Партнер рубрики Події

Пам'ятник Небесній Сотні нарешті освятили, та ще будуть його доробляти

Пам'ятник Небесній Сотні нарешті освятили, та ще будуть його доробляти
  • В День захисника України в Тернополі відкрили пам'ятник Небесній Сотні.
  • 12,5-метрову скульптуру вінчають бронзові фігури янгола, який символізує Славу, та загиблого Героя, якого вихорем вогню виносить із розстрілів Майдану.

Сотні людей прийшли в п'ятницю, 14 жовтня, на Площу Героїв Євромайдану на відкриття довгоочікуваної скульптури. Відкривали скульптуру очільники області та міста, а також мати одного із тернополян з Небесної Сотні Тараса Слободяна.

Сама скульптура декому із тернополян дуже подобається, комусь не надто припала до душі. Думки стосовно того, чи на часі було встановлювати фігуру, теж розійшлися.

 - З одного боку пам'ятник мені подобається, однак я не дуже вбачаю тут історію про Небесну Сотню. І розумію, що хлопці, які загинули на Інститутській, вартують пошани, але в той же час мені серце підказує, що цей пам'ятник - не перше, що ми мали би зробити, - відверто зізнається пенсіонер Вадим Петренчук.

Відео дня

Previous Next

Однак більшість тернополян таки вподобали і янгола з вінком, і саму задумку.

 - Гарна робота! Можливо, задній фон мені не надто подобається - оті всі новобудови та будівельні крани псують картину, але ж то все тимчасово, - каже тернополянка Ірина Слюсар.

Самі ж автори пам'ятника запевняють, що зробили все від них залежне, аби скульптура гармонійно вписалася в архітектурний ансамбль на площі.

 - Ми взяли за основу символи Революції Гідності: вогонь та бруківку . - розповідає скульптор Роман Вільгушинський. - З бруківки виходить вогонь, на його фоні розвиваються події Майдану. Завершення вогню виносить цю невинну жертву, над який літає символ слави - янгол із вінком у руках. Цей янгол також уособлює ту Україну, яку Герой хотів би бачити.

Скульптура є комбінованою: янгол та герой вилиті у бронзі, а основу пам'ятника ще будуть оббивати міддю. Тому тернополян просять не поспішати із висновками, мовляв, робота незавершена. Тому на скульптурі досі видно залишки арматури, до неї будуть кріпити риштування - аби зручніше було завершувати оздоблювальні роботи.

 - До Нового року все вже має бути доведено до кінця. Кожна скульптура, до речі, має триметрову висоту. Сам пам'ятник має у висоту 12,5 метри. В травні ми тільки підписали договір з міською радою, тож ми все зробили з чемпіонською швидкістю. Бо такий пам'ятник роблять хоча б рік, а ми впорались за півроку. Зрештою, саме відлиття скульптур займає два місяці - така технологія, - каже пан Вільгушинський.

Робота над скульптурою була важкою, зізнається співавтор, архітектор Іван Жовнич. Адже кожна фігура важить майже тонну. А скомбінувати так, щоб постать янгола трималася нахиленою вперед, але була міцною та стійкою - було нелегким завданням.

 - Ця скульптура, можна сказати, порушує всі закони фізики, - каже пан Жовнич. - Ми довго працювали над тим, щоб вписати пам'ятник в міський ландшафт. До слова, довелося трішки повернути сам пам'ятник, щоб сонце після обіду освітлювало обличчя фігурам.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Nat Tan

    Ага а ще працівників собезу заставили йти на відкриття пам'ятника у вихідний день під загрозою зняття премії все як в ссср на демонстрації ходили в наказовому порядку тепер до небесної сотні і ще надіються що в цій країні щось зміниться
  • Микола Унгурян

    лише площі там вже немає і той пам"ятник не буде мати видових точок.

    А ще коли там поруч виросте оте 90поверхове скляне одоробло то взагалі його не буде видно
  • Наталія Жовтюк

    Шо за голий мужик
  • Цебуля Аноній

    Підарасня якась. Єврогейство а не памятник Героям
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:01 Погода на Тернопільщині у найближчий тиждень: варто чекати на грози 18:03 Який вигляд мала школа №4: відтворили фото з одного ракурсу photo_camera 17:02 Купують дрони, планують подорожі та пікніки: як 11-класники Тернополя святкуватимуть випускний 16:03 Інсульт молодіє: як виявити перші ознаки та що робити для профілактики Від читача 16:01 BRAMA: Захист Інфопростору від Онлайн Загроз 15:02 Тернополянин хотів заробити в інтернеті, а натомість втратив тисячі гривень 14:02 У Тернополі відбувся забіг на підтримку ЗСУ: зібрали понад пів мільйона гривень photo_camera 13:02 Бабусю, хочу вишиванку з танчиками і шахедами: тернопільська майстриня поділилась схемою унікальної сорочки photo_camera 12:00 На кордоні затримали двох чоловік з Тернопільщини, які намагались незаконно виїхати 11:02 До 200 гривень за один квиток: скільки коштує доїхати з Тернополя до міст області 10:03 Війна обірвала життя 20-річного воїна-нацгвардійця з Лановеччини Мерджи Даніеля 09:00 Ніжний на смак і виглядає неймовірно: три варіанти салату «Наречена» 21:01 12-річний чортків'янин став чемпіоном Європи зі змішаних бойових мистецтв 20:05 Графік відключення світла в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up