Партнер рубрики Події

Одружився чи розлучився — ваші дані передадуть в ТЦК?

Одружився чи розлучився — ваші дані передадуть в ТЦК?

«20 хвилин» отримали коментарі юристів та поцікавитись у РАЦСі, які саме дані і кому передають.

«Планую одружитись, але почув, що всі дані із РАЦСу передають військкоматам», — написав до редакції тернополянин Владислав К. (чоловік просив не повідомляти його прізвища в публікації — прим. авт.).

— Мені 28 років, з моєю нареченою зустрічаємось майже три і вже давно планували весілля, — повідомив чоловік. — Нещодавно почув, що всі дані з РАЦСу передають ТЦК. Чи правда це? Відколи діють такі правила і що саме повідомляють військкоматам?

Адвокат: дані передадуть, але...

Після реєстрації шлюбу дані про військовозобов’язаного мають передати до ТЦК, але це не означає, що його відразу ж мобілізують. Про це «20 хвилин» повідомила адвокатка Марія Бойчан-Мосійченко.

Відео дня

— Безпосередньо у заяві для чоловіка про намір зареєструвати шлюб є цілий розділ про те, що він військовозобов’язаний, відповідно, де саме обліковується або має облікуватись — в якому саме ТЦК та СП, а також потрібно записати дані свого військового квитка, — прокоментувала Марія Бочан-Мосійченко. — В даний час все, що стосується реєстрації актів цивільного стану, за моїми даними, навіть «Шлюб за добу» вимагав надання військового квитка.

Відколи запрацювала система «Оберіг», військкомати мають доступ до Реєстру актів цивільних станів, каже адвокатка.

Дані військовозобов’язаних — як чоловіків, так і жінок, передають до ТЦК. І не лише після реєстрації шлюбу чи розлучення, повідомила «20 хвилин» Ірина Масло, начальник відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Тернопільській області Управління державної реєстрації Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції.

— Відповідно до норм чинного законодавства, дані передають і ДРАЦС, і місцеві ради різних рівнів, а також виконавчі органи влади, які здійснюють реєстрацію та розривання шлюбу, — пояснила Ірина Масло. — Вони повідомляють й про зміну персональних даних чи реєстрацію смерті призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

 

Що з іногородніми і відстрочками?

В семиденний термін після проведення реєстрації ці органи зобов’язані надіслати до відповідних центрів повідомлення — за місцем перебування таких осіб на військовому обліку.

— Якщо, скажімо, чоловік у Тернополі реєструє шлюб, а він стоїть на обліку, приміром, в Кременецькому ТЦК, — його дані передають до Кременця, — пояснила Ірина Масло. — Якщо військовозобов’язаний зареєстрований у Львові — дані передадуть у Львів.

Ця норма не є новою, органи ДРАЦС передають такі відомості ще з часів Незалежності України. І це передбачено Законом України «Про військовий обов’язок і військову  службу».

Заяву для реєстрації шлюбу чоловік може подати особисто або через довірену особу, якщо у неї є завірена нотаріусом довіреність. А на одруженні має бути присутнім особисто.

Якщо у вас є відстрочка від військової служби, приміром на пів року, дані після реєстрації шлюбу чи розлучення все одно передадуть. Це стосується чоловіків від 18 і до 60 років, а офіцерів — до 65.

— В законі про Державну реєстрацію актів цивільного стану є норма, яка передбачає, що з метою забезпечення ведення військового обліку, відомості про фізичних осіб щомісяця в електронній формі передаються до єдиного Державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів, — каже Ірина Масло. — Проте наразі відділи ДРАЦС надають такі повідомлення до ТЦК. Невдовзі повинна бути електронна взаємодія між реєстрами. Норма законодавчо вже прописана, через технічні питання поки не діє, але запрацює найближчим часом.

Передадуть інформацію і про зміну прізвища, імені чи по батькові. Якщо були помилки чи розбіжності, скажімо, у свідоцтві про народження чи паспорті, і тепер все привели до ладу, дані про це передадуть до ТЦК.

 

Цифри

У Тернопільській області у 2021 році зареєстрували 5 204 шлюбів, з них у Тернополі  — 2 615.  

Розірвали шлюб (через органи ДРАЦС) 428 в області, з них у Тернополі — 204.

У Тернопільській області у 2022 році зареєстрували 5 416шлюбів, з них у Тернополі  — 2 714. З початком повномасштабного вторгнення, кажуть у ДРАЦС, був весільний бум.  

Розірвали шлюб у 2022 році (через органи ДРАЦС) 262 пари в області, з них 118 у Тернополі.

У Тернопільській області у 2023 році шлюбів поменшало: зареєстрували 3 964, з них у Тернополі 2 311.

Розірвали шлюб у 2023 р. (через органи ДРАЦС) 452 пари, у Тернополі — 187.

За два місяці 2024 року на Тернопільщині зареєстрували шлюб 376 пари, 213 з них у Тернополі.

Розлучились на Тернопільщині (через органи ДРАЦС) 68 пар, з них 23 у Тернополі.    

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Читач72

    Потрібно взяти списки бувших мерів, голів рад, бувших керівників державних установ, усіх їхніх родичів, бувших і пенсіонерів працівників поліції, СБУ, прокуратури, суду,  та їхніх близьких і дальніх родичів та подати списки, а їхні джипи теж відправити на фронт.Вони спосібні собі закупити амуніцію.Окремі голови громад займаються лишень приватним бізнесом і мають йти захищати Україну а не на посаді займатися бізнесом та забронювати усіх родичів своїх і родичів родини дальньої.

    Юрій Самуляк reply Читач72

    Мітите на їх місце ? )))
  • Віктор Габрик

    А їм не забагато буде інфи про людей

    1 Jurist reply Віктор Габрик

    Я працююю в ТЦК. Ні, не забагато.
  • Mariia Badiu

    А у туалет  без  вашого ТЦК можна????

    1 Jurist reply Mariia Badiu

    Тобі можна)
  • PM

    А для чого «Людині», взагалі мати якісь справи з псевдо-державними і приватними фірмами типу загсів, тцк, або якихось інших?

    Юрій Самуляк reply PM

    Ви анархіст ????

keyboard_arrow_up