Партнер рубрики Події

Отцю Михайлу із села Постолівка Гусятинського району, що на Тернопільщині, у вікно кинули "бомбу"

Отцю Михайлу із села Постолівка Гусятинського району, що на Тернопільщині, у вікно кинули "бомбу"
Дві пляшки із запалювальною сумішшю кинув невідомий у вікно будинку декана Гусятинського деканату Бучацької єпархії УГКЦ отця Михайла Пилипіва. Отець живе у селі Постолівці Гусятинського району. Випадок стався 14 липня близько 9.45 ранку.

Вибухнула лише одна "бомба". Вогонь миттєво охопив тюль і штори, перекинувся на хатні речі. У той час у будинку була дружина о.Михайла, пані Галина. Вона зуміла самотужки впоратися з вогнем, але отримала при гасінні пожежі травми.
Гасила піджаком

Журналіст "20 хвилин" зустрілася з потерпілою в травматологічному відділі Гусятинської райлікарні. Тут жінка проходить курс лікування. За словами районного ортопеда Михайла Юркевича, жінка отримала різані рани лівої кисті з пошкодженням сухожиль, термічний опік третього ступеню першого пальця лівої стопи. Зі стопи лікар витягнув також шматок скла розміром 2 на 1,5 см. Зараз стан потерпілої задовільний.
- Я в лікарні лише другий день, а здається, що цілий місяць, - каже з тремтінням у голосі Галина Сенчишин (Пилипів). - Першу ніч не спала. Ввижалася палаюча тюль, яка падала з карниза на підлогу, підрясник, який горів. Події того ранку досі перед очима.
Близько десятої отець Михайло поїхав у справах, продовжує жінка. Коли пролунав сильний вибух та посипалося скло, вона кинулася до кочегарки, бо думала, що вибухнув газовий котел. Однак горів кабінет отця.
- Вогонь був до стелі! На очах згоріла тюль і штори, розплавився карниз, на кріслі займалися піджак і підрясник отця, - схвильовано розповідє жінка. - Я схопила піджак і стала збивати полум'я.
Коли гасила вогонь, пані Галина не зауважила, що ходить босоніж по битому склі. Не відчула відразу, що, гасячи полум'я на вікні, порізала руку об розбиту шибку. Не відразу звернула увагу й на палаючу довгу стрічку на підлозі. Тільки коли добивала вогонь на підвіконні знадвору, помітила, що на землі лежить пляшка з такою самою довгою стрічкою.
- Це ласка Божа, що я не викинула за вікно підрясник, який не могла загасити в хаті, - зітхає пані Галина. - Якби це зробила, могла вибухнути й друга пляшка.
Боротьба з полум'ям тривала лічені хвилини. Коли вогонь було приборкано, їмость вийшла надвір і взяла до рук пляшку, що не здетонувала.
- Від неї тхнуло бензином чи іншою горючою сумішшю, - каже пані Галина. - З отвору стирчала така ж стрічка, яка горіла в кімнаті.
Кинули через паркан
Оговтавшись від шоку, пані Галина зателефонувала чоловікові. Він сказав викликати міліцію та лікаря, повідомив, що негайно вирушає додому.
Зараз жінка почувається краще. Вдячна Богу за те, що відбулася відносно легкими ранами. Опіки, порізи на руках і ногах, каже, заживуть, але зараз її найбільше турбує порване сухожилля. Після того, як його зшили, великий палець на лівій руці досі не рухається. Галина Сенчишин (Пилипів) переживає, чи зможе тепер поїхати на роботу до Польщі. Шість років дружина священика, вчителька за фахом, заробляє прибиранням у будинках варшав'ян, аби оплатити навчання сина та доньки.
