Тернополянка про карантин в Польщі: ПЛР, не виходячи з машини - і жодної живої черги чи контакту

Тернополянка про карантин в Польщі: ПЛР, не виходячи з машини - і жодної живої черги чи контакту
Фото з карантинної Польщі Marta Marchlewska
  • Нікому в голову не прийшло б не виконувати рішення Уряду, навіть якщо з ним хтось і не погоджується, каже тернополянка, яка зараз проживає у Польщі з родиною.  
  • Школи на дистанційному, садки закриті, де виявили спалахи хвороби. Маски обов’язкові навіть на вулиці, окрім лісу і паркової зони.
  • Якщо підтвердили COVID, але немає ускладнень – ви сидите на самоізоляції з чаями та вітамінами. Ніхто вдома антибіотиків чи інших препаратів не призначатиме.

Школи на дистанційному навчанні, в супермаркетах та аптеках дві години щоранку мають право закуповуватись лише люди віком 60+. Маски обов’язкові всюди, окрім парку та лісу, зокрема й дітям старшим чотирьох років. А людям, які навіть захворіли на коронавірус, але лікуються вдома, ніхто не призначає жодних препаратів, тим паче антибіотиків.

Ми починаємо проєкт, в якому розповідатимемо про життя за умов пандемії та карантину в різних країнах Європи і світу - як це бачать тернополяни, які проживають в тих країнах. Сьогодні - про життя у Польщі та як воно змінилось: від початку пандемії і до сьогодні, коли карантинні заходи у країні посилили.  

Як посилення карантину вплинуло на життя мешканців сусідньої з нами Польщі, скільки коштують ПЛР-тести і як їх проходять, як їздить громадський транспорт і чи дотримуються поляки посилення карантинних вимог - поділилась тернополянка Оксана Сковрон.

Відео дня

Школи дистанційно, садки закриті, якщо є хворі

Жінка переїхала до Польщі в 2014, відтоді проживає з чоловіком-поляком поблизу Варшави. Там народились їхні троє діток – Маженці вже 5 рочків, Іренці 3, а наймолодшому Вітолю невдовзі виповниться півтора рочка.

  • Повного локдауну в Польщі ще немає, але захворюваність коливається від 20 до 25 тис. за добу, - розповіла пані Оксана. - В нас ще 2 тижні тому працювали початкові школи, це 1-3 класи. Але, враховуючи, що різко росла захворюваність, діток відправили на дистанційне навчання – всі вони здобувають знання перед моніторами. Працюють лише садочки, і то не всі, та нульовий клас – підготовка до школи. Як в Україні недільні школи.

Зараз усі троє дітлахів родини Сковрон перебувають вдома, хоча обидві доньки донедавна відвідували один садочок, але різні групи. Від 11 листопада «наш садок теж перейшов на дистанційну роботу», сумно жартує мама. Днем раніше ковід виявили у виховательки в групі Іренки. І протягом 10 діб діти перебувають вдома на карантині.

  • Якщо повідомлено, що ми маємо бути на карантині 10 днів – ми не маємо права ігнорувати це, - поділилась пані Оксана. - На нашу сім’ю додаткових обов’язків у зв’язку з карантином не накладають. Тобто,  ми не маємо тестуватись чи проводити інші заходи, якщо всі почуваються добре. Але маємо відбути вдома 10 днів від дати ймовірного контакту з інфікованою особою. Це закон.

Від 16 листопада закрили весь садок – COVID підтвердили у вихователів інших груп. Батькам попередньо назвали дату – до 20 листопада. Але, зважаючи на ситуацію, її можуть змінювати. Гуртки теж перейшли на дистанційну роботу. Проте, батьки скептично ставляться до користі від лекцій, скажімо, з гри на фортепіано чи гітарі. Спортивні секції – це зробити ще важче. Малювання, лего – все дозволено лише дистанційно. Навіть заняття з логопедами для діток – і ті проводять дистанційно.

 Як працюють торгові центри, ресторани і дискотеки?

Торгові центри закрили ще два тижні тому, там працюють лише продуктові відділи, аптеки та крамниці чи відділи із засобами гігієни та «хімією». Ресторани, кафе і бари працюють лише на виніс. Причому очікувати на замовлення потрібно на вулиці. А оплатити бажано карткою чи онлайн.

  • Маски обов’язкові у всіх громадських місцях, на вулицях, до речі, також, - поділилась Оксана Сковрон. – Це не стосується лісів і паркових зон. Там маски можна зняти. Але дістатись до цих зон можна лише в засобах захисту. Діти від 4 років також мають обов’язково бути в масці, тому старша донечка, як і ми, її батьки, одягає маску.

Зайти без маски до крамниці – місія нездійснена. Охорона просто вас не пропустить, каже тернополянка. Це ж стосується і одноразових рукавичок. Хочеш купити продукти – одягни на руки. Але на кожному кроці пропаганда замовляти продукти онлайн.

  • У нас зараз маски – це звична частина гардеробу. Окрім того, штук 10 нових, одноразових, - під рукою в машині, - поділилась пані Оксана. – Окремі – для доньки.

Жодні дискотеки не працюють – нічне життя заборонили. Кінотеатри, театри – теж.

- Культура сильно постраждала, як і всюди - все через пандемію, - розповіла Оксана Сковрон. – Після березневого закриття, влітку деякі заклади пробували відновлювати роботу. Спочатку пробували відкритись за умови запровадження «через місце», потім лише чверть залу. Деякі заклади не витримали цих умов і закрились зовсім.

