Партнер рубрики Події

Останки радянських воїнів у Тернополі викопають і перенесуть на край іншого кладовища – подробиці

Останки радянських воїнів у Тернополі викопають і перенесуть на край іншого кладовища – подробиці

Міська влада повідомила, що має намір перенести братську могилу радянських воїнів, які загинули у Другій світовій війні, на нове місце. Чи запитали думку громади та родичів? Куди перепоховають тіла загиблих? Розповідаємо.

Про те, що останки загиблих вирішили ексгумувати та перепоховати на новому місці, повідомили у міській раді. Таке рішення прийняли на засіданні виконавчого комітету. Як йдеться у повідомленні, мова йде про братську могилу на території Микулинецького кладовища.

Як виглядає захоронення

Ми побували тут та побачили, у якому стані наразі монумент. Він знаходиться біля центральної алеї. На передньому плані – радянький військовий. Навколо – плити з іменами загиблих.

Відео дня

Монумент потребує реставрації. Він не в найкращому стані. Багато імен вже не видно. Бетонні плити та постамент зі словами «Ніхто не забутий, ніщо не забуто» потріскані та обсипаються.

На плитах – сотні імен, звання та дати загибелі військових. Ліворуч від меморіалу десятки одиночних могил військових. Вони теж не в кращому стані, оскільки бетон, з яких зроблені плити, руйнується та обростає мохом. 

Однак ми помітили, що хоча братська могила і занедбана, тернополяни приносять сюди квіти та лампадки. Ми побачили свічку, яку хтось нещодавно запалив.

Перенесуть не лише з Микулинецького

Ми звернулися за коментарем до начальника СКП «Ритуальної служби» Сергія Тлумацького, аби дізнатися, хто займається перепохованням і як усе відбуватиметься. Той каже, що організацією займається управління ЖКГ міської ради. Однак йому відомі деякі деталі.

Зокрема, планують перенести не лише меморіал та братську могилу з території Микулинецького кладовища. Також ексгумують останки з території Старого парку. Там захоронення відкрито 1944 року. На його території поховані чотири військовослужбовці, які мали звання «Герой Радянського Союзу» – Олександр Максименко, Микола Карпенко, Анатолій Живов, Григорій Танцоров та ще 226 солдат. Є шість братських та 13 індивідуальних могил.

Пан Сергій розповів, що на території Микулинецького кладовища перенесуть лише меморіал та братську могилу, а індивідуальні могили залишаться. За його словами, у братській могилі поховані приблизно 140 осіб.

Новий меморіал загиблим у Другій світовій на новому місці наразі встановлювати не планують, а лише перенесуть старий.

– Старий меморіал перенесуть. Тут складна ситуація і весь процес: погодження міністерства інфраструктури, інститут львівський розробляє проєктно-кошторисну документацію. Поховання буде в такому ж вигляді, тільки його перенесуть на новий цвинтар на вул. Батьківського. Скільки часу це триватиме – сказати не можу, бо є багато чинників. Можливо шість місяців, можливо – рік.

Як виглядає місце, де буде братська могила

У повідомленні міської ради зазначили, що радянських військових перепоховають на кладовище на вулиці Петра Батьківського, 46. Однак за цією адресою розташований дитячий садочок, а не кладовище.

Начальник управління ЖКГ міської ради пояснив, що насправді місце перепоховання – цвинтар біля Довжанки. Неточність з адресою – через перейменування вулиць.

На Довжанці кладовище розділене на сектори. Місце, де буде братська могила радянських воїнів, знаходиться у секторі №32. Біля перших по порядку секторів є стовпчики з номерами. Однак знайти сектор 32 виявилось не так просто. Працівники кладовища розповіли – його ще не існує.

– Цього сектора ще немає, його поки тільки формально «нарізали». Зараз є тільки сектор №31 на краю кладовища, там вже почали ховати людей, а поруч має бути №32. Там ще немає позначок, тому їх важко знайти, – розповів працівник кладовища.

Нам показали, де шукати місце. Воно на самому краю цвинтаря, заросле бур’янами. Веде до нього грунтова стежка.

Тернополяни, яких ми зустріли на кладовищі, розповіли – вперше чують, що тут буде братська могила і меморіал.

