Партнер рубрики Події

Отримали спадок: чи потрібно подавати декларацію?

Отримали спадок: чи потрібно подавати декларацію?
  • Оподаткування об’єктів спадщини залежить від ступеня споріднення спадкодавця і спадкоємця та резидентського статусу.
  • Дохід у вигляді вартості успадкованого майна, а це кошти, майно, майнові чи немайнові права у межах, що підлягає оподаткуванню, зазначається в річній податковій декларації. Хто не повинен зазначати спадщину у декларації?

Від початку 2022 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2021 року.

Оподаткування об’єктів спадщини залежить від ступеня споріднення спадкодавця і спадкоємця та резидентського статусу. Про це повідомили у головному управлінні ДПА в області.

За нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковуються об'єкти спадщини, що успадковуються членами сім'ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення;

Відео дня

За ставкою 5% оподатковується вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення.

Ставка 18% застосовується для будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем від спадкодавця-нерезидента, та будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента.

Дохід у вигляді вартості успадкованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягає оподаткуванню, зазначається в річній податковій декларації, крім спадкоємців, які отримали у спадщину об’єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб.

— Отже, фізичні особи, що одержали дохід у вигляді спадщини, який оподатковується за нульовою ставкою податку, не зобов’язані включати вартість такої спадщини до складу загального річного оподатковуваного доходу, — пояснили у пресслужбі головного управління ДПА в області. — Такі фізичні особи можуть не подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, але за умови відсутності інших підстав для подання декларації.

Фізичні особи, які отримали спадщину, що оподатковується за ставками 5% та 18%, зобов'язані включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року  — до 1 травня 2022 року.

Довідково

Способи спадкування

Цивільний кодекс України передбачає 2 способи оформлення спадщини - за заповітом і за законом. У першому випадку все просто – кого спадкодавець вказав у заповіті, тому і переходить майно. 

Спадкування за законом матиме місце в таких випадках:

  • заповіт не складали або було визнано недійсним;

  • спадкоємці за заповітом відмовилися від прийняття спадщини;

  • заповітом охоплено не весь спадок.

Хто має право на спадщину

Цивільне законодавство ділить спадкоємців за законом на п'ять черг. Кожна з них отримує у спадок майно тільки в тому випадку, якщо попередня чергу його не успадкувала. Законними спадкоємцями в порядку черговості є:

  • 1 чергу: діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, хто його пережив, та батьки;
  • 2 чергу: рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері;
  • 3 чергу: рідні дядько та тітка спадкодавця;
  • 4 чергу: особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім'єю не менш як п'ять років до часу відкриття спадщини;
  • 5 чергу: інші родичі до шостого ступеня споріднення включно, утриманці спадкодавця, які не були членами його сім'ї.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up