- Хату ми збудували ще в кращі, молоді, роки, - каже жінка. - Коли діти стали студентами, ми відчули, що їхню вищу освіту не потягнемо. Я подолала в собі комплекси й поїхала на заробітки. Тепер можу оплатити навчання доньки, яка вчиться на стоматолога, та сина, майбутнього юриста.
Пані Галина шокована "відвагою" нападників, які напали серед білого дня.
- Може, я й не права, але завжди жила дітьми, а не справами священика. Так життя змушувало, - каже вона. - Ми на парафії 22 роки, мирно живемо з людьми, ніколи подібних інцидентів не траплялося. Вважали, що ворогів не маємо. Тепер не знаю, на кого й думати...
За допомогою двох звичайних скляних півлітрових пляшок з-під пива невідомі й атакували будинок священика. Є свідки, які бачили синій бус, що зупинився біля хати, його пасажирів - трьох-чотирьох чоловіків, один із яких мав бороду.
Хоча розбиті шибки у вікні священикового кабінету вже засклені, в кімнаті ще зберігається розгардіяш. На стелі висить розплавлений карниз із залишками штор, підвіконня та стіна - чорні, надворі під вікном розсипані уламки вибитого скла...
Хочуть новий храм
Апостольський адміністратор Бучацької єпархії о. Дмитро Григорак упевнений, що інцидент трапився через релігійну діяльність о. Михайла Пилипіва.
- Отцю Михайлу доручено опікуватися будівництвом духовного центру в сусідньому з Постолівкою селі Раштівцях , - зазначив о. Дмитро Григорак. - Свій обов'язок він виконує з честю, незважаючи на перешкоди. Справа в тому, що наш духовний центр будується поруч із будинком, в якому мешкають люди, які називають себе рідновірами. Ця новітня язичницька течія з'явилася в нашому районі два роки тому, з того часу з боку рідновірів не раз звучали погрози на адресу о. Михайла.
Причиною невдоволення рідновірів стало те, що духовний центр межуватиме з їхнім будинком, вважає о.Дмитро.
- Ми не можемо стверджувати, що саме вони винні в підпалі, але є речові докази, з якими зараз працює міліція, - продовжує отець. - Тож поки іде розслідування, не можемо когось прямо звинувачувати.
Сухий дав землю
Коли стався інцидент, о. Михайло Пилипів брав участь у Синоді Греко-Католицької Церкви в Чорткові. Він, як і дружина, шокований агресивними діями невідомих осіб. Сподівається, що начальник обласної міліції Федір Бортняк, який особисто виїжджав на місце події, розкриє за допомогою підлеглих цей злочин.
- Суперечки з рідновірами траплялися й раніше, - каже о. Михайло. - Остання сталася, коли в Раштівці приїхали землеміри, щоб визначити межі нашого центру. Язичники перешкоджали цій роботі, а їхній адвокат мені прямо заявив: тебе, Михасю, сказав він, пора вже давно усипити...
За словами о. Михайла, греко-католицька громада в попередні роки "ніяк не годна була взяти в Раштівцях землю". Виділення ділянки відбулося за губернаторства Ярослава Сухого. За своє коротке правління він устиг, серед іншого, підписати й розпорядження про виділення греко-католикам 1,5 гектара землі в Раштівцях. Але наступні процедурні дії з її узаконення греко-католики не можуть провести через спротив "язичників".
- Коли президентом був Ющенко, його дружина Катерина приїжджала на гору Богит, що біля села Городниці нашого району, - зауважив о. Михайло. - Видно, має симпатії до рідновірів. Можливо, через це й гальмувалася наша справа. Два роки ходили по київських і тернопільських кабінетах з клопотанням про виділення землі, але нас скрізь "футболили".
"Це - провокація"