– Не знала, що тут хочуть зробити перепоховати військових, – каже тернополянка Людмила. – Я до цього негативно ставлюся. Я розумію, коли знаходять останки загиблих і їх ховають. Але нащо зачіпати могили на кладовищі? Це чиїсь батьки, дідусі. Нехай спочивають. Та ще й перенести їх на самий край кладовища.

До слова, як ми помітили, на території кладовища є вільні сектори, де або немає захоронень, або є лише кілька могил на центральній алеї. До прикладу – сектор №13. Навпроти кілька могил загиблих Героїв російсько-української війни.

Вільні ділянки є також і далі на центральній алеї та неподалік входу на цвинтар. Чи не доречніше перенести меморіал на ці місця? Ми запитали про це у міської влади, як і власне про те, які ще варіанти розглядали. Також ми запитали, чому не проводили громадських обговорень та не запитали думки тернополян. Наразі ми очікуємо на відповідь.

Коли можуть здійснювати перепоховання

Відповідно до Закону України «Про поховання та похоронну справу»,  перепоховання останків померлих допускається у виняткових випадках за рішенням виконавчого органу сільської, селищної, міської ради на підставі письмового звернення особи, яка здійснила поховання, висновку органу санітарно-епідеміологічної служби, лікарського свідоцтва про смерть, дозволу виконавчого органу відповідної сільської, селищної, міської ради на поховання останків на іншому кладовищі.

Перепоховання останків померлих, воїнів із братських і одиночних могил здійснюється з дотриманням вимог законів України.  У законі «Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років» йдеться, що Україна в рамках міжнародних договорів сприяє виявленню поховань часів Другої світової війни 1939-1945 років, розташованих на її території, спорудженню і збереженню пам’яток у місцях поховань, відродженню гуманістичного ставлення до них.

Що думають тернополяни

У соціальних мережах тернополяни активно обговорюють ексгумацію та перенесення останків. Переважна більшість людей – проти того, аби переносити останки людей.  

– Навіщо турбувати кості захоронених , дайте їм спокій, вони на кладовищі. Яка може бути ексгумація , їхніх нащадків вже теж немає в живих, – пише Надія Дереш.

– Це має бути обговорено з громадою міста, не формально, а по справедливому. Не так як з перейменуванням вулиць, прийняли рішення, а мешканців вулиць не питали, хоч на папері, обговорювали, – обурюється Галина Бровчук.

– Кому вона заважає? Для чого рухати кості людей яких уже не повернути? Вони також воювали, захищаючи нас і наших батьків, дідів, прадідів, – обурюється Ірина Луцик-Пономаренко.

– Не чіпайте мертвих. Вашим рідним було б добре,якби вас викопували з гробу? Ви що антихристи? Нехай люди спочивають, – пише Теодор Сисак.

– Дуже хочеться вірити, що таке страшне рішення міська  влада не прийме, – пише Галина Данилюк.

Лиш дехто підтримує рішення про ексгумацію та перепоховання.

– Давно то пора було зробити і також прибрати могили зі Старого Парку, – пише Олександр Лисенко.

У опитуванні на сайті «20 хвилин» більшість читачів проголосували за те, що не підтримують таке рішення влади.

А що ви про це думаєте? Як вважаєте, чи потрібно переносити поховання? Пишіть вашу думку!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (80)
  • Александр Мыльников

    На жаль за нашої сучасності немає можливості спитати з цих недолюдків як таке могло прийти навіть на думку. Де, на яких помийках їх зачинали!?Це саме про таких  кажуть: "Не відають, що творять...". Дуже сподіваюсь, що у свій час їх зустрінуть біля Воріт Ті, до яких вони так поставились...
  • Луців Леся

    Не підтримую!
  • Oksana Babjak

    Хай спочивають з миром на старому місці.
  • Teren Teren

    Перепрошую, а то зараз в нас найважливіше - з людськими могилами воювати? В нас то найстрашніший ворог, найбільша проблема? Мало того, грошей зараз нема куди діти, МВФ нам на то кредити видає? От і сучище ж то лисе мудило, та війна в нас зараз, люди гинуть на фронті, народ копійки збирає, щоб хоч щось на фронт відвезти, щоб покаліченим допомогти мільйони біженців без житла і роботи..., а воно собі забави влаштовує?

keyboard_arrow_up