Партнер рубрики Події

Нема договорів, одні економлять, інші переплачують: скільки витрачають лікарні на боротьбу з коронавірусом

Нема договорів, одні економлять, інші переплачують: скільки витрачають лікарні на боротьбу з коронавірусом
  • Пандемія коронавірусу внесла свої корективи в процедури закупівель необхідних медикаментів, обладнання та засобів захисту лікувальними закладами. Від початку пандемії процедуру закупівель для лікарень спростили. Тендер проводити тепер не потрібно.
  • Яке фінансування отримують лікувальні заклади області на боротьбу з коронавірусом та скільки переплачують за одні і ті ж засоби захисту, читайте у матеріалі.

Своє дослідження провела громадська організація «Філософія Серця» у рамках проєкту «РозCORONовані закупівлі». Фахівці проаналізували закупівлі лікувальних закладів, пов’язаних з боротьбою з коронавірусом у трьох областях – Тернопільській, Вінницькій та Хмельницькій.

- Ми спробували проаналізувати закупівлі і максимально просто пояснити для громадськості, що та на які кошти закуповують медзаклади, - каже експертка проєкту «РозCORONOвані закупівлі: Вінниця, Тернопіль, Хмельницький» Юлія Грига. - Ми опрацювали закупівлі медичних закладів від початку березня до липня закупівлі всіх опорних лікарень. За період моніторингу ми відстежили 1018 закупівель майже на 83 млн. гривень у Тернопільській області.

Як тепер проходить процедура закупівлі

- Ми планували розповісти про результати нашого моніторингу ще на початку жовтня, однак вирішили дочекатися закінчення виборів, щоб ці результати не сприймалися як агітація чи антиагітація, - розповідає експертка проєкту «РозCORONOвані закупівлі: Вінниця, Тернопіль, Хмельницький» Ольга Мазаєва. - Коли у нас почалася проблема з коронавірусом, було зрозуміло, що лікарні не забезпечені для цього, або забезпечені погано. Усі закупівлі проводяться за процедурою відкритих торгів, організовують тендери. Однак тендер – це дуже тривала процедура і всі зрозуміли, що лікарні неможливо буде забезпечити всім необхідним, якщо для кожної закупівлі проводити тендер. Тому Кабмін визначив певний перелік препаратів, інструментів, засобів захисту та обладнання, які можна закупити за спрощеною процедурою.

Відео дня

Ця процедура була направлена на те, щоб лікувальні заклади могли якомога швидше забезпечити медиків засобами захисту, ліками та обладнанням. З постачальниками укладались прямі договори. Однак з цим з'явилось чимало проблем.

Скільки отримали лікувальні заклади

Медичні заклади отримували фінансування на боротьбу з коронавірусом з різних джерел. У першу чергу, лікарні фінансує Національна служба здоров'я України.

- Ми отримували інформацію про фінансування лікарень, - каже Ольга Мазаєва. - Левову частку фінансування покладено на НСЗУ. За березень – липень 63 медичні установи в області отримали 141 млн гривень на лікування пацієнтів з коронавірусом. Ці 63 установи не всі займались лікуванням хворих. Значна частина цих закладів мала мобільні бригади, які відбирали біоматеріал на дослідження в лабораторіях.

Зі 141 млн. гривень 22,2 млн НСЗУ виділила на екстрену медичну допомогу, на стаціонарне лікування – 111,3 млн. Мобільні бригади отримали близько 5 млн гривень. Ще 2,3 млн отримали окремі лікувальні заклади на пацієнтів у квітні.

Окрім того, медичні заклади отримували кошти від місцевих, обласних та державного бюджету. Чималу роль зіграли і благодійники. За період з 15 березня по липень 2020 включно заклади в області отримали загалом 21,9 млн гривень від благодійників. Це без урахування того, що благодійники допомагали не лише фінансово, а і закупляли медикам засоби захисту, антисептики, необхідне обладнання, апарати ШВЛ тощо.