Години сеньйорів і хто опікується літніми людьми

Два тижні тому, коли почався ріст захворюваності, супермаркети, а за ними і менші крамниці та аптеки, впровадили так звані «години сеньйорів» – закупи для пенсіонерів. Від 10 до 12 год там мають право купувати лише люди віком 60+.

  • Це не означає, що вони не можуть продукти чи ліки купити пізніше, але у ці дві години зранку мають право на закупи лише старші люди, - розповіла Оксана Сковрон. – Це була пропозиція Уряду, її запровадили на початку березня. Потім, коли ситуація із ростом кількості інфікованих внормувалась, обмеження зняли. Зараз знову вони повернулись.

Такі ж години сеньйорів діють і в аптеках. А людям старшим 70-ти радять взагалі не виходити з дому. Якщо вони мають родичів, - саме ті мають подбати про старших. Якщо ці люди одинокі, про них повідомляють до соцслужб та волонтерські організації – харчі і ліки доправлятимуть вони.

Громадський транспорт працює, але має право перевозити лише 50% пасажирів. Без маски не пустять. Всюди дозатори, дезінфікатори, антисептики. Вони і перед входом до транспорту, аптек, магазинів.

Хто оплачує лікування COVID і як здають тести?

Усіх, хто захворів на COVID та має ускладнення – чи то задишка, чи висока температура, - кладуть до лікарні.   

Якщо маєш ознаки коронавірусної інфекції, не потрібно бігти до поліклініки. А тим паче вистоювати в черзі, аби здати ПЛР-текст чи пройти КТ.

  • Відчуваєш симптоми - дзвониш на інфо-лінію, тут активно розвинена медична сфера, - каже Оксана Сковрон. – Якщо погано почуваєшся – ти нікуди не мусиш йти. Дзвониш, розказуєш всі симптоми, отримаєш телепораду. Якщо лікар, який тебе слухав на телепораді, має підстави, що ти захворів на COVID, він дає тобі електронне спрямування через твій ідентифікаційний код. Медики автоматично отримують інформацію про тебе й твої персональні дані. Тоді в електронній формі тобі дають направлення на тест.

Якщо є потреба в госпіталізації – швидкою вас доправлять до лікарні і підключать до апарату ШВЛ. Лікування і перебування у лікарні - все за державний кошт.

  • Поки що у нас немає кризи, щоб «сортувати» хворих – приймають всіх, хто потребує допомоги, - каже пані Оксана. - Стадіон у Варшаві переобладнали на шпиталь для коронавірусу – там близько 2 тис. ліжок. Забезпечують медичним персоналом, долучають військових, ветеринарів – вони проходять спеціальні курси та стажування.

Якщо мова про лікарню не йде, але пацієнт підозрює у себе коронавірусну інфекцію, він може пройти ПЛР-тест безкоштовно, навіть якщо не звертався до телепоради та не має направлення.

  • Треба знайти відповідний телефон до санепідемслужби, подзвонити, повідомити, хто ти і що тобі потрібно пройти тест, - розповіла Оксана Сковрон. - Вони записують твої дані і надають інформацію, в якому закладі і чітко в котрій годині ти можеш це зробити.

Жодних ліків – тим паче антибіотиків

Стояти в черзі знову таки не потрібно. Треба в певний день і годину під’їхати на авто до вказаного пункту і опустити вікно. З авто не потрібно виходити. До тебе підходить працівник в захисних обладунках, бере у тебе дані і проводить ПЛР.

  • Ти закриваєш шибу, і далі твоє авто йде на так звану дезінфекцію, - поділилась пані Оксана. – Це щось на зразок мийки для автомобілів. Ти сидиш в авто, а її обробляють спеціальним розчином.

Якщо COVID підтвердився, далі з інфікованим зв’язується працівник санепідемслужби. Консультує, як поводитись.

  • Як такого, лікування вдома COVID в нас не існує, - каже пані Оксана. – Ти можеш пити чайки, вітаміни. Але тобі не призначать жодних ліків. І тим паче – антибіотиків. Щоправда, впродовж 10 днів ти не маєш права вийти з дому. Якщо є ускладнення – обов’язково дзвониш у швидку, і тебе шпиталізують.

Можна ПЛР тест пройти і без «дзвінків» - проте лише у приватній клініці і за гроші. Для цього потрібно звернутись в будь-яку приватну клініку, повідомити, що хочеш пройти тест. Вони називають певну годину певного дня. І знову - жодного контакту, жодної черги. Вартість коливається від 30 злотих і вище. У перерахунку на гривні – це від 1800.

Якщо у тебе попереду планова операція чи, скажімо, на певну дату призначили природні пологи – за дві доби, не пізніше, ти мусиш пройти тест. Без нього до лікарні ніхто не прийматиме.

  • Зараз люди навчились жити з тим, що є пандемія. Стараються нормально  функціонувати, більшість фірм чи установ просто перейшли на дистанційну роботу, - каже пані Оксана. - Спокійніше на обмеження реагують. Мало хто скаже, що COVID немає. А те, щоб не виконувати постанови Уряду – таке й в голову не прийшло б. Уряд сказав – це закон. Люди можуть погоджуватись чи критикувати – правила одні для всіх і їх потрібно виконувати.

Фото в тексті – з карантинної Польщі Marta Marchlewska

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Pavel Orestovich

    Знов рівняють хуй з пальцем🤦. Україні до цивілізованих країн, як до неба рачки. Завжди будем відставати років так на 30. Це реалізм, а не песимізм☝️
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:01 Під час гасіння пожежі у свинокомплексі в Тернопільськомцу районі врятували 650 свиней 16:00 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають? (ФОТО ДНЯ) photo_camera 15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up