі потреби. 

- Проблеми з киснем справді є, - каже пан Гулько. - Ми уклали договір з Львівським постачальником. Маємо 27 балонів, кисень підвозять постійно. Є проблема в тому, щоб його переключити. Якщо є серйозний пацієнт - на 4-5 годин вистачає одного балона. У разі коли кисень закінчується, працівники мають дзвонити до мого заступника та викликати його в будь-яку пору доби. 

Щодо забезпечення ліками, то кошти на них постійно виділяють з Держбюджету, проте питання є з поставками від лікарської фірми. І, за словами, головного лікаря, антибіотиків немає зараз у всій країні. 

А яка ситуація у вашій районній лікарні? Пишіть у коментарях. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Geno Shtokin

    20 років працювала і при ній все було як в нью йорку.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up