Партнер рубрики Події

Одруження, посвята, ігри та музика: чим живе “Файне місто”

Одруження, посвята, ігри та музика: чим живе “Файне місто”

Фестиваль “Файне місто 2019” розпочався 25 липня і триватиме до 28 на тернопільському іподромі. За чотири дні тут збереться кілька тисяч фестивальників з різних куточків України та світу. Протягом чотирьох днів вони живуть на території вільних людей, де існують свої закони та правила. Де кожен може бути собою, знайти нових чи старих друзів та відпочити на всі сто. 

26 липня - другий день фесту. Як тут все влаштовано та що роблять вільні люди - у нашому репортажі. 

“Файне” - креативне та унікальне

Лідер рок-гурту Epolets Павло Варениця другий рік поспіль - креативний директор “Файного міста”. Співак розповідає, що з минулого року вони почали позиціонувати “файне”, як окреме велике вигадане місто в якому кожен може жити, як йому заманеться. 

- “Файне місто” - унікальний фестиваль в Україні, - розповідає співак. - Це єдиний фест, де стільки всього відбувається, окрім музичної програми. Це фестиваль зі своєю атмосферою, у гостей фесту навіть свої гасла є, як у футбольних команд. За музичною частиною він не надто відрізняється від інших відомих фестів. Але це єдиний такий захід, де є духовний наставник - Пастор, який пропагандує фестивальну віру. 

Відео дня

Взагалі, музикант разом із гуртом «Epolets» часто фестивалить. На «Файному» каже, порівняно із іншими популярними фестами, набагато більше любителів важкої музики, тому він з гуртом виступав із більш роковоми піснями фестивальної програми гурту. 

На фесті - свято щодня

На фестивалі є цілий календар свят “Файного міста”. 25 липня, у перший день фесту, всі жителі святкували День файної людини. 

У другий день фестивалю, 26 липня, тут відзначають День Незалежності. У цей день на фесті прийнято розігрувати своїх друзів. Кажуть, тоді наступний рік - буде вдалий. 

27 липня - День Конституції. У цей день потрібно миритись, вибачати та дозволити собі трохи розслабитись перед черговою бурею емоцій. 

І в останній день фесту - буде карнавал, 28 липня. Це головне свято міста. А для тих, хто створить найдивніший образ розіграють квиток на фестиваль наступного року. 

Особлива мода

Із різнокольоровим волосся, дредами, в тату та у найрізноманітніших костюмах, які тільки можна уявити - на фесті територія вільних людей, тому гості фестивалю виглядають дуже оригінально.

Єднання сердець на “Файному”

Одруження на фестивалі "Файне місто" - традиція, якій не зраджують. Вільні люди закріплюють свої стосунки у фестивальних паспортах та обіцяють любити один одного поки реальне життя не розлучить їх. 

Пастора звати Володимир. Він каже, що єдиною вимогою до подружжя є лише "справжній" поцілунок в кінці церемонії. Більше для пар обмежень немає.

- Сьогодні вже була перша партія молодих, - каже пастор. - Скільки людей я одружив минулого року взагалі не можу сказати. Дуже багато. Тут ставлять відмітки у паспорті “Громадянина Файного міста”.

Символом “Файного” пастор себе не називає. Каже, що символ фесту - це свобода, а він лише допомагає їй реалізуватись.

З місцевих традицій тут ще проводять сповідь та посвяту у “Файну людину”.  

Побут "Файного"

Облаштувались вільні люди у безкоштовному та платному наметових містечках. 

В безкоштовному відвідувачі можуть поселитися у власних наметах або ж взяти їх в оренду на території фестивалю. Всі додаткові послуги, окрім туалетів, на території безкоштовного наметового містечка платні. Розпалювати вогнище тут дозволено. Дрова та питну воду можна придбати за окрему платню в торгових точках.

 А до безкоштовних послуг та зручностей в платному наметовому входить: огорожа, охорона, душі, туалети, умивальники, дрова, питна вода та пункт підзарядки. 

Кожен житель платного наметового містечка отримає Файну Торбу, в якій можна буде знайти: ПЕТ Пляшку 0.5 л, з логотипом Файного Міста, в яку можна заливати все що завгодно, презерватив, дощовик, фестивальний стікер, фестивальний магнітик, серветки, купони “Happy Hour” із знижкою на пиво 50% в пабі “Кайфайнемо”, купони із 50% знижкою на гарячий душ, та ще багато різних штучок від фестивалю. 

Намет в оренду можна взяти і на території фестивалю. Оренда намета - 90 гривень за добу.

Фестивальники кажуть, що побут на фесті – простий. Головне мати із собою намет, карімат, казанок та чашку. Хоч, як розповідають, гості фесту, головне мати хороший настрій. А всі необхідні речі можна купити на території фестивалю або ж позичити у інших жителів наметового містечка. 

Готують їсти фестивальними в казанках на вогні. Беруть із собою макарони, пшеничну кашу та консерви. Багато хто харчується бутербродами та купують їжу на території фестивалю. 

Хлопці із Львова Іван та Данило приїхали на фестиваль маючи із собою лише казанок та макарони, а все інше їм позичили інші фестивальними. 

- Ми харчуємось атмосферою та емоціями, - жартома відповідають хлопці. 

Багато одягу із собою фестивальними не беруть. Головне – мати дощовик та кілька футболок, - кажуть жителі наметового містечка. Вільні люди розраховують, що дощу не буде. 

Як доїхати на “Файне”

Фестиваль “Файне Місто” відбувається на території тернопільського іподрому, який розташований лише в 7-ми кілометрах від Тернополя в напрямку Львова (траса H02). Добратися сюди можна власним транспортом, місцевим таксі або фестивальним автобусом за 20 гривень. 

Окремий фестивальний автобус курсує від залізничного вокзалу до фестивальної території. Транспорт очікує пасажирів на паркінгу залізничного вокзалу, і прямує до території фесту з інтервалом руху 30-40 хвилин. 

Також від зупинки “вул. Львівська” можна скористуватися послугами фестивальної маршрутки, яка довезе до головного фестивального входу.

Графік руху фестивальних автобусів цілодобовий: з 25 липня 6:00 по 29 липня: 15:00.

Купити квитки на третій та четвертий день фесту можна біля центрального входу на територію у касі.  На один день ціна - 890 грн, на два - 1170.

Програму фесту дивіться тут. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Наталя Завадович

    Куди котиться цей світ цінності які плекали наші предки зійшли на нівець.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up