За той же проміжок часу медичні заклади отримали з держбюджету лише 1,87 млн гривень. Область виділила трохи більше 3 млн. З місцевих бюджетів лікарні отримали близько 35 млн гривень.

Які порушення виявляли?

Однак спрощена процедура закупівель стала причиною різних порушень.

- Ми виявляли чимало порушень, які стосуються відсутності договорів про закупівлю, додатків до договорів, відсутня інформація про бенефіціарних власників, - каже пані Ольга. - Є закуплення товарів поза переліком. Це також є грубим порушенням. Чи можна вважати це розтратою державних коштів – питання дискусійне.

Як розповіла Ольга Мазаєва – одна з найбільших проблем – це відсутність додатків до договорів, в яких вказано, що саме закупляє медичний заклад. Якщо таких додатків немає, або вони заповнені неправильно – важко відстежити, що саме та за яку ціну закупив лікувальний заклад.

Яка розбіжність в цінах?

Проведення закупівель за COVID-19-процедурою не вимагає проведення конкурентних процедур та не встановлює порогових цін. Тому різні лікувальні заклади області закупляли необхідні засоби захисту, обладнання та ліки за різними цінами. Вартість може відрізнятися в кілька разів.

Так, діапазон цін на респіратори FFP3 сягає від 36,3 грн до 150 грн. Респіратори FFP2 закупляли і за 22, і за 100 гривень. Одноразові медичні маски могли купувати і за 2, і за 14,5 грн.

Костюми біологічного захисту лікарні області купували від 130 до 517 гривень за штуку. Дезінфектори – від 52,8 до 370 гривень за літр.

Експерти також провели аналіз на вартість різних товарів, що купували в лікувальних закладах не лише Тернопільщина, а і Вінниччини та Хмельниччини. У таблиці наведені мінімальні та максимальні ціни на одні і ті ж засоби. Відсутність контролю та конкуренції спричинив таку різницю в цінах а важливі медичні засоби. Якщо за респіратор FFP3 у тернопільських лікарнях максимум платили 150 гривень, то у окремих лікарнях Вінниччини ціна могла сягати і 300 гривень.

Засоби індивідуального

захисту

Тернопільська

Вінницька

Хмельницька

Мінімальна ціна

Максимальна ціна

Мінімальна ціна

Максимальна ціна

Мінімальна ціна

Максимальна ціна

Респіратор FFP3

36,3 грн

150 грн

48 грн

300 грн

36,64 грн

120 грн

Респіратор FFP2

22 грн

100 грн

25 грн

150 грн

22 грн

70 грн

Маска одноразова

2 грн

14,5 грн

2,8 грн

12,8 грн

3,52 грн

8,5 грн

Рукавиці нітрилові

3,47 грн

9,5 грн

2 грн

12,8 грн

3,5 грн

26,36 грн

Засіб дезінфікуючий 1 л

52,8 грн

370 грн

112 грн

618 грн

188 грн

570 грн

Костюм біологічного захисту

130 грн

517 грн

80 грн

1200 грн

192 грн

495 грн

Швидкий тест

210 грн

350 грн

180 грн

320 грн

200 грн

434,5 грн

 

Як зауважують аналітики – часто лікувальні заклади не вказують в додатках, що саме було закуплено. Ціни на різні типи костюмів, антисептиків від різних виробників відрізняються, тому важко зрозуміти, чому можуть бути настільки великі розбіжності в цінах.

А як вважаєте ви – чи варто повернути процедуру тендерної закупівлі для засобів захисту та ліків?  Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Natalia Ristvey

    На початках по 20 грн.
  • Анонім

    А чому ж тоді не сидять ті хто тонами вивозив маски до Іспанії

    Igor Novak reply Анонім

    А хіба вони себе посадять ? Хто  продавав ,той займає високу посаду в керівництві.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up