Партнер рубрики Події

Пам'ятник Небесній Сотні нарешті освятили, та ще будуть його доробляти

Пам'ятник Небесній Сотні нарешті освятили, та ще будуть його доробляти
  • В День захисника України в Тернополі відкрили пам'ятник Небесній Сотні.
  • 12,5-метрову скульптуру вінчають бронзові фігури янгола, який символізує Славу, та загиблого Героя, якого вихорем вогню виносить із розстрілів Майдану.

Сотні людей прийшли в п'ятницю, 14 жовтня, на Площу Героїв Євромайдану на відкриття довгоочікуваної скульптури. Відкривали скульптуру очільники області та міста, а також мати одного із тернополян з Небесної Сотні Тараса Слободяна.

Сама скульптура декому із тернополян дуже подобається, комусь не надто припала до душі. Думки стосовно того, чи на часі було встановлювати фігуру, теж розійшлися.

 - З одного боку пам'ятник мені подобається, однак я не дуже вбачаю тут історію про Небесну Сотню. І розумію, що хлопці, які загинули на Інститутській, вартують пошани, але в той же час мені серце підказує, що цей пам'ятник - не перше, що ми мали би зробити, - відверто зізнається пенсіонер Вадим Петренчук.

Відео дня

Previous Next

Однак більшість тернополян таки вподобали і янгола з вінком, і саму задумку.

 - Гарна робота! Можливо, задній фон мені не надто подобається - оті всі новобудови та будівельні крани псують картину, але ж то все тимчасово, - каже тернополянка Ірина Слюсар.

Самі ж автори пам'ятника запевняють, що зробили все від них залежне, аби скульптура гармонійно вписалася в архітектурний ансамбль на площі.

 - Ми взяли за основу символи Революції Гідності: вогонь та бруківку . - розповідає скульптор Роман Вільгушинський. - З бруківки виходить вогонь, на його фоні розвиваються події Майдану. Завершення вогню виносить цю невинну жертву, над який літає символ слави - янгол із вінком у руках. Цей янгол також уособлює ту Україну, яку Герой хотів би бачити.

Скульптура є комбінованою: янгол та герой вилиті у бронзі, а основу пам'ятника ще будуть оббивати міддю. Тому тернополян просять не поспішати із висновками, мовляв, робота незавершена. Тому на скульптурі досі видно залишки арматури, до неї будуть кріпити риштування - аби зручніше було завершувати оздоблювальні роботи.

 - До Нового року все вже має бути доведено до кінця. Кожна скульптура, до речі, має триметрову висоту. Сам пам'ятник має у висоту 12,5 метри. В травні ми тільки підписали договір з міською радою, тож ми все зробили з чемпіонською швидкістю. Бо такий пам'ятник роблять хоча б рік, а ми впорались за півроку. Зрештою, саме відлиття скульптур займає два місяці - така технологія, - каже пан Вільгушинський.

Робота над скульптурою була важкою, зізнається співавтор, архітектор Іван Жовнич. Адже кожна фігура важить майже тонну. А скомбінувати так, щоб постать янгола трималася нахиленою вперед, але була міцною та стійкою - було нелегким завданням.

 - Ця скульптура, можна сказати, порушує всі закони фізики, - каже пан Жовнич. - Ми довго працювали над тим, щоб вписати пам'ятник в міський ландшафт. До слова, довелося трішки повернути сам пам'ятник, щоб сонце після обіду освітлювало обличчя фігурам.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Nat Tan

    Ага а ще працівників собезу заставили йти на відкриття пам'ятника у вихідний день під загрозою зняття премії все як в ссср на демонстрації ходили в наказовому порядку тепер до небесної сотні і ще надіються що в цій країні щось зміниться
  • Микола Унгурян

    лише площі там вже немає і той пам"ятник не буде мати видових точок.

    А ще коли там поруч виросте оте 90поверхове скляне одоробло то взагалі його не буде видно
  • Наталія Жовтюк

    Шо за голий мужик
  • Цебуля Аноній

    Підарасня якась. Єврогейство а не памятник Героям
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:05 Тернополяни бігтимуть задля підтримки військових 20:02 П’яний водій, який збив жінку і втік з місця ДТП, у суді відбувся штрафом 19:01 Де дивитись Євробачення-2024 та як голосувати у півфіналі play_circle_filled 18:15 Три роки умовно для водійки, яка під наркотою в’їхала в Катедру Від читача 16:53 Майже 600 переселенців шукають роботу на Тернопільщині 17:55 На яких вулицях 8 травня чекати відключень світла 17:05 Чоловік з Тернопільщини за 9 тисяч переправляв військовозобов'язаного через кордон 16:23 Зупинили кровотечу до приїзду швидкої: у Зборові патрульні врятували чоловіка 15:40 Як отримати лікарняний дистанційно: покрокова інструкція 15:02 Ні відстрочки, ні бронювання не маю: як журналістка «20 хвилин» ходила на пару до Володимира Труша 14:25 У Збаражі затримали чоловіка за розпивання алкоголю на зупинці, він мав при собі рюкзак з боєприпасами 13:43 Тернополян просять утриматись від відвідування парків 12:55 Двоє людей за добу втопились у річках Тернопільщини 12:09 Яку їжу за знижками продають у супермаркетах Тернополя photo_camera 11:35 Заплатив 9 тисяч доларів, взяв надувний човен і — на Дністер: прикордонники про мешканця Тернопільщини play_circle_filled 10:55 У Тернополі «на щиті» проводжають трьох загиблих героїв play_circle_filled photo_camera 10:15 На мальовничому озерці в Ланівцях оселився лебідь (ФОТО ДНЯ) photo_camera 09:40 Вимагав хабар у 300 тисяч доларів за землю: судитимуть ексдепутата райради з Тернопільщини 09:03 Тернополянок запрошують на благодійний марафон 08:00 7 травня на Тернопільщині оголосили штормове попередження — прогнозують грози
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up