Партнер рубрики Події

Опівдні на набережній Тернопільського ставу молитимуться за мир в Україні та освячуватимуть воду

Опівдні на набережній Тернопільського ставу молитимуться за мир в Україні та освячуватимуть воду
  • Молебень відбудеться о 12.00 год, сьогодні, 28 липня, біля пам’ятного Хреста, встановленого на набережній Тернопільського ставу.
  • Дивіться наживо Божественну літургію на честь відзначення 1033-річниці хрещення Руси-України.

Урочисті заходи з нагоди 1033-ї річниці хрещення Київської Русі відбудуться сьогодні, 28 липня, на набережній Тернопільського ставу.

  • Молебень відбудеться о 12.00 год біля пам’ятного Хреста, встановленого на набережній ставу, – повідомили в облдержадміністрації. – Окрім молебню за мир та добробут в Україні, священнослужителі благословлять присутніх людей та освятять воду.

Вітання з нагоди 1033-річниці хрещення Руси-України з’явилось і на офіційній сторінці Православної церкви України.  

  • Сердечно вітаємо всіх вас і весь український народ з 1033-літтям Хрещення Руси-України, яке нині відзначаємо, та днем святого рівноапостольного князя Володимира. Доєднуйтеся до Божественної літургії, яку в Свято-Михайлівському Золотоверхому кафедральному соборі очолює Предстоятель Православної Церкви України Блаженнійший Митрополит Епіфаній! – йдеться у повідомленні.

Українська Греко-Католицька Церква є спадкоємницею Церкви Володимирового Хрещення. День пам’яті князя Володимира є для нас днем святкування і вдячності Господу Богу за дар загальнонаціонального і особистого Хрещення, йдеться на сторінці у Фейсбук Блаженнішого Святослава. 

Відео дня

– Цього року ми дякуємо Богові за подію, яка відбулася в Бересті чотириста двадцять п’ять років тому. Тоді наша Київська Церква, яка має тисячолітню історію, на чолі з моїм великим попередником, митрополитом київським, галицьким та всієї Русі Михайлом Рогозою, разом із його єпископами відновила життєдайну єдність із наступником апостола Петра. Так була відновлена єдність, у якій ми були Хрещені та яка існувала до поділу між Сходом і Заходом за часів рівноапостольного князя Володимира, – пише Блаженніший. 

День Хрещення Київської Русі щороку відзначається на державному рівні. Датою свята обрано 28 липня – адже саме цього дня православний світ вшановує пам’ять рівноапостольного князя Київського Володимира Святославовича. Він, як відомо, не лише сам навернувся до християнства, а й посприяв тому, що воно стало державною релігією Київської Русі.

В Україні свято офіційно називається День Хрещення Київської Русі – України. Це державне свято, яке було засновано 25 липня 2008 року указом третього президента України Віктора Ющенка. Відзначається щорічно 28 липня.

Дату обрано не випадково. За переказами, саме в цей день у 988 році князь Володимир прийняв нову віру і повернувся до Києва, щоб охрестити народ Русі. До речі, точну дату хрещення так і не встановили, її відзначили лише ймовірно. Це 14 серпня (за старим стилем або 27 липня за новим) 988 року.

Дивіться наживо Божественну літургію на честь відзначення 1033-річниці хрещення Руси-України

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up