Відео дня

На подвір'я будинку рідновірів журналіст пройшла безперешкодно. Вона побачила, як на фасаді великого триповерхового будинку, на риштуваннях, поралися будівельники. Всередині двору розмальовували яскраве панно літній чоловік і підліток. А неподалік, через дорогу, гарцювала група чоловіків, управляючись у двоборстві.
Назустріч вийшов міцної статури бородатий чоловік, представився Верховним Волхвом України-Руси, головою родового вогнища рідної православної віри отцем Володимиром Куровським. Почувши, з якої нагоди завітала, голосно розсміявся.
- Це провокація, і не виключено, що з боку самих греко-католиків, - заявив він. - Шкода жінку, яку так брутально кинули "під танк" свої ж, можливо, люди, піддавши ризику її здоров'я і навіть життя. Такої хитрості, підлості й ницості часом і в кровного ворога не знайдеш... Була тут міліція наступного дня. Провели обшук у домі й на території, забрали з собою "речовий доказ" - каністру з бензином, яку лишив під парканом робітник, коли косив траву.
Викладаючи свою позицію стосовно конфлікту з греко-католицькою громадою, о. Володимир показав у бік двоповерхового цегляного будинку, що безпосередньо межує з будинком рідновірів.
- Це - духовний центр греко-католиків, його збудували під самим боком у нас, ніби землі навколо більше немає, - каже о. Володимир. - Вони вже мають дві церкви в селі й будують третю. Хай будують, але ж не такими методами!
Далі Володимир Куровський розповів, що будинок, в якому розташувалися рідновіри, успадкувала від батька його дружина Лада. У ньому надбудували третій поверх, проводять оздоблювальні роботи на фасаді й всередині, наводять лад на території навколо.
- Два роки тому ми задумали створити на цьому місці паломницько-туристичний центр, аби туристи могли познайомитися з всесвітньовідомою горою Богит, на якій стояв Збруцький Світовид, горою Говда, де в свій час тренувалися козаки-характерники (той же Северин Наливайко, що родом із Гусятина), та Звенигорою, на якій була школа волхвів, - каже о. Володимир. - Центр знаходиться в нежитловій зоні, нічим ми нікому не заважали. Отримавши в спадок цей будинок, ми з дружиною хотіли викупити й фундамент поруч, на якому зараз збудували греко-католицький центр.
Власниця решток старої будівлі хотіла за них 23 тисячі гривень.
- Коли ми вже назбирали гроші, сталося дивне, - продовжує о.Володимир - Жінка пішла до сільради, щоб взяти номер на будівлю. Їй сказали зайти пізніше, а через тиждень її чекали уже шестеро місцевих священиків, які з порога загукали: ти що собі, мовляв, думаєш? Ти, греко-католичка, а маєш справи з язичниками? Будеш проклята до сьомого коліна! Жінка з переляку там же написала дарчу Бучацькій єпархії на право володіння рештками будівлі й невдовзі виїхала з села.
Будівництво розпочали без жодного проекту, погодження, без документів на землю, запевняє о. Володимир. Побудували будинок для монахів.
- Ми хотіли з ними домовитись. Пропонували їм заплатити за цей будинок, бо ж навіщо тертися боками, коли навколо досить землі? - продожує рідновір. - Давайте допоможемо з ремонтом церков, які у вас уже є. Та згоди не дійшли. Хоча ми перебуваємо в нежитловій зоні, їхньому будинку миттєво присвоїли житловий номер. Я б ніколи не почав у цьому місці розбудову свого центру, якби знав, що в о. Михайла є плани щодо нього...
Безпідставні звинувачення, образи рідновірів регулярно звучать і в стінах місцевих греко-католицьких церков, додав о. Володимир.
- Священики нас проклинають, кажуть, що ми ледь не дітей їмо, - обурюється волхв у 36 поколінні. - Селян залякують, вимагають не ходити до нас на роботу. А хіба це погано, що будівельники мають за що купити хліба для своїх сімей? Ми подарували школі керамічну плитку, підтримуємо матеріально бідні родини. Прості люди не мають до нас претензій, але їх постійно налаштовують проти нас.
Володимирові Куровському довелося перевести свого 13-річного сина з сільської школи в райцентрівську, оскільки хлопця постійно цькували й били однокласники.


Рідновіри, як і греко-католики, також не можуть узаконити земельну ділянку, на якій стоїть їхній центр.
- Наш юрист ходить по кабінетах, щоб добитися права придбати 50 соток землі, але безрезультатно, - зазначив Володимир Куровський. - Обманом нам хтось оформляє документи на 18 "соток", але ми відмовляємося від них. Робиться все, щоб відібрати в нас землю, нашу частину території... Крім греко-католиків, у Раштівцях діє ще дві релігійні громади - православна Київського Патріархату й протестантська, в нас чудові стосунки. А з греко-католиками проблеми. Місцеві люди бачать, що ми добрі люди, ні до чого поганого не закликаємо, поширюємо свою рідну українську культуру, й це комусь не подобається.
Володимир Куровський має надію, що під час особистої зустрічі з главою Української Греко-Католицької Церкви Любомиром Гузаром, організації якої зараз добивається, сторони опонентів зуміють знайти цивілізований вихід із протистояння.
За словами начальника Центру громадських зв'язків УМВС в Тернопільській області Сергія Шворнікова, в справі підпалу ведеться розслідування
- Ми зробили огляд місця події, задокументували свідчення потерпілої, свідків, - повідомив пан Шворніков. - Після необхідних експертиз дамо необхідну кваліфікацію інциденту.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (56)
  • Anonymous

    час пройшов чи найшли винуватих?
  • Anonymous

    Незалежна думка... Рідновіри проповідують релігію наших пращурів і до них потрібно відноситися з терпінням і повагою!!!

    Anonymous reply Anonymous

    от саме так. Люди, поважайте один одного!

    Anonymous reply Anonymous

    Ну смішні люди. Яка провокація? Тут бачу серед захисників язичників є багато знавців запальних сумішей. Цікаво чого б це?

    Anonymous reply Anonymous

    Кажете православні і протестанти нашого села до вас добре ставляться? А протестантів та їх церкви в нас в селі то нема. А нащо брехати? І ще кажете провокація. Самі себе видаєте
  • Anonymous

    Файно слухай істінний християнин. Сто років тому писав Ф. Ніцше: "ще й досі жінка стоїть на колінах перед помилкою, бо її обдурили, сказавши, що за неї когось розп'яли на хресті".Почитайте наших великих класиків Т.Шевченка Марія,І.Франка,Л.Українку,зарубіжних Джордано Бруно,Ф. Ніцше.Заберіть з хрстиянства язичницькі обряди,які церква намагалася підлаштувати язичницькі свята під християнські, щоб полегшити ідеологічне загарбання Русі і вийде цілий пшик(пустота).

    Anonymous reply Anonymous

    Греко-католики, православні... всюда є язичницькі свята, обряди, вірування. Тільки назви взяли з Біблії. Навіть "православ'я" походить від "славити Праву". Права, Ява і Нава - язичницька Трійця. Тим не меньше, це не начить що справжнього християнсва не існує.
  • Anonymous

    Ви підтримуєте язичників??? То йдіть почитайте біблію!

    Anonymous reply Anonymous

    читала

    Anonymous reply Anonymous

    Подумайте,якщо є чим... Яка провокація? З катушок позлітали чи що? Сам собі кинув?І жінку підставив? Думайте трохи!

    Anonymous reply Anonymous

    Подумайте,якщо є чим... Яка провокація? З катушок позлітали чи що? Сам собі кинув?І жінку підставив? Думайте трохи!

    Anonymous reply Anonymous

    Підтримую,що це провокація михайла.Якби кинули запальну суміш правильно зроблену кімната загорілася за секунди і це байки,що дружинна самотужки впоралася з вогнем

    Anonymous reply Anonymous

    Кацапи понаїхали на тернопілля і захоплюють землю, а заодно і душі місцевих нещасних з хиткою психікою. Коли б то були Українські Рідновіри, а вони тут - філія кгбішного, московського, псевдорідновірського утворення з конкретним завданням поширювати антиукраїнську, русофільську риторику - типу УПЦ московського патріархату тільки в язичництві. Їх голова Куровський відкрито заперечує Українську ідею - підміняючиїї гаслами про словянську єдність. Це вовки в овечих шкурах! Гнати цю кацапську єресь з України! В нас одна рідновірська організація - Організація Рідновірів України начолі з кфн Г.Лозко! Слава Україні -смерть московським духовним окупантам!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:05 Що класти у кошик і що робити з пасками, які не з'їли: о. Олексій Філюк відповідає на ваші запитання 19:00 Тернопільщина втратила захисників Володимира Солтана, Володимира Попеля і Богдана Добрянського 18:08 На Тернопільщині відкрили оновлений ізолятор тимчасового тримання 17:23 Допомога ЗСУ на Великдень: мер Тернополя Надал вчергове повіз захисникам на передову дрони, Великодні паски та військове спорядження (пресслужба Тернопільської міської ради) Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 17:03 Дезертира засудили до року дисциплінарного батальйону. Одразу — на передову? 16:00 Передчасно пішла у вічність медсестра-анестезист з 2-ї лікарні 15:03 На Театральному майдані збирають кошти на евакуаційний автомобіль для захисників photo_camera 14:15 Без яєць та молока, з ромом та журавлиною: блогери та господині Тернополя поділилися рецептами пасок 13:30 До смерті побив знайомого: підозрюють 36-річного тернополянина 13:03 На Страсну П'ятницю у храмах Тернополя провели обряди винесення Плащаниці: як усе відбувалося photo_camera 12:27 На Тернопільщині до 10 років ув’язнення засуджено батька, який зґвалтував неповнолітню дочку 12:03 Чи є черги у Тернополі до ТЦК та до коли чоловіки мають оновити дані 11:00 Дружина священника із Чорткова потребує допомоги на лікування 10:30 Понад тисячу дітей писанкували в рамках «Великодньої веселки» від «Контінентал» (новини компаній) 10:06 Митрополит Василій Семенюк омив ноги священникам photo_camera 09:30 У Теребовлі до Великодня облаштували святкові фотозони 09:05 На Тернопільщині 3-4 травня — надзвичайний рівень пожежної небезпеки 08:00 Як і коли буде працювати електронний кабінет військовозобов'язаного, пояснили в Міноборони 22:00 На фронті загинув відомий волонтер Едуард Хатмуллін. Прощатимуться з воїном у Шумську